Gençler arabaları yaktı, Fransa savaş alanına döndü

Güncelleme Tarihi:

Gençler arabaları yaktı, Fransa savaş alanına döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 00:00

Fransa’da emeklilik reformu nedeniyle hükümet ile çalışanlar arasında 3 aydır süren bilek güreşinde kritik haftaya girildi.

Emeklilik yaşını 60’tan 62’ye, prim ödeme tavan yaşını da 65’ten 67’ye çeken yasa üzerinde Senato’da yapılan görüşmelerin tamamlanmaya yaklaşması ülkede muhalefetin şiddetini de artırdı. Paris grevler ve çıkan olaylar nedeniyle savaş alanına dönerken, polis ve öğrenciler arasında sert çatışmalar yaşandı. Greve giden çalışanlar nedeniyle Paris’te benzin istasyonları kapandı. Rafineri çalışanları özellikle tüm Paris ve banliyölerine benzin veren Seine et Marne giriş kuyusunu tıkadılar.

Trafiği kapattılar

Petrol taşıyan tanker ve ağır vasıta sürücüleri dün sabah kamyonlarıyla Essone bölgesindeki A-1 otoyolunu “salyangoz operasyonu” ile 3 saat boyunca tıkayarak sabah işine gitmekte olan 10 binlerce çalışana kabus dolu bir trafik sıkışıklığı yaşattılar. Trafik, otoyol girişlerinde jandarma tarafından kontrol altına alındı. Fransa genelindeki 12 rafinerinin tümü greve çıkarken, binin üzerinde istasyonda benzin tükendi. Hükümet, grev nedeniyle kapısına kilit vuran 3 ana rafineriyi açmak için çevik kuvvet ekiplerini gönderdi.

Ülkede 7 milyon kullanıcısı olan demiryolları da grevi sürdürünce kara ulaşımı, özellike başkent Paris’te tümüyle felç oldu. Lyon, Comble la Ville ve özellikle Paris’in banliyölerinden Nanterre kentinde liseli öğrencilerle çevik kuvvet birimleri arasında çatışmalar yaşandı. Nanterre’de, çevik kuvvetin müdahale ettiği gençlere Pablo Picasso’dan gelen gençlerin de liselilere destek vermesiyle çatışmalar sertleşti. Gençler 5 araba yakıp, sokaklardan kopardıkları parçalarla, şişe, tornavida ve demirlerle polise saldırırken, polis de müdahale etti.

Bugün tüm Fransa’da 6’ncı kez genel greve çıkılacak. Greve destek veren muhalefet Senato’ya “halkın karşı çıktığı yasayı onaylamayın” çağrısı yaptı. Senato’da üç haftadır görüşülen emeklilik yasasının tümü üzerindeki oylama yarın yapılacak.

Emeklide geri adım atmayız

GREVLERİN ülkede ciddi sonuçlar doğurması üzerine TF1 televizyonuna çıkarak hükümetin greve karşı alacağı tavrı değerlendiren Başbakan François Fillon, emeklilik reformunu gerçekleştirmekte kararlı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını bir kez daha söyledi. Fillon, “Ülkede benzin sıkıntısı olmayacak. Çünkü gereken her tedbiri alacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!