Gıda fiyatları dünyada ucuzluyor, Türkiye'de artıyor

Güncelleme Tarihi:

Gıda fiyatları dünyada ucuzluyor, Türkiyede artıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2016 13:25

Merkez Bankası'nın Türkiye’de enflasyonunun önemli etkenleri arasında gösterdiği gıda fiyatları, küresel piyasalarda gerilemeyle yeni yılın ilk ayında da sürdü.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Ocak’ta bir önceki aya göre, yüzde 2.0’ye karşılık gelen 3.0 puan gerileyerek ortalama 150.4 düzeyine indi. Böylece, küresel gıda fiyatlarında Ocak itibarıyla yıllık düşüş yüzde 16’yı buldu.

FAO Gıda Endeksi verilerine göre, küresel gıda fiyatları geçen yılın tamamında yüzde 19 düşerek art arda dördüncü kez yıllık bazda düştü. FAO’dan yapılan açıklamaya göre Ocak ayında, FAO Tahıl Fiyatları Endeksi yüzde 1.7, FAO Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi yüzde 1.7, FAO Süt Ürünleri Endeksi yüzde 3.0, FAO Şeker Fiyatları Endeksi yüzde 4.3 düştü.

FAO verilerine göre, Türkiye’de yeniden yükselişe geçen et fiyatları da küresel düzeyde düşüşünü sürdürdü. FAO Et Fiyatları Endeksi Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.1 geriledi.

Haberin Devamı

FAO 2015 yılı dünya tahıl üretimi için tahminini buğdaydaki yukarı yönlü revizyon nedeniyle 3.9 milyon ton artırarak 2.531 milyon tona yükseltti. Üretim tahmini 2014’teki tarihi tahil üretim rekorunun yüzde 1.2 altında buluyor.

FAO El Nino ile bağlantılı hava olayları nedeniyle bu yıla ilişkin tahıl ürünlerinin üretim tahminlerinin henüz net bir görünüm ortaya koymadığına dikkat çekti.

MB: KIRMIZI ET FİYATLARI YÜKSELDİ

Merkez Bankası’nın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı Ocak enflasyonunun ardından yayınladığı "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda, "Bu dönemde gıda fiyatları temelde işlenmemiş gıdaya bağlı olarak yüksek bir artış kaydetti. Fiyatı yönetilen-yönlendirilen bazı ürünlerde Ocak ayı başında yapılan ayarlamaların toplam etkisi öngörüldüğü gibi 0.7 puan oldu" denildi.

Yapılan güncelleme ile 2016 yılında gıda ve alkolsüz içecekler grubunun endeks içindeki payı azalırken, hizmet grubu payının artırıldığına işaret edilen raporda, "Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 0.82 puanlık artışla yüzde 11.69’a yükseldi" ve şu değerlendirme yapıldı:

Haberin Devamı

"Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları Ocak ayında taze meyve ve sebze kaynaklı olarak belirgin bir artış kaydetti. Bu dönemde taze meyve ve sebze grubunda yıllık fiyat artış oranı yüzde 20 seviyesine ulaşmıştır. Kırmızı et fiyatları son iki aydaki sınırlı gerilemenin ardından Ocak ayında tekrar yükseldi.

Bakliyat fiyatlarındaki artışlar hızlanarak devam etti. Bu gelişmeler neticesinde işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu 1.5 puan artarak yüzde 15.33’e yükseldi. Özellikle ekmek fiyatları son iki ayda yüzde 3.77 arttı. Sonuç olarak, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu Ocak ayında sınırlı bir artışla yüzde 8.41’e yükseldi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!