Geleceğin tasarımcıları

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin tasarımcıları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil Bölümü, İstanbul Intexpo'97

ikinci Uluslararası Tekstil Fuarı'nda desenlerini sergiliyor

Yeşilköy'deki Dünya Ticaret Merkezi'nde dün başlayan ve yarın sona erecek olan İkinci Uluslararası Tekstil Fuarı, dünyanın bu alanda önde gelen isimlerini bir araya getiriyor. Başta Avrupa Birliği olmak üzere Doğu Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ülkeleri ve ABD'den kalabalık bir topluluk, Türk firmaları ile bu fuarda buluşuyor. Fuar'ın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça genç katılımcıları var: Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil Bölümü öğrencileri. Onlar da tasarımları ile katılıyorlar fuara ve gelecek vaadediyorlar.

Türkiye her geçen gün daha çok bir ‘tekstil ülkesi’ olarak anılıyor. Üstelik Avrupa'ya yapılan tekstil ihracatında ön sıralara oturmasıyla, dünyanın önde gelen birkaç tekstil ülkesi listesinde de yerini alıyor. Türkiye'nin bu alandaki en büyük avantajlarından biri ise hammadde zenginliği: dünya pamuk üretiminde altıncı, sentetik üretiminde ise sekizinci sırada bulunuyor. Toplam tekstil üretimi 12 milyar dolar dolayında. Bu üretimin yüzde 20'si ise ihraç ediliyor. Kuşkusuz tüm firmaların ortak hedefi hem yurtiçi satışlarını, hem de ihracattaki paylarını arttırmak; yeni pazarlara açılmak.

Dün başlayan ve haftasonu da devam edecek olan Intexpo'97 İstanbul ikinci Uluslararası Tekstil Fuarı, tekstil dünyasının önde gelen isimlerini biraraya getiren dev bir buluşma. Intexpo'97, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nin her türlü ürün ve hizmetin sergilenmesine imkan veren 32 bin metrekarelik kapalı, toplam 62.000 metrekarelik fuar alanında düzenleniyor. Dünyanın en seçkin fuarları örnek alınarak organize edilen Intexpo'97 süresince, çok geniş bir ürün yelpazesiyle, uzman firmalar hem Türkiye'nin dört bir yanından gelen alıcılarla, hem de yurtdışından gelen temsilcilerle buluşacak.

Böylesine geniş bir kesime yönelik olarak düzenlenen fuar süresince katılımcı firmalar, ürünlerini ve en yeni modellerini sergileme, alıcılarla doğrudan görüşme ve eksiksiz bilgi verme fırsatını buluyor. Düz boyadan denime, yünden ipliğe, desenden kumaşa kadar hazır giyim üreticilerinin ihtiyacı olan herşey bu fuarda yeralıyor. Ziyaretçiler ise Intexpo'97'de sektörün büyük kuruluşlarını birarada görme, ürünler ve fiyatlar arasında karşılaştırma yapma şansını elde ediyor.

Hedef, sanatçı tasarımcı

Dünya sıralamalarına girmeyi başardığımız tekstil sektöründe alt kadronun önemi çok fazla. İyi yetişen eleman ve uzman olduğu sürece değişen teknolojik gelişmeleri de birleştirince Türkiye'nin ilerlememesi imkansızlaşıyor. Türk tekstil piyasasının dünya sıralamalarına girmeyi başarmasının temelinde çok iyi yetişen ve eğitim alan gençler ve bu eğitimi veren üniversiteler var. Bunlardan biri olan Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü, ülkemizde tekstil tasarımı konusunda eğitim vermeye başlayan ilk kuruluş. Amacı gelişen tekstil sektörümüze ‘‘sanatçı tasarımcı’’ yetiştirmek olan bölüm, Intexpo'97 İkinci Uluslararası Tekstil Fuarı'nda, kumaş deseni konusunda yaptıkları çalışmaların örneklerini sergiliyor.

Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil Bölümü, uzun yıllara dayanan eğitim deneyimi ve dört profesör, iki doçent, iki yardımcı doçent, sektörden ve diğer üniversitelerden gelen öğretim görevlilerinden oluşan kadrosu ile programını sürekli geliştiriyor. Bölüm, kumaş, desen ve giysi tasarımı konularında, gelişen yöntemlerin gerekleri doğrultusunda bilgisayar gibi çağdaş gereçleri de tasarım aracı olarak eğitimde kullanarak öğrencilerini çalışma hayatına hazırlıyor.

Öğrenciler, üniversite ile sektör işbirliği çerçevesinde yapılan konferans, araştırma, fuar, yarışma ve staj gibi faaliyetler sonucunda, tekstil sektörü ile daha eğitimlerinin ilk yıllarında tanışıyor ve gösterdikleri performans neticesinde sektör içinde aranılan elemanlar oluyorlar. Zaten fakülte, bu etkinliğe de Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin davetlisi olarak katılıyor.

Bölüm öğrencileri; kumaş tasarımı, desen tasarımı ve giysi tasarımı konularında açılan pek çok yarışmaya giriyor ve çok başarılı sonuçlar alıyorlar. Ayrıca, sanat ağırlıklı bir mesleki eğitim almalarının sonucunda, plastik sanatlar alanında da çeşitli etkinliklere ve sergilere katılabiliyorlar. Mezunları ise tekstil fabrika ve atölyelerinde, hazır giyim sektöründe, ihracat firmalarında ya da kendi kurdukları benzeri işyerlerinde çalışıyorlar.

Kimler var

Mimar Sinan Üniversitesi Tekstil Bölümü mezun ve öğrencilerinin de yukarıda örneklerini gördüğünüz desenleriyle katıldıkları fuara, yerli ve yabancı kumaş üreticileri, iplik üreticileri, aksesuar üreticileri, temsilciler ve kumaş tasarımcıları katılıyor. Fuarı, yerli ve yabancı kadın, erkek ve çocuk hazır giyim üreticileri, kumaş ve iplik toptancıları, perakendeciler, stilistler, mimarlar, dekoratörler, ilgili akademik kuruluşlar ve sektörel yayın kuruluşları ziyaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!