Global piyasalar Bear Stearns ile sarsıldı

Güncelleme Tarihi:

Global piyasalar Bear Stearns ile sarsıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00

Uluslararası piyasalar dün de ABD merkezli gelişmelere kilitlendi. ABD çekirdek enflasyonunun değişmemesi ile gün içinde moral bulan piyasalar, kapanışa doğru dünyanın en büyük yatırım ve danışmanlık şirketi Bear Stearns’in mali sıkıntıya düştüğünü açıklaması ile sarsıldı. Tüm borsalar kayıp yaşanırken, İMKB yüzde 0.39 arttı.

Haberin Devamı

GLOBAL piyasalara dün dünyanın en büyük yatırım ve danışmanlık şirketi Bear Stearns’in finansman sıkıntısında olduğu haberi damga vurdu. Güne Standard&Poor’s’un (S&P) iyimserlik içeren açıklamaları ile olumlu başlayan uluslararası piyasalar, ABD enflasyonu ile destek buldu. Ancak Bearn Stearns’in, "son 24 saatte likidite pozisyonlarım kötüleşti" açıklaması piyasaları birbirine kattı. İyimser hava bozuldu. ABD borsalarında kayıp yüzde 2’yi buldu. Avrupa borsaları da tepetaklak oldu. Yurtdışını takip eden ve gün içinde yüzde 3 prim yapan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ise (İMKB) kazançları geri verdi ve günü yüzde 0.39 artışla tamamladı. Dolar ise 1.24 YTL’den döndü.

ZARAR 285 MİLYAR DOLAR: Standard&Poor’s, büyük finans kurumlarının mortgage zararlarının yazılmasında yolun yarısını geçtiklerini belirtti. Kurumların zararının ise ocak ayında açıkladığı 265 milyar dolardan 285 milyar dolara yükseltti. S&P kredi analisti Scott Bugie yayımlanan raporda, "Bizim görüşümüze göre iyi haber. Finans sektörünün, yüksek riskli varlıklara dayalı menkul kıymetlerdeki değer düşüşünün çoğunun değerlemesini ortaya çıkarmış gibi görünmesidir" dedi. Bununla birlikte S&P, subprime sektörü dışındaki alanlar nedeniyle değerlemelerde yeni düşüşler görülebileceği uyarısında bulundu. Bu haber piyasaların güne iyimser başlamasını bağladı.

Haberin Devamı

ABD VERİLERİ İYİ GELDİ: Bu olumlu tablo ABD’de açıklanan enflasyon rakamı ile destek buldu. ABD’de çekirdek enflasyon ve tüketici fiyat endeksi şubat ayında değişiklik göstermedi. Ocak ayında çekirdek yüzde 0.3, tüketici fiyat endeksi ise yüsde 0.4 yükselmişti. Enflasyon rakamının ardından dolar yen karşısında yükselişe geçti. ABD hazine tahvili, kazançlarını artırdı. Avrupa borsalarında ise prim arttı. ABD borsasında vadeli işlemler de yukarı yönlü hareket etti.

BEAR STEARNS AÇIKLAMASI: Ancak Bear Stearns piyasaların keyfini kaçırdı. Bear Stearns’ün CEO’su Alan Schwartz yaptığı açıklamada, "Likidite pozisyonumuz son 24 saatte önemli ölçüde kötüleÅŸti" dedi. Bunun üzerine JP Morgan ve FED, Bear Stearns’e finansman saÄŸlayacağını belirtti. Ancak piyasalarda mortgage kredilerine dayalı tahvilleri bilançosunda taşınan dünyanın en büyük ikinci yatırım ÅŸirketi Bear Stearns’in sıkıntısı nedeniyle global piyasalarda korku büyüdü. Bear Stearns’in hisseleri ise yüzde 50 gerileyerek son 8 yılın en büyük düşününü kaydetti. ABD borsalarında mali sektör hisselerinden oluÅŸan S&P 500 Endeks’i yüzde 3’e varan düşüşle güne baÅŸladı. Avrupa borsalarında yüzde 1’i aÅŸmış olan deÄŸer artışları tersine döndü ve yüzde 1.5’yi bulan kayıp gündeme geldi.   ÂÄ°MKB YÃœZDE 0.39 YÃœKSELDÄ°: Yurtdışındaki haber akışına baÄŸlı olarak hareket eden Ä°MKB Ulusal 100 Enedks’i açılışın ardından ABD enflasyonu ile yüzde 3’e veran deÄŸer artışı gerçekleÅŸtirdi. Gün sonunda ise borsa yüzde 0.39 primle  42.585 puandan kapandı.

