Gates'i hayran bırakan Türkler

Güncelleme Tarihi:

Gatesi hayran bırakan Türkler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Microsoft'un patronu Bill Gates'in, 10 bin kişinin katıldığı Atlanta toplantısında ‘‘Son bir yılda ürettiğimiz en iyi yazılım’’ diyerek övgüler yağdırdığı Çözüm 2000 adlı bilgisayar programının yaratıcısı 34 yaşında Tansu Yeğen ve Alp Önder Güler adlı iki Türk. Yeğen ve Güler'in projesi, küçük işletmelere yeni ekonominin kapılarını açıyor.

DÜNYANIN en zengini Bill Gates'in, Atlanta'da 10 bin kişinin katıldığı bir toplantıda övgüler yağdırdığı ve dünyaya örnek olarak gösterdiği ‘‘Çözüm 2000’’ adlı bilgisayar yazılımını, Tansu Yeğen ve Alp Önder Güler adında 34 yaşındaki iki bilgisayarcı yarattı. Yeğen ve Güler'in projesi, küçük işletmelere yeni ekonominin kapılarını açıyor. Tansu Yeğen Microsoft Türkiye'nin KOBİ Satış Müdürü, Güler ise Microsoft Türkiye OEM Satış Müdürü olarak görev yapıyor. İkisinin de amacı Türkiye'deki Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) bilgi çağını yakalayıp elektronik posta ve ticaretle kendilerine yeni pazarlar bulabilmelerini sağlamak.

Çözüm 2000 projesinin 1 yıl önce ortaya çıktığını ve daha sonra bu projeyi birer birer iştiraklerine ve firmalara açmaya başladıklarını belirten Önder Güler, ‘‘Biz piyasayı kuşbakışı görebilen bir konumdayız, Tansu Yeğen hem pazara ürünü veren kanalı yönetiyor hem de KOBİ'lerden ve o segmente satıştan sorumlu. Bunun neticesinde Türkiye'de hükümet kanadından tüm derneklere kadar ciddi bir ilişki halinde. Ben de pazara ürünü veren ve üretim yapan firmalarla çalışıyorum. Yani bünyemizde hem arzı hem arzın piyasaya erişimini hemde talebi gören birimler var. Biraraya geldik ve bu mesajları biraraya getirelim dedik. ’’ dedi.

1 MİLYON KOBİ

Türkiye'de 1 milyon civarında teknolojiyi kullanabilen KOBİ olduğunu söyleyen Tansu Yeğen ise, ‘‘Aslında Türkiye'deki toplam KOBİ sayısı 3.5 milyon civarında ama bunların 2.5 milyonu bilgisiyara gerek duymayan işletmeler. Teknoloji kullanabilen 1 milyon KOBİ'nin ise sadece 200 binin bilgisayar var. Geri kalan 800 bin KOBİ henüz bilgisayarla tanışmamış’’ dedi.

Yeğen, toplam 700 bin bilgisayarı olan 200 bin KOBİ'nin teknoloji yeterli olarak kullandığına da inanmadını belirterek, ‘‘Bunun dışında ikinci olarak ülkemizde daha gidecek 800 bin kadar KOBİ'nin kendilerine yeni pazarlar bulup, rekabeti, verimliliklerini arttırabilecekleri ve web yaşam tarzına girebileceklerini düşünüyoruz’’dedi. Tüm KOBİ'leri üzerinde genel bir araştırma yaptıklarını sorunlarını 4 ana madde halinde topladıklarını söyleyen Yeğen şöyle konuştu: ‘‘KOBİ'lerin sorunlarının ilki bilgisayar şirketlerinden danışmanlık bekliyorlar. İkincisi neden bilgisayar alacaklarının anlatılmasını istiyorlar. Üçüncü bilgisayar alırken ödeme koşullarında esneklik istiyorlar. Son olarak ise kendi sektörleri içinde başarılı olmuş firmaların gösterilmesini istiyorlar. Biz de Türk KOBİ'lerine destek vermek amacıyla başlattığımız ‘‘Çözüm 2000’’ projesi çerçevesinde HP, Cisco, Intel, Vestel, Datateknik, Koç-Beko gibi bilişim sektörü devlerinin küçük ve orta boy işletmelere bütünsel ve ekonomik açıdan çözüm paketleri hazırlamalarını sağladık. Ve işin en güzel kısmı büyük rekabet içinde bu şirketler bu görevi KOBİ'lerin gelişmesi amacıyla kar gütmeden bir misyon olarak yapıyorlar.’’

150 projeyi geride bıraktı

TANSU Yeğen ve Alp Önder Güler bir yıl önce başladıkları bu projeyi anlatırken halen heyacanlandıklarını söyleyerek, Bill Gates'in Türk KOBİ'lerinin bilgi çağını yakalamasını hedefleyen Çözüm 2000'den övgüyle bahsetmesi ve bu projenin diğer ülkelerde de uygulanmasını istemesinin kendilerini çok gururlandırdığını belirtti. ‘‘Çözüm 2000’’ projesinin bu yılın en iyi projesi seçilmesi hakkında bilgi veren Yeğen şunları söyledi:

‘‘Bill Gates geçtiğimiz yıl yapılan en başarılı projeleri incelemek istedi. Ve tüm dünyadan 150 proje en başarılı olmak için Bill Gates'e sunuldu. Gates sunulan bu projelerin hepsini tek tek inceleyerek en başarılı projelerin mimarlarıyla birebir görüşmeler yaptı. Ardından Microsoft'un Atlanta'da yapılan yıllık Global Zirvesi'nde de Microsoft Türkiye'nin gerçekleştirdiği Çözüm 2000 projesi, bu yılın ‘‘En Başarılı’’ uygulaması seçildi. Toplantıya katılan 10 bin kişi de Türkiye'nin başarısını toplantı süresince devamlı duydular. Bu başarıyla Türkiye ayrı bir konuma yükseldi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!