Girişimciyi destekleyen ‘melek yatırımcı’ya vergi muafiyeti

Güncelleme Tarihi:

Girişimciyi destekleyen ‘melek yatırımcı’ya vergi muafiyeti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Melek yatırımcı” veya “iş meleği” olmak isteyen yatırımcıların gerekli akreditasyonu aldıktan sonra yeni bir şirkete, girişime sermaye koyduklarında, bu sermayenin yüzde 75’i veya yüzde 100’ünün gelir vergisi matrahından düşüleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Girişimin TÜBİTAK veya ilgili kuruluşlar tarafından hali hazırda destekleniyor olması durumunda ise veriden muafiyetin artacağını belirten Babacan, “Hele içinde içerisinde Ar-Ge unsuru varsa oranın yüzde 100’e kadar çıkacak” dedi.
Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) koordinasyonunda yürütülen Küresel Girişimcilik Programı (GEP-Global Entrepreneurship Program) kapsamında gerçekleşen, ‘Türkiye’nin En İyi Girişimcileri İş Planı Yarışması’nın ödül töreninde, girişimciliğin üzerinde dikkatle durduklarını ve desteklediklerini vurguladı. Babacan, “Küresel ekonomik görünümün son derece sıkıntılı olduğu bu dönemde girişimciliğin desteklenmesi ve girişimcilere cesaret verilmesi son derece  önemli” dedi

Haberin Devamı

Hisse satışında vergi avantajı

Girişimciliği destekleme yollarını “eğitim programları”, “staj programları” ve “finansman” şeklinde sıralayan Babacan, önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen tasarıyla Türkiye’de “bireysel katılım sermayesi” uygulamasının başlatıldığını kaydetti. Babacan, şu bilgileri verdi: “Buna ilave olarak en az 2 yıl yatırımını, hissesini orada tutmak şartıyla bireysel katılım yatırımcısı, hissesini sattığında, alış fiyatıyla satış fiyatı arasındaki kazancından yine vergi ödemeyecek. Hem parayı koyduğu anda bir vergi avantajı var hem de hisseyi satıp çıktığı anda bir vergi avantajı söz konusu. Uygulamanın önemli bir dönem başlatacağına inanıyoruz. Şu anda Türkiye’de küçük nüvelerde de başlamış olan uygulamaya bir bakıma bundan sonra artık devlet de sahip çıkıyor, üstelik vergi teşvikleriyle de sistemi destekliyor.”

Finansa erişim zorlaştı

Girişim sermayesinde de benzer uygulamaların söz konusu olduğunu belirten Babacan şöyle devam etti: “Girişim sermayesi kuruluşları, ister bireysel bazda ister kurumsal bazda herhangi bir firmaya  girişim sermayesi olarak katıldıklarında ya da satıp çıktıklarında vergi avantajları söz konusu. Bununla ilgili yasal düzenleme şu anda TBMM Genel Kurulu gündeminde. Bunu da en kısa zamanda tamamlayarak, uygulamalarımıza hız vermiş olacağız.”
Finansa ve kaynaklara erişimin, küresel krizin olumsuz sonuçlarından biri olduğunu dile getiren Babacan, kriz döneminden itibaren girişimcilerin, küçük ve orta boy işletmelerin finansa erişimde eskisi kadar rahat bir ortam bulamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Teknoloji girişimcileri kazandı

GEP-Türkiye tarafından, Garanti Bankası, Microsoft, Intel, General Electric ve Pegasus sponsorluğunda düzenlenen “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması”nda 32 girişimci yarıştı. Amerikalı ve Türk yatırımcıların yer aldığı jüri tarafından erken dönem ve büyüme dönemi girişimleri olarak iki ayrı kategoride değerlendirildi. Kazanan girişimciler ve projeleri şöyle: Birinci-Green Age Tech–Mehmet Enes Kutluca–Atık suyun işlemden geçirilerek kullanılabilir hale gelmesini sağlayan projesi ile. İkinci-Antropi Eğitim Teknolojileri–Abdullah Erdoğan–Akıllı tahta yazılımı projesi ile. Üçüncü-Exa-Tech–Serdar Alemdar & Emre Erçin–Sporda performans yönetimi için görüntü algılama teknolojisi yazılımı projesi ile. Birinci-HemenKiralik.com–Remi Onur&Rina Onur&Mehmet Ülkü&Alper Kaya–Kısa dönemli gayrımenkul arama platformu projesi ile. İkinci-Info Dif Ltd.–Kerem Çalışkan&Salih Eren Parlakgümüş–Görüntü işleme sistemleri projesi ile.
Üçüncü-Hediyemo–Altuğ Acar&Pınar Kart–Mobil üzerinden hediye verme ve ödeme platformu projesi ile.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!