Gelin Paris’te toplanalım  

Güncelleme Tarihi:

Gelin Paris’te toplanalım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2015 18:46

IMF’in Fransız Başkanı Christine Lagarde, B20-L20 ortak toplantısında Paris’te yaşanan terör saldırılarıyla ilgili duygusal bir konuşma yaptı. Lagarde, “Bu felaketin, bu nefretin üzerinden gelebilmek adına iş dünyası olarak güçlü duruşu sergilememiz gerekiyor. Bir şeyler yapabiliriz, bir sonraki toplantı Paris’te olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Paris’te yaşanan terör saldırısı hiç kuşkusuz dünyanın dört bir yanından insanı bir araya getiren G20 Zirvesi’ni etkilemeye devam ediyor. Katılımcılar özellikle merkezi Fransa’da bulunan kurum ve kuruluşların temsilcilerine geçmiş olsun dileklerini iletirken, bu hassas konuda herkesin söyleyecek bir şeyi oluyor. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Fransız Başkanı Christine Lagarde ise saldırıların yaşandığı gece bizzat Paris’te olduğunu anlattı. Oldukça duygusal bir konuşma yapan Lagarde’dan bir de öneri geldi: “Bir sonraki B20-L20 (Business20 ve Labour 20) ortak toplantısı Paris’te yapılsın.”

DUYGUSAL KONUŞMA

“G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı B20-L20 ortak toplantısının oturum bölümünde konuşan IMF Direktörü Christine Lagarde’ın Paris’le ilgili sözleri oturuma damga vurdu. “Birkaç şahsi fikrimi paylaşmak istiyorum” sözleriyle başlayan Lagarde, Paris’te doğduğunu ve hayatının en güzel yıllarını Paris’te geçirdiğini söyleyerek, “Cuma akşamı da Paris’teydim. İzin verirseniz sizlerle oradaki hisleri paylaşmak istiyorum. Olan bitenlerden dolayı öncelikle bir reddediş vardı, sonra panik yaşandı, daha sonra şok, daha sonra korku, daha sonra da derin bir üzüntü yaşandı. Arkadaşlarımızla olduğumuz yerden çıktık, çocuklarımıza ulaşmaya çalıştık” dedi.

Haberin Devamı

Gelin Paris’te toplanalım

AĞLAYIN DİYE ANLATMIYORUM

Lagarde, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında çoğunuz bunu yaşamıştır belki ama ben daha önce hiç yaşamadım. Ağlayın diye bunları anlatmıyorum. Bunları söylüyorum size çünkü hepimizin bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Eğer Paris’te çalışanlarınız varsa, sevdikleriniz varsa onlara mutlaka mesajlarınızı gönderin. Bu mesajlar hiçbir zaman aşırı olmaz. Sonuçta böyle bir olaydan sonra kendinizi tamamen savunmasız hissediyorsunuz ve tekrardan dirençli olamayacağınızı düşünüyorsunuz. Ama bu felaketin, bu nefretin üzerinden gelebilmek adına güçlü duruşu sergilememiz gerekiyor. Bu duruşu sergilemeniz için de başkalarının desteğine ihtiyacınız var. İş olsun, emek olsun bütün iş camiası bu desteği verebilir. B20 olsun, L20 olsun… İki dünya olarak burada bir araya geldik. Bir şeyler yapabiliriz, bir sonraki toplantı Paris’te olmalı. Sadece Paris değil, bu felaketin, bu korkunun etkilediği her yer için bu sözler geçerli. Bu sözlerim ile Türkiye’nin dönem başkanlığı arasında bağlantı da var. İstihdamla alakalı, umut yaratmayla alakalı… Yüzde 15’lik genç işsizliği rakamlarından bahsedildi. Burada birlikte çalışılabilir, umut yaratılabilir.”

Haberin Devamı

COP21 YİNE PARİS’TE

MERKEZİ Paris’te bulunan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria da yine Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ile IEA’nın bir sonraki Bakanlar Toplantısı’nı önümüzdeki hafta Paris’e yapmaya karar verdiklerini söyledi. Gurria, 2009’dan bu yana gerçekleşecek en büyük iklim değişikliği zirvesi COP21’in de planlandığı gibi ay sonunda Paris’te yapılacağını  ekledi. Diğer yandan Gurria, küresel krizin başlangıcından itibaren 7 yıl geçtiğini, krizden bu yana büyümenin düştüğünü, işsizliğin arttığını söyleyerek, büyümede kriz öncesi dönemdeki seviyelere bir türlü ulaşılamadığını ifade etti. Ülkelerde sektör düzenlemeleri ve finansmanla da ilgili birtakım problemler olduğuna işaret eden Gurria, “Bunlar insanların yaptığı şeyler, dolayısıyla eğer  biz yaptıysak ve yanlış yaptıysak geri dönüp düzeltebiliriz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ŞAHENK: 20 TRİLYON DOLARLIK AÇIK VAR

Gelin Paris’te toplanalım



Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Lagarde’ın da konuşmacı olduğu oturumda B20 Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Eş Başkanı olarak birkaç tavsiyede bulunmak istediğini söyleyerek, “Hepimiz dünyanın gerçeklerini biliyoruz. Orta düzeyde bir küresel büyüme aşamasındayız. Altyapı yatırımları hem büyüme, hem istihdama yardımcı oluyor. Altyapı yatırımlarında 15-20 trilyon dolarlık bir açık var. G20’nin artı yüzde 2 büyüme hedefine katkıda bulunmak için altyapı yatırım açığını nasıl kapatabiliriz? Kamu yatırımlarının altyapı sektöründe artırılmasını sağlamak ve ülkenin yatırım stratejileri ile sağlamak, uzun vadeli özel finansmanın altyapı projelerine bir aktif ya da varlık sınıfı çerçevesinde sunulması gerekiyor. Kurumsal yatırımcıların 60 trilyondan fazla kullanmadıkları yatırım imkânı olduğunu görüyoruz. Türkiye’den kamu özel işbirliğinde güzel örnekler var, yaklaşık 200 tane kamu özel işbirliği projesi gerçekleşti” dedi. Şahenk, “Antalya Sonrası B20 Gündemi” konulu panelde ise küresel krizin başlamasından 7 yıl sonra global ekonomik performansın hala kriz öncesi seviyesine gelemediğini vurguladı. Altyapı yatırımlarının önemine değinen Şahenk, “Likiditede daralma var. Bankacılık sektöründe birtakım riskler karşımıza çıkıyor. Bu noktada alternatif uzun dönem finansman kaynaklarını düşünmemiz gerekir. Emeklilik fonları, özel sektör sermayesi veya diğer kaynakları araştırmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!