Haberin Devamı

Euro ve altın yeni rekora tırmandı

 ABD doları, Euro karşısında yeni rekor seviyesine gerilerken, spot altın ons başına 1,000 doları aşarak tarihi rekorunu kırdı. ABD ekonomisine yönelik resesyon (durgunluk) kaygıları ve finans şirketlerine yönelik batış korkuları Euro’yu dolar karşısında 1.5688 seviyesi ile yeni zirvesine taşıdı. Yatırımcıların altına yönelmeleriyle ise önceki gün 1000 dolara çıkan altının ons fiyatı dün rekor tazeleyerek 1.005 dolar seviyesinden işlem gördü. ABD’nin 2 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, Bear Stearns’ün finansman haberleri ardından gerileyen borsaların etkisiyle 2003 yılının ortasından bu yana en düşüğüne geriledi.

Haberin Devamı

IMF: Krizi aşmak için düşünülemezi düşünün

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky küresel finansal sistemin güçlendirilmesi için kararlı olunması gerektiğini belirtti. Lipsky dünyadaki para otoritelerine potansiyel küresel ekonomik risklere tepki göstermek ve önceden sezmek için "düşünülemezi düşünün" uyarısında bulundu. Lipsky, şu ana değin yaşanan krizde artış riski bulunduğunu, belirtti.

ABD ekonomisi resesyonda durum daha da kötüleşebilir

 ABD’nin Ulusal Ekonomik Araştırma Kurumu Eski Başkanı Martin Feldstein, ABD ekonomisinin şu an resesyonda olduğunu söyledi. Feldstein mevcut resesyonun, daha önceki birkaç resesyondan "daha ciddi" olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

CCC sorunu 20 yıllık başarıya gölge düşürmez

CARLYLE Grup’un Türkiye Sorumlusu Can Deldağ, bankanın kredi borcunu karşılayamamasıyla oluşan sorunun grubun 60 fonundan birini oluşturan Carlyle Capital Coorperation (CCC)’de yaşandığına dikkat çekti. Yapılan açıklamada sıkıntının, geçmiş 20 yılda ortaya konan başarılı performansa ve şirket itibarına gölge düşürmeyeceğinin düşünüldüğü ifade edildi. Deldağ, "CCC’nin yaşadığı sorunlar nedeniyle, Carlyle Group’un Türkiye’nin de dahil olduğu bölgede başlayan yatırım faaliyetlerinde değişiklik öngörülmüyor" dedi.

FED gerektiÄŸinde likidite verecek

PİYASALARDA satışlarının hızlanmasının ardından ABD Merkez Bankası (FED), finansal sistemin düzgün şekilde işlemesini desteklemek için gerektiğinde likidite vereceğini açıkladı. Piyasaları yakında izlediğini açıklayan Fed, JP Morgan tarafından Bear Stearns’e sağlanacak finansmanı FED Yönetim Kurulu’nun oybirliği ile kabul ettiğini de ifade etti. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ise finans piyasalarındaki sıkıntıları izlemeye devam edeceklerini, piyasaların istikrarını ve düzenini geliştirmek için FED ve ABD Menkul Kıymetler ve Döviz Komisyonu ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!