Garanti Bankası, ABD’de bilgisayar korsanı kiraladı

Güncelleme Tarihi:

Garanti Bankası, ABD’de bilgisayar korsanı kiraladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Garanti Bankası, bilgisayar sisteminin güvenliğini test edebilmek için ABD'li bilgisayar korsanları ile özel bir anlaşma yaptı. Korsanlar 24 saat Garanti'nin bilgisayar sistemine saldırıp, güvenlik bariyerlerini aşmaya çalışıyor ve gördükleri zayıf noktaları raporla bankaya bildiriyorlar.

TÜRKİYE'nin önde gelen özel sektör bankalarından biri olan Garanti Bankası, trilyonluk bilgisayar altyapısının güvenliğini test edebilmek için ilginç bir yöntem kullandı. Garanti Bankası, onbinlerce dolar ödeyerek ABD'de bilgisayar korsanları (hacker) ile bir anlaşma yaptı. Korsanlar, Garanti Bankası'nın bilgisayar sistemine sızmaya çalışıyor.

24 saat bilgisayar sistemine hücum eden korsanlar, sistemde gördükleri açıkları bir rapor ile periyodik olarak Garanti Bankası'na bildiriyorlar. Korsanların ne zaman ne yaptığından Garanti Bankası Genel Müdürü Akın Öngör'ün bile haberi olmuyor.

SERTİFİKA BİLE VAR

Bilgisayar korsanları ile yaklaşık 1 yıl önce anlaşma yaptıklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil, bu çalışmada amacın, kullanılan teknolojinin güvenliğinin sağlanması olduğunu kaydetti. Birkaç profesyonel bilgisayar korsanı ile çalıştıklarını belirten Erbil, korsanların yaptıkları çalışmalar sonucu sertifika bile verdiklerini belirtti. Erbil, ‘‘Korsanlar bugüne kadar yaptıkları çalışmada, sistemimizde önemli bir açık bulamadılar’’ dedi.

Birkaç yıl önce Garanti Bankası'nın bilgisayar sisteminin de yoğun korsan saldırıları ile karşı karşıya kaldığını ancak bunlar arasında başarılı olan bulunmadığını belirten Erbil, şöyle devam etti:

‘‘Artık insanlar daha duyarlı hale geldi. Bir süre önce korsanlık yapanların kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum. Onlar sırf ben bu bilgisayar programındaki güvenliği aştım diyebilmek için korsanlık yapıyorlardı. Şimdi insanlar daha bilinçliler ve korsanlık olayları bir hayli azaldı.’’

13 MİLYON İŞLEM

6 bin 500 terminalin kullanıldığı Garanti Bankası'nda bilgi teknolojilerinin kalbi Güneşli'de bulunan Garanti Teknoloji. Saniyede 2.2 milyar işlem gücüne sahip ‘‘cmos’’ adlı teknoloji ile üretilen iki adet IBM S/390 bilgisayar sistemi, birbiriyle paralel olarak tek bir sistem gibi çalışıyor. Garanti Bankası'nın ana bilgisayar sistemi günde ortalama 13 milyon işlem gerçekleştiriyor.

Özel yedekleme sistemi ile tüm bilgisayar sisteminde ortaya çıkabilecek bir çökmede bile, herşey 20 saniye içinde yeniden kullanılabilir hale geliyor. Banka, tüm bilgisayar sisteminin yedeklemesi dışında, IBM firmasından da ‘‘olağanüstü durum’’ hizmeti alıyor. IBM'in İzmir'de bulunan Olağanüstü Durum Merkezi, Garanti Bankası'nın tüm bilgisayar ortamını yedekliyor. Böylece, Garanti Bankası'nın bilgi işlem merkezindeki yedeklemede bir sorun yaşandığında, İzmir devreye girebiliyor.

FBI inceledi

GARANTİ Bankası, bilgisayar sistemlerinin güvenliğini sağlamak için, ‘‘128 bit’’ adı verilen bir şifreleme algoritması kullanıyor. IBM firması, Garanti Bankası için bu teknolojiyi kurarken ABD'den özel izin almak zorunda kaldı. Çünkü ABD hükümeti bu teknolojinin ABD içinde bile sadece askeri amaçlı olarak kullanılmasına izin veriyor. Bunun dışında, sadece Avrupa için finansal kuruluşlar, ‘‘yüksek güvenlik ihtiyacı’’ nedeniyle özel bir izin alarak bu teknolojiden yararlanabiliyor. Garanti Bankası'nın bu teknolojiyi kullanabilmesi için bir FBI ekibi Türkiye'ye gelerek incelemelerde bulundu. İnceleme sonucu, 128 bit'lik şifreleme teknolojisinin Garanti Bankası'nca kullanılması onaylandı.

Bilgisayar korsanı nedir?

HACKER olarak adlandırılan bilgisayar korsanları, sistemlerin açıklarından yararlanarak kendilerine çıkar sağlayan kişiler. Son günlerin popüler filmi Matrix'de Keanu Reeves'in canlandırdığı karakterde olduğu gibi, ‘‘hacker’’lar, genellikle gündüz profesyonel bilgisayar uzmanı olarak çalışıyorlar. Bu kişiler geceleri de mesailerini bilgisayar sistemlerini çökertmek için harcıyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!