Girişimci kadınlara 700 milyon lira

Güncelleme Tarihi:

Girişimci kadınlara 700 milyon lira
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 20:52

DÜNYADA dar gelirli kadınların ekonomiye katılımını sağlamak için verilen mikrokredi uygulması 2003’ten bu yana Türkiye’de de veriliyor.

Haberin Devamı

Mikrokredinin öncüsü ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus’un kurduğu Grameen Bank ile yoksulluğun azaltılmasına katkı sağlamak üzere geliştirilen mikrokredi programında, dar gelirli kadınlara gelir getirici faaliyette bulunmalarını sağlayacak şekilde kredi veriliyor. Türkiye genelinde 67 ilde 98 şubede faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) mikrokredinin Türkiye’deki uygulayıcısı. TİSVA Türkiye Grameen Mikrofinans Programı ile 2003’ten bu yana 162 binden fazla dar gelirli kadına ulaşılarak 700 milyon liralık mikrokredi verdi. TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, 2016 yılında 46 bin dar gelirli kadına toplam 110 milyon liralık mikrokredi dağıtıldığını, bu rakamın 2017 sonunda 150 milyon liraya ulaşacağını söylerken, 2018 yılı için de 200 milyon liralık mikrokredi dağıtımı yapılması hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

HAYATI DEĞİŞENLER

Girişimci kadınlara 700 milyon lira

ZEKİYE YÜKSEL: Elazığ doğumlu 33 yaşındaki Zekiye Yüksel’in doğuştan ayaklıları kısa ve ayakları üzerinde duramıyor. Annesi de engelli olan Zekiye Yüksel babasını da kaybettikten sonra maddi sıkıntı içine düştü. El emeklerini değerlendirmek amacıyla mikrokrediye başvuran ve ürettiklerini önceleri kermeslerde satan Zekiye Yüksel, aldığı mikrokredi sayesinde tuhafiye dükkanı açtı. Yanında iki kişi de çalıştıran Zekiye Yüksel, “Mikrokredi sayesinde iş kurup, geçimimizi sağladık” diyor.

Girişimci kadınlara 700 milyon lira

ASLI ALMACI: 6 çocuklu Gümüşhaneli bir ailenin kızı 40 yaşındaki Aslı Almacı, annesi ve kardeşleriyle yaşıyor. Babasını kaybettikten sonra tek bir emekli maaşıyla ailenin geçiminin mümkün olmadığını anlayan Aslı Almacı, Halk Eğitim Merkezleri’nde meslek edindirme kurslarına katıldıktan sonra kendini geliştirip kurs hocası olmuş. 2011 yılında mikrokrediye başvurup ürettiği el emeği ürünleri satmaya başlayan Aslı Almacı, süs kabağından yaptığı abajur ve süs eşyalarıyla dikkat çekti. Malatya’da 3 farklı sergi de açan Almacı ürünlerine olan ilgiden memnun.

Haberin Devamı

Girişimci kadınlara 700 milyon lira

FADİME HACATİ: Kayseri doğumlu 38 yaşındaki Fadime Hacati, 2 çocuğu olduktan sonra ev hanımı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı kurslara gitti. 2 yıllık kurs süresinde yaptığı işlerle Türkiye derecesi aldı. Mikrokrediyle tanıştıktan sonra kendine küçük bir atölye kiraladı ve ikinci el makina ile üç top nevresim alarak işe başladı. İlerleyen zamanlarda, ara kredi ve girişimci kredi destekleriyle iki adet makina daha aldı. Şu an da üç elemanıyla birlikte üretim yapıyor. İşlerini büyütüp daha fazla dar geliri kadına iş olanağı sağlamayı hedefleyen Hacati, işinde de kendini sürekli yeniliyor.

Haberin Devamı

Girişimci kadınlara 700 milyon lira

NURTEN AYDIN: Trabzon doğumlu, 49 yaşında 3 çocuk annesi Nurten Aydım, eşine destek olmak için bir inekten aldığı sütle yoğurt yapıp satıyordu. Mikrokrediye başvurduktan sonra yeni inekler alarak işlerini büyüten Aydın, mikrokredi sayesinde yatırımlarla işini büyüttü.

Girişimci kadınlara 700 milyon lira

GÜRCÜ GÜVEN: Sivaslı 56 yaşındaki Gürcü Güven mevsimlik işçi olan eşine destek olmak için mikrokrediye başvurdu. Aldığı tohumlarla ekim yaptı, yetiştirdiği ürünlerle turşu hazırladı ve turşularını satmaya başladı. Güven, turşu dükkanı açmayı hedefliyor.

BAKMADAN GEÇME!