Gıda üretimine sıkı denetim yönetmeliği

Güncelleme Tarihi:

Gıda üretimine sıkı denetim yönetmeliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyum amacıyla 1995 yılı Haziran ayında çıkarılan Gıda, Üretimi, Tüketimi ve denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 1 yıl içinde yayımlanması gereken uygulama yönetmeliği, 1 yıl gecikme ile nihayet uygulamaya girebiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile gıda ürünleri üreten işyerlerine bakanlığın düzenleyeceği gıda siciline kayıt olacak ve sicil numarası alma zorunluluğu getirilirken, gıda sicil numarası verilen işyerlerinde sadece bakanlık tarafından üretim izin belgesi verilen maddeler üretilebilecek.

10 YILLIK İZİN

Bu işyerleri, üretime başlamadan önce imal edecekleri bileşimleri farklı her ürünü, bakanlığa tescil ettirerek izin alacak. Ürün bileşimlerindeki değişiklikler bakanlığa bildirilecek. Üretim izin belgesi verilmeyen ürünler piyasaya sürülemeyecek. İşyeri yetkilisi veya sorumlu yönetici, üretilen ürünlere ilkin üretim miktarlarını 6'şar aylık dönemler itibariyle il müdürlükleri aracılığı ile bakanlığa bildirecek.

İzin belgeleri 10 yıl geçerli olcak. Ancak bileşim formüllerine ve hijyenik şartlara uygun olarak ürün imal edilmemesi halinde, üretim izinleri iptal edilebilecek.

Gıda ve gıda ambalajı üreten işyerlerinde sorumlu yönetici çalıştırılacak. 30 beygir gücünün üzerinde motor gücü buyunan ve 10 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde, gıda bilimi konusunda en az 4 yıllık lisans eğitimi almış, ziraat, gıda, kimya mühendisleri, kimyager, veteriner, biyolog ve su ürenleri mühendisleri gibi kişiler, eğitim konuların uygun olarak sorumlu yönetici olarak atanacak. Atama noter sözleşmesi ile yapılacak.

Sağlığın korunması amacıyla getirilen kısıtlamalara uyulmaması halinde, Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname'ye daha sonra kanunla eklenen hükümler uyarınca, 50 milyon liradan başlayan 1 milyar liraya kadar ulaşan idari para cezaları verilebilecek, cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusu yapılabilecek. Gerektiğinde üretim durdurulacak.

Gıda Kodeksi'nde belirtilen özellikleri taşımayan, izin verilen miktarlardan fazla, zirai ilaç, kimyevi madde içeren gıdalar hiçbir ekilde satışa sunulamayacak.

Yönetmelik kapsamındaki gıda ürünlerinin ihracat kontrolleri bakanlıkça yapılacak.

Yönetmelik neler getiriyor?

Gıda işyerleri Gıda Sicili'ne kaydolacak ve üretim izni alacak.

Gıda işyerlerinde sorumlu yönetici çalışacak.

Yönetmeliğe uymayanlara en az 50 milyon lira ceza verilecek.

Yönetmeliğe uymayanlar hakkında suç duyurusu yapılacak.

Yönetmeliğe uyum için üreticilere 1-4 yıl süre verildi.

Gıda reklamlarına Kurul

GIDA reklamlarının belirlenen kriterlere uygunluğunun denetimi için, Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde, Gıda Reklamları Denetleme Kurulu oluşturulacak. Bu kurul, ayda bir toplanarak uygunluğu denetleyecek. Gıda reklamları, yasal, ahlaki, dürüst ve doğru, Gıda Kodeksi'ne, genel rekabet ilkelerine uygun olacak. Yanıltıcı

reklam yapanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Özel beslenme gıdaları da dahil herhangi bir gıda maddesinin hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedavi edici özelliği olduğu yolundaki ibareler kullanmak ya da ima etmek yasaklandı. Gıdaya ilişkin araştırma sonuçları ve bilimsel yayınlardan alıntılar abartılmayacak, çarpıtılmayacak. Haksız rekabet yaratılmayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!