Giysi alırken denemeye son

Güncelleme Tarihi:

Giysi alırken denemeye son
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kıyafet alırken yaşanan ‘giy-çıkar’ kabusu yakında tarih olacak. İngiltere'de yakın bir gelecekte mağazalara müşterinin beden ölçüsünü ve şeklinin belirleyen elektronik tarayıcılar yerleştirilecek. Bu tarayıcılar sayesinde kişi, beğendiği giysinin üzerinde nasıl duracağını bilgisayar ekranından görebilecek.

İngiliz Financial Times Gazetesi'nin haberine göre İngiliz perakendeciler ve elektronik sanayii, mağazalara elektronik tarayıcılar yerleştirilmesi için harekete geçti. Projeye Bhs, Sears, Next, C&A ve Freemans gibi perakendeci ve tekstilcilerle, elektronik ve bilişim sektöründen toplam 20 şirket destek veriyor.

İngiliz Hükümeti de önceki gün bu projeyle ilgili olarak 3.4 milyon Sterlinlik bir araştırma projesi başlattı. Yeni teknolojinin mağazalara yerleştirilmesinin 10 milyonlarca sterline mal olacağı bildiriliyor. College London Üniversitesi'nde (UCL) yeni açılan 3 boyutlu Elektronik Alışveriş Merkezi, projenin gerçekleşmesi için gerekli altyapıyı hazırlayacak. Japon tarayıcı üreticisi Hamamatsu Photonics Şirketi de konsorsiyumla işbirliği yapıyor. UCL'de projeye başkanlık eden Philip Treleaven, 18 ay içinde ilk elektronik tarayıcıların hizmete girebileceğini kaydediyor.

NASIL OLACAK?

Üç boyutlu tarayıcılar sayesinde müşteri, hiçbir şeyi üzerinde denemeden bilgisayar yardımıyla kendine kıyafet seçebilecek. Müşteri, soyunma kabinine girecek. Üzerindeki giysileri çıkararak iç çamaşırlarıyla kalacak. Elektronik tarayıcısı zararsız kızıl-ötesi ışınlarla kişinin vücudunun 100 bin bölgesinin ölçesini belirleyerek kişinin beden şeklini ve ölçüsünü tesbit edecek. Bilgisayar ekranında kişinin üç boyutlu bir görüntüsü oluşturacak. Bu görüntü üzerine müşteri, beğendiği giysilerin üzerinde nasıl duracağını, yürürken ya da otururken nasıl görüneceğini bilgisayar ekranından izleyebilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!