Gençlerin bir fikri var

Güncelleme Tarihi:

Gençlerin bir fikri var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 22:56

Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu’na (G3) 710 girişimci ve 90 iş insanı katıldı. Foruma, “Bir fikrim var” diyerek katılan üniversite ve liseli gençler damga vurdu. Forumda 3 seansta girişimci ve girişimci adayları farklı yuvarlak masalarda mentorlarla fikir alışverişi yapma fırsatı buldular.

Haberin Devamı

GELECEĞİN Gücü Girişimciler Forumu (G3) dün yapıldı. Girişimci ve iş insanlarından oluşan 90 mentor Türkiye’nin 81 ilinden gelen toplam 710 girişimci ve girişimci adayıyla biraraya geldi. Bu yıl G3’e 392’si erkek 318’i kadın girişimci ve girişimci adayı katıldı. Uluslararası Girişimcilik Merkezi UGM, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve GATE ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğu ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu desteğiyle gerçekleştirilen G3 Forum 2015’te Acun Ilıcalı, Ali Sabancı, Vuslat Doğan Sabancı, Hanzade Doğan Boyner, Hamdi Akın, Murat Özyeğin, Sinan Öncel, Sina Afra, Hasan Aslanoba gibi isimler mentorluk yaptı. Forumda 3 seansta girişimci ve girişimci adayları farklı yuvarlak masalarda mentorlarla fikir alışverişi yapma fırsatı buldular. 

Haberin Devamı

 Forumun sabahki bölümünde yapılan yuvarlak masa toplantılarında hareketli saatler yaşandı. Toplantı sırasında ve sonrasında genç girişimcilerle sohbet etme fırsatım oldu. Üniversite öğrencisi hatta lise öğrencisi olan, ‘bir fikrim var’ diyerek toplantıya katılanların olduğunu gördüm. Aynı şekilde Mardin’den, Van’dan, Trabzon’dan Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen girişimler vardı forumda. Forum sonrasında Hamdi Akın ve kızı Pelin Akın’la da sohbet ettik. Hamdi Akın, yuvarlak masa toplantılarının çok verimli geçtiğini söylerken, Acun Ilıcalı’nın masasında olan Pelin Akın, Acun Ilıcalı’nın girişimci adaylarına, “İngilizce çok da şart değil” dediğini, buna şaşırdığını ve katılmadığını anlattı. Murat Özyeğin, Anadolu’dan olan katılımın da dikkat çekici olduğunu söyledi.


5 YILDA 4500 KİŞİ


Bu yıl “Neden olmasın?” sloganıyla gerçekleştirilen forum hakkında bilgi veren Forum Başkanı Gülden Yılmaz, bugüne kadar 4 bin 500 girişimci ve girişimci adayını 250 mentorla buluşturduklarını anlattı. 4 farklı Anadolu şehrinde 4 forum düzenlemeyi de amaçladıklarını söyleyen Yılmaz, “Benim masamda Van’dan gelen ve İranla ticaret yapmak isteyen bir girişimci vardı... Çok farklı fikirler ve örnekler dinledik” dedi.

 

Haberin Devamı

Gençlerin bir fikri var

 


Girişimciliğin liseye inmesini önemsiyorum

 Hürriyet Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı

“Başarılarını ispatlamış girişimcilerden lise öğrencilerine kadar pek çok kişi fikir alışverişinde bulundu. Özellikle girişimciliğin lise yaşına inmesini çok önemsiyorum. Endeavor ağında genellikle teknoloji alanında girişimcilerle biraraya geliyoruz. Fakat burada tarımdan gıdaya, hukuktan e-hizmetlere birçok farklı sektöre yönelmiş girişimciyi dinledik. Networking açısından başarılı bir organizasyon oldu.”

 

AKFEN Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın:


“Kendi işini yapmak isteyen insanlar için en önemli şey tecrübedir. Çünkü tecrübe ile fiziki gücün kesiştiği nokta, sizin girişimciliğinizin patladığı nokta olacaktır. Ayrıca yeni nesil olarak sizlerin daha eğitimli, daha bilgili geldiğinizi kabul ediyoruz. Kendinizi geliştirmekten kaçınmayın. Mutlaka yabancı dil ve diller öğrenin. Çünkü, artık lokal değil uluslararası işadamlarına ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

Gençlerin bir fikri var

 


Aslanoba Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba:


“Dünyada son 2-3 yıldır mobilitenin ateşlediği yepyeni bir dijital devrim yaşanıyor. Dijital ekonomide değerin nasıl yaratıldığını anlamak zorundayız, geç kalırsak zor yoldan öğreneceğiz. Girişimciler özellikle ABD gibi gelişmiş pazarları takip etsinler. Hangi startup’lar yatırım alıyor, hangileri niçin değer kazanıyor, bunları takip edebilirsek, ülkemizde nelerin değişeceğini de öngörebiliriz.”

