Garanti'ye CIA modeli güvenlik

Güncelleme Tarihi:

Garantiye CIA modeli güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Banka olarak sektördeki her türlü atılımda bulunduklarını belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör, güvenlik sistemini kurarken CIA ve FBI'ın güvenlik sistemini model olarak kullandıklarını açıkladı.

Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör, 1997'de sektörde yapılan her atılımda kendilerinin de bulunduğunu söyledi. Öngör, Garanti Bankası'nın güvenlik sistemini kurarken CIA ve FBI'ın güvenlik sistemini model olarak kullandıklarını açıkladı.

Ağırlıklı olarak ihracata dönük 35 binden fazla müşteriye ulaştıklarını belirten Öngör, 1997'de gerçekleştirdikleri yenilikleri şöyle sırladı:

İnternette İş Bankası ile aynı zamanda şube açtık. Teknik olanağı bulunan her müşterimiz internet üzerinden bize ulaşıp, başka bankalara Electronic Fon Transferi (EFT) dahil her türlü işlemini yapabiliyor.

İnternet aracılığı ile yapılan işlemlerin bankaya maliyeti çok düşük olduğu için İnternet üzerinden yapılan tüm işlemlerden herhangi bir ücret almıyoruz. Garanti Bankası'na, İnternet'ten yapılacak bir işlem 10 bin liraya, ATM'den yapılan bir işlem 100 bin liraya, şubeden yapılacak bir işlem ise tam bir milyon liraya maloluyor. Bu yüzden geleceğin bankacılığı olarak gördüğümüz internette ilk şube açanlardan olduk.

AÇIK KART

Yatırım merkezi işlemlerini Akbank ile birlikte başlattık.

Büyük bir atılım olan açık kart uygulamasında tekiz. Açık kart uygulamasında kimse bizi takip edemedi. Garanti Bankası olarak geçen yılın sonlarına doğru başlattığımız açık kart projesi ile, son dört ayda 130 bin kişiye kart dağıttık. Büyük talep nedeniyle kart makinası yetmedi ve yurtdışından ikinci bir kart baskı makinası getirttik. Beş yılda hedefimiz bir milyon kart dağıtmaktı. Fakat dört ayda ulaştığımız rakam, beş yıllık hedefi iki yıla indirdi.

CIA veya FBI'ın kullandığı güvenlik sistemini kullanıyoruz.

1997'de merkezi operasyon yaptık. Bu operasyonla Anadolu'da yapılan her işlem İstanbul'a yansıyor. Güneşli'de 10 bin metrekare kapalı alan üzerine kurduğumuz Operasyon Merkezi sayesinde bankanın işletme giderlerini önemli ölçüde düşürmeyi de başardık.

Kredi kartı hacminde bir numarayız. Döviz cinsinden bu işlemlerin toplamı 700 milyon dolar civarında. Garanti Bankası'nın yabancı kredi kartı işlemlerindeki pazar payı yüzde 26'yı buluyor. Bu anlamda turistik bölgelerdeki alış veriş merkezleri ve işyerleri ile yoğun olarak çalışıyoruz.

İNSAN ÖNCE GELİR

Teknolojik yatırımların en iyisini yapmaktan geri kalmadıklarını belirten Öngör, ‘‘Garanti Bankası'nda insan makina'dan önce gelir’’ diyor. Bankada kar dağıtımının da en alttaki çalışanından en üst düzeydeki yöneticisine kadar eşit düzeyde yapıldığını da vurgulayan Öngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Yönetim ile çalışanlar arasında sürekli diyalog toplantıları düzenliyoruz. Onların önerilerine önem veriyoruz. En son geçen hafta İstanbul'da 2 bin 600 çalışanımızla büyük bir toplantı düzenleyip, 1997'de gerçekleştirdiklerimizi ve 1998 hedeflerimizi aktardık. Benzeri bir toplantıyı önümüzdeki günlerde Ankara'da yapacağız. Toplantılarda çalışanlarımızıdna gelen önerileri dikkate alıyoruz.’’

1998 STRATEJİSİ

Öngör, siyasi alandaki çalkantılara karşın 1998 yılında seçim beklemiyor. Seçim beklememesine karşın 1998 stratejisini üç ayrı senaryo üzerinden yürüttüklerini sözlerine ekleyen öngör, ‘‘enflasyonun yüzde 50, yüzde 70 ve yüzde 85 düzeyinde gerçekleşeceği varsayımlarına göre stratejiler izliyoruz’’ dedi.

Öngör'ün çoklu strateji izlemesini normal karşılamak lazım. Burası Türkiye, ne zaman ne olacağını kestiremezsiniz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!