Girişimcilere sermaye desteği

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilere sermaye desteği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 13:53

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, girişimcilik konusunda Türkiye’de küçük nüvelerde başlamış olan uygulamaya bundan sonra artık devletin de sahip çıktığını, vergi teşvikleriyle de sistemi desteklediğini belirtti.

Haberin Devamı

Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı’nca düzenlenen “Türkiye’nin En İyi Girişimcileri İş Planı Yarışması”nın ödül töreninde, girişimciliğin üzerinde dikkatle durduklarını ve desteklediklerini ifade ederek, “Küresel ekonomik görünümün son derece sıkıntılı olduğu bu dönemde girişimciliğin desteklenmesi ve girişimcilere cesaret verilmesi son derece önemli” dedi.

Girişimciliği destekleme yollarını eğitim programları, staj ve finansman şeklinde sıralayan Babacan, önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen tasarıyla Türkiye’de “bireysel katılım sermayesi” uygulamasının başlatıldığını söyledi.

Girişimcilere katılım sermayesi desteği
 “Melek yatırımcı” veya “iş meleği” olmak isteyen yatırımcıların gerekli akreditasyonu aldıktan sonra yeni bir şirkete, girişime sermaye koyduklarında, bu sermayenin yüzde 75’i veya yüzde 100’ünün gelir vergisi matrahından düşüleceğini anlatan Babacan, girişim TÜBİTAK veya ilgili kuruluşlar tarafından zaten destekleniyorsa ve içerisinde Ar-Ge unsuru varsa oranın yüzde 100’e kadar çıktığını belirtti. “Buna ilave olarak en az 2 yıl yatırımını, hissesini orada tutmak şartıyla bireysel katılım yatırımcısı, hissesini sattığında, alış fiyatıyla satış fiyatı arasındaki kazancından yine vergi ödemeyecek.

Haberin Devamı

Hem parayı koyduğu anda bir vergi avantajı var hem de hisseyi satıp çıktığı anda bir vergi avantajı söz konusu. Uygulamanın önemli bir dönem başlatacağına inanıyoruz” dedi.

'Amaç kadın girişimci sayısını artırmak'
Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması’nın sonuçlarını değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu birçok platformda Amerikalılarla ortak projeler geliştirmeye başladıklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Amerikalı 15 melek yatırımcıdan ve 8 Türk yatırımcıdan oluşan Girişimcilik Delegasyonu 2 gün 33 başarılı Türk girişimciyle bir araya geldi. Bizim görmek istediğimiz resim bu.

TOBB olarak, Türkiye’de girişimciliğin geliştirilmesi için birçok çalışma başlattık. Girişimciliğin zayıf olduğu bölgelerde çalışıyoruz. Girişimci olma konusunda sıkıntı yaşayanlara destek oluyoruz.  Bunun için 2 önemli yapı oluşturduk. İlk olarak Türkiye’nin en örgütlü Kadın Girişimciler Kurulu’nu kurduk. Amacımız kadın girişimci sayımızı artırmak, hatta erkek girişimci sayısı ile kadın girişimci sayısını eşitlemek”

Haberin Devamı

Ödüller iki kategoride verildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı’nca düzenlenen “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması” önceki gün düzenlendi. Ödüller, erken aşama ve büyüme aşaması olmak üzere iki kategoride verildi.

Erken aşama dönemindeki girişimlerden “Green Age Tech” adlı atık suyun işlemden geçirilerek kullanılabilir hale gelmesini sağlayan projesiyle 24 yaşındaki

Girişimcilere sermaye desteği
üniversite öğrencisi Mehmet Enes Kutluca, Büyüme Aşaması kategorisinde HemenKiralık.com adlı kısa dönemli gayrimenkul arama platformu projesiyle Remi Onur, birinci oldular.

Haberin Devamı

Erken dönem de Antropi Eğitim Teknolojileri adlı akıllı tahta yazılımı projesiyle Abdullah Erdoğan ikinci; Exa Tech adlı sporda performans yönetimi için görüntü algılama teknolojisi yazılımı projesiyle Serdar Alemdar ve Emre Erçin üçüncü oldu.

Büyüme aşaması kategorisinde Kerem Çalışkan ve Salih Eren Parlakgümüş, Info Dif Ltd adlı görüntü işleme sistemleri projesiyle ikinci, Altuğ Acar ve Pınar Kart, Hediyemo adlı mobil üzerinden hediye verme ve ödeme platformu projesiyle üçüncü oldu.

160 aday arasından Amerikalı ve Türk 26 delegasyon üyesi tarafından seçilen girişimciler, Amerikalı ve Türk yatırımcılardan destek alma şansına sahip olabilecekler, hem de Amerika’ya giderek Youtube, Twitter ve Instagram gibi girişimlerle tanışma fırsatı bulacaklar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!