 

Aras Kargo Yönetim Kur. Başkanı Evrim Aras:


“Kadın girişimciliğini artırmak için öncelikle kadının kendi önünde kendisinin engel olmaması gerekli. İddia ediyorum aynı zamanda hem çocuk emziren, hem yemek yapan, hem sunum yetiştiren, hem şirketin finansallarıyla uğraşan hem de telefona cevap veren kadın pek çok şeyi erkeklerden daha kolay yapabilir. Bazı prangalar insanın zihninde.”

Haberin Devamı


10’uncu sınıftan girişimci adayı


TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı:

Gençlerin bir fikri var

 


“İlk kez daha az selfie çekildi. Acun Ilıcalı tarafını bilmiyorum! Bu yıl en çok dikkatimi çeken öğrencilerin katılımı oldu. 10. sınıf öğrencisi öğretmeniyle birlikte katılmış, bizim masaya düştü. Ortaokul lise düzeyinde okularda girişimcilik okutuluyor. Girişimcilik Türkiye’nin gündeminde olmalı. Amacımız gençlere girişimciliğin bir alternatif olduğunu anlatmak ve onları ‘sen neden bir girişimci olamayasın’ diye düşündürebilmek.”


Yeni fikir için tetikte kalın


Doğan Online Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner:

 

Haberin Devamı

Gençlerin bir fikri var


“Gelecekte iş yapış şekillerindeki değişimin en önemli belirleyicisi teknoloji olmaya devam edecek. Girişimcilerin teknolojideki gelişmelerin mümkün kıldığı yeni fikirleri kovalamak adına her zaman tetikte kalmalarında yarar görüyorum. Aynı zamanda neyi kaçırdıklarının muhasebesini de gerçek zamanlı olarak yapmaları gerekiyor. İşinde yenilik peşinde koşmayanların eninde sonunda rekabette geride kalacağı bir ‘global gerçeklik’ çağı yaşıyoruz.”

 

Türk gençler daha iyimser


VODAFONE Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, girişimciliği Türkiye’nin geleceği olarak gördüklerini belirterek, “Özellikle yeni istihdam alanları yaratması bakımından girişimciliği önemli buluyoruz. Girişimcilik yoluyla gerek gençlerimiz gerekse kadınlarımızın destek olmak için önemli yatırımlar yapıyoruz. Türkiye’de gençler geleceğe Avrupalı gençlere göre 2.5 kat daha iyimser bakıyor. Avrupa’da gençler, dijital dünyanın iş hayatını daralttığına inanıyor. Türkiye’de ise gençlerin 3’te biri dijital mecranın daha geniş iş alanı yarattığına inanıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 30’u gelecek yıllar içinde yeni girişim yapacaklarını açıkladı. Avrupa’da bu oran yüzde 17” dedi.

 

Doğru mentor seçebilirsiniz


FİBA Holding Yönetim Kurulu üyesi Murat Özyeğin:


“Güçlü ve zayıf yönleriniz ile ilgili gerçekçi olun. Neyi bilmediğinizi bilin. Bunu bildiğiniz noktada ekibinizi zayıf yönlerinizi tamamlayacak kişiler ile güçlendirebilirsiniz, doğru mentorleri seçebilirsiniz. “

Gençlerin bir fikri var

 

Çözüm ararsan mutlaka var

 

Yemeksepeti Kurucusu Nevzat Aydın: “Girişimcilik, sahip olduğunuz tutkuyu insanların hayatını değiştirecek iş fikirlerine dönüştürmektir. Hedefiniz insanların yaşamlarına “Bu olmadan önce ne yapıyormuşuz?” dedirtecek şekilde dokunmak olsun. Hayallerinizin peşinden koşun, kendinize büyük hedefler koyun, engellerin çözümü, ararsan mutlaka var.”


Zengin olmanın yolu girişimden geçiyor


G3 Forumu’nun öğleden sonraki bölümünde Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir’in yönettiği panelde konuşan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin işsizlik sorununun çözümünün girişimcilikten geçtiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Özel sektörde iş yaratmak lazım. Genç ve kadınlara iş yaratmak gerekiyor. Sovyetler Birliği neden dağıldı? 1990’dan önce Sovyetler Birliği teknoloji ve askeri güçte birinciydi. Uzaydaki katettiği mesafe ile ölçülüyordu teknolojideki üstünlüğü. Ama bir tek kurşun atılmadan çöktü. Çünkü o sistemde rekabet yoktu, kâr yoktu, girişimci yoktu. Artık bir ülkeyi zengin etmenin yolu girişimcilikten geçiyor. Slikon Vadisi’nde çalışanların yüzde 60’ı Amerika doğumlu değil. Artık herkes girişimci ithal etmek istiyor. Üniversiteden mezun olanlara soruyorum; Koç’ta, Sabancı’da çalışmak istiyor lar. Startup’ta çalışmak istiyorum diyen yok. Bir şirkette çalışacağım demeyin, startup’ta çalışmak istiyorum deyin.”

BAKMADAN GEÇME!