Geleceğin araç şarj altyapıları

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin araç şarj altyapıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2022 07:00

Elektrikli araçların yollardaki sayısı her geçen gün artıyor. Günümüzde araçların çoğunluğu özel kablolar aracılığıyla şarj edilirken, gelecekte bu alternatiflerin çoğalması bekleniyor. Son dönemlerde üzerinde en çok çalışan alternatifler ise hızlı pil değişim merkezleri, kablosuz şarj ve robotik şarjlar. İşte elektrikli şarj altyapılarının geleceği.

Haberin Devamı

Günümüzde hemen hemen bütün elektrikli araçların dahili pilleri, araçların yanında verilen şarj kablosu kullanılarak dolduruluyor. Burada evden şarj yanında çok daha yüksek aktarım getiren farklı şarj kaynakları kullanılabiliyor. Gelecekte ise kablo kullanımına gerek kalmayacak gibi görünüyor. Çünkü birçok firma çok daha zahmetsiz, kullanışlı ve hepsinden önemli hızlı şarj için farklı alternatifler geliştiriyor. Örneğin, bunlardan birisi hızlı pil değişimi. Firmalar şehirleri benzin istasyonu benzeri “pil değişim merkezleri” ile donatmak istiyor. Burada mantık oldukça basit. Elektrikli araçlar pilleri azaldığı zaman bu istasyonlara gelecek ve bünyelerindeki pil çıkarılarak yerine tamamen dolu pil takılacak. Bu birkaç dakika içerisinde tamamlanacak altyapı sayesinde süreç benzin almak kadar hızlı hale getirilecek. Bu sistemin çok önemli bir faydası daha olacak.

Haberin Devamı

DEĞİŞTİR VE KULLAN

Elektrikli otomobil modellerinde kullanılan pillerin bir ömrü bulunuyor. Bu ömür çok kısa değil ancak yine de bir süre sonra pillerin değiştirilmesi gerekiyor. Pil değişim istasyonları bunu tamamen ortadan kaldıracak, piller sürekli olarak değişeceği için bakımları firmalar tarafından düzenli olarak yapılacak. Bu sistemi elektrikli motosikletler için hali hazırda kullanan firmalar, elektrikli otomobillerdeki menzil endişesinin ancak bu “pil değişim merkezleri” ile ortadan kaldırılabileceğine inanıyor. Sürecin elektrikli motosiklet tarafındaki bir numaralı ismi olan Gogoro firması, yurtdışında motosikletleri için çok sayıda pil değişim istasyonuna sahip. Bu istasyonlara giden kişiler, motosikletlerinin pil paketini saniyeler içerisinde kendi başına çıkarıyor ve istasyondan aldıkları dolu pil ile yollarına zaman kaybetmeden devam edebiliyor.

KABLOSUZ ŞARJ

Elektrikli araçların şarj edilmesi konusunda bir diğer gelecek gösterimi ise “kablosuz şarj” teknolojisi. Birçok firma, elektrikli araçların evlerin garajlarında ya da park alanlarında otomatik olarak kablosuz şekilde şarj edilmesi için sistemler geliştiriyor. Böylelikle şarj sürecini sürekli düşünülmesi gereken bir konu olmaktan çıkarmayı hedefleyen kuruluşlar, üzerine yanaşıldığı zaman otomatik şarj başlatacak kablosuz şarj istasyonları konusunda büyük ilerleme göstermiş durumdalar. Gelecekte birçok araçta kablosuz şarj teknolojisi olacak ve bu teknoloji hava şartlarından etkilenmeden park ettiğiniz her konumda elektrikli aracınızı hızlı şekilde şarj edecek.

Haberin Devamı

ARACA ROBOTLU SERVİS

Firmalar şarj sürecini kolaylaştırmak adına otomatik robotik sistemler de geliştiriyor ve burada hareketli tasarlanan istasyonlar planlıyor. Burada süreç bir örnek üzerinden genel olarak şu şekilde işleyecek. Sürücü özel hazırlanan mobil uygulama üzerinden robotik şarj istasyonunun bulunduğu yeri görecek ve kendisine park yeri ayrılmasını isteyecek. Ayrılan park yerine gittiği zaman şarj istasyonu sürücüyü bekliyor olacak ve burada hemen kablo üzerinden şarj süreci başlatılabilecek. Şarj işlemi bittiği zaman akıllı telefona bildirim gönderecek robot, aracına gelen sürücü kabloyu söküldükten sonra ya bir sonraki aracı şarj etmeye gidecek ya da geriye dönerek kendi içerisindeki pili dolduracak.

Haberin Devamı

Geleceğin araç şarj altyapıları

YOLDAN ŞARJI TEST EDİYOR

Birçok büyük otomobil üreticisinin çatı şirketi Stellantis, İtalya’da elektrikli otomobillere kablosuz elektrik aktaran bir yolu test etmeye başladı. Bu yolda araçlar için kablosuz olarak şarj sunuluyor ve böylece kağıt üzerinde sınırsız bir menzil elde edilebiliyor. Yolun şimdilik geniş çaplı kullanımı ise olası görünmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!