Gençler için referans oluyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler için referans oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2018 21:43

Genç Kırmızı yarışmasında birinci olan “Damızlık Kızın Hikayesi” kitap kapağı tasarımı ile ödül alan Mimarsinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Didem Özbek, Fırat Can Karasu ve Ümit Türek , Kırmızı Ödülleri'yle ilgili 'Reklamcılıkta rekabetin ve dolayısıyla kalitenin artmasına fayda sağladığını düşünüyoruz, bu yönüyle Kırmızı Ödülleri’ ni önemsiyoruz. Sektöre henüz girmemiş veya yeni girmiş gençler için iyi bir referans olduğunu düşünüyoruz' dedi.

Haberin Devamı

Genç Kırmızı yarışmasında birinci olan “Damızlık Kızın Hikayesi” kitap kapağı tasarımı çalışmanızın hikayesini anlatabilir misiniz? (Hangi içgörü üzerinden ilerlendi, bulunan yaratıcı fikir nasıl doğdu, tasarım aşamasında neler yaşandı gibi... )

İlk önce ekip olarak toplanıp nasıl bir yol üzerinden ilerleyeceğimiz konusunda, fikir alışverişleri yaptık. Bir türlü içimize sinmeyen eskizlerin, temelinde tek bir yaklaşım arıyorduk: 

“Kadını objeleştirmek.” Kitabı inceledikçe de, karnındaki çocuğu taşımaktan (çocuk kendisine ait olmayacak) başka hiç bir işlevi olmayan bir kadın profili dikkatimizi çekti. Bu fikri kullan-at objeler üzerinden nasıl anlatabileceğimiz konusunda işe giriştik. Gece geç saatlerde gelen "yumurta kutusu" fikri hepimizin onayını aldı.  Danışman hocamız Haluk Tuncay fikrimizi çok beğendi, ve bu fikrin uygulama kısmının da çok önemli olduğunu bize hatırlattı ve hemen çalışmaya başlamamızı söyledi.

Haberin Devamı

Eminönü’ne gidildi. Çarşıdan (en plastik, en itici olanından) bir Barbie bebek satın alındı. Her ihtimale karşılık iki kutu yumurta ve sprey boya da alınınca liste tamamlanmış oldu. Fotoğraf çekimi ile cebelleşilen günün sonunda, geriye iki kutu yumurta (birisi kırmızıya boyanmış), bir sprey boya ve yorgun üç genç kırmızı adayı kaldı.

Gençler için referans oluyor

Birinci olan “Damızlık Kızın Hikayesi” çalışmanızın bu ödülü kazanmasını sağlayan özellikler sizce neler?

Başlarda hepimiz fikir eskizi yaptık. Hepimizin ilk aklına gelen fikirlerin aynı olduğunu fark ettik, daha sonra farklı olmak için yeni fikirler üretmemiz gerektiğini düşündük. Ortaya bu fikir çıktı ve hepimizin onayını aldı. Mesajımızı direkt olarak yani kadını illüstre etmek, kadın bedenini göstermek yerine izleyiciyi düşündüren bir anlatım yolunu seçtik ve bedeni metaforik bir anlatımla yorumladık. Metaforik anlamlar üzerinden, düşündürten bir anlatım biçimi seçmemiz ve tüm bu yolları izlememizin kazanmamızda etkisi olduğunu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Kırmızı Ödülleri ve Genç Kırmızı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Reklamcılıkta rekabetin ve dolayısıyla kalitenin artmasına fayda sağladığını düşünüyoruz, bu yönüyle Kırmızı Ödülleri’ ni önemsiyoruz. Sektöre henüz girmemiş veya yeni girmiş gençler için iyi bir referans olduğunu düşünüyoruz.

Mimarsinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Didem Özbek
Fırat Can Karasu
Ümit Türek

BAKMADAN GEÇME!