Garanti 1 milyar doları gördü Rus Rublesi’yle işleme geçti

Güncelleme Tarihi:

Garanti 1 milyar doları gördü Rus Rublesi’yle işleme geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2009 00:00

Rusya’da Türk ihracatçısının birikmiş 1 milyar dolarlık alacağı ve Rusya ihracatını canlandırmak için İHKİB’in önerdiği Rus Rublesi ile ticarete ilk yeşil ışık Garanti Bankası’ndan geldi. İlk 3 ayda Rusya ihracatı yüzde 53 gerileyen Türkiye’nin ihracatı yeniden artırması, turizmin canlanması bekleniyor.

GARANTİ, Türkiye’de, Rus Rublesi ile işlem yapmaya başlayan ilk banka oldu. Rusya ihracatında 2009’un ilk 3 ayında yüzde 53 civarında kayıp yaşayan Türkiye’nin trendi tersine çevirerek haziran ayından sonra pozitife dönmesi bekleniyor. Rublenin ticari para kabul edilebilmesi için büyük çaba harcayan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya’da Türk ihracatçısının birikmiş 1 milyar dolara yakın alacağı olduğunu söyledi.

Laleli’de Lale Devri

Büyük sıkıntı yaşayan Türk ihracatçısının dar boğazdan kurtulmasında ’ruble ile ticaret’in çıkış yolu olacağını belirten Tanrıverdi, "Karalar bağlamış Laleli’de ’Lale Devri’ bekliyoruz. Sadece Laleli değil, hazır giyim ve konfeksiyon başta tüm ihracatımızı ve turizmi olumlu etkileyecek" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Rusya ziyareti sırasında ruble ile ticareti gündemine almıştı. Türk Parası’nın Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı kararın değiştirilmesini sağlayan Kanun Hükmündeki Kararname’nin mart ayı başında Resmi Gazete’de yayınlanarak ruble ile ticaretin önü açılmıştı.

İyi duyurmak lazım

Rusya’da ekonomik krizle birlikte önemli sıkıntılar yaşandığını, ülkede dolar bulmanın güçleştiğini anlatan Tanrıverdi, rubleyle alışveriş ve ticaret yapabilmenin Rus işletmeleri cesaretlendireceğini söyledi. Bir Rus’un yaptığı alışveriş veya ticaretle ilgili olarak Garanti’ye ruble ile havale yapabileceğini belirten Tanrıverdi şöyle konuştu: "Bize, Rusya ile ticaret yapanlara düşen Türkiye’de rubleyle ticaret yapıldığını Rusya’da duyurmak. İTKİB olarak Rusya’da bunun duyurulması için çalışacağız. Türkiye için çok önemli bir açılım. Krizden çıkışın önemli yollarından biri." Rusya’ya ihracatta bazı sektörlerde yüzde 70’e varan oranda düşüşler yaşandığına değinen Tanrıverdi, hazirandan itibaren Rusya’ya ihracatta ibrenin artıya dönebileceğini söyledi. Bağımsız Devletler Topluluğu’nun da ruble ticaretine katılacağını ve hacmin her geçen gün büyümesini beklediğini vurgulayan Tanrıverdi "Rus turist cebinde ruble ile gelip harcayabilecek. Bankada bunu bozdurmak mümkün olacak" dedi.

Başka bankalar yolda

Başından beri Garanti Bankası ile görüştüklerini belirten Tanrıverdi, "Bir an önce bir bankanın aracılık etmesini istiyorduk. Pek çok ekonomist bu iş olmaz diye olumsuz konuşuyordu. Biz özel sektör tarafından daha pratik yapılabileceğini söyledik. Garantiye çok teşekkür ediyoruz; pratik bir çözüm oldu. Başka bankalar rubleyle işleme 15-20 gün içinde başlayacaklar" diye konuştu.

Garanti Rusya’da danışmanlık da yapıyor

GARANTİ
Bankası, rubleyle gerçekleştirilen ihracat ve ithalat işlemlerine aracılık ediyor. Firmalar, Rusya’dan rubleyle yaptıkları ihracatın bedelini Garanti Bankası aracılığıyla tahsil edebiliyor, Garanti’de ruble döviz hesabı açtırabiliyor veya ruble bozdurabiliyor. İhracatçı firmalar, Laleli piyasasında özel fatura kapsamında ticaret yapan şirketler ve Rusya pazarında rubleyle alışveriş yapan firmalar, işlemlerini Garanti üzerinden yapabiliyor. Garanti Bankası, Rusya’ya gerçekleştirilecek ticari işlemlerde de danışmanlık hizmeti sunuyor.

Yine biz öncü olduk

GARANTİ
Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise konuyla ilgili şu bilgileri aktardı: "Moskova’daki iştirakimiz GarantiBank Moscow, 1995’ten buyana, Rusya’daki yatırımcıların ihtiyaçlarına yönelik etkin hizmetler sunuyor. Şimdi de Türkiye’de, Rus Rublesi üzerinden iş yapan firmaların hayatını kolaylaştıran bir yapı kurduk. Tüm teknolojik altyapımızı ve bilgi birikimimizi bu yönde seferber ettik. TPKK’da bankalara, konvertibl olmayan dövizlerle de işlem yapma imkanı getirilmesinden sonra, ruble ile yapılacak her türlü bankacılık işleminin Garanti üzerinden gerçekleştirilmesi için hazırlıklarımızı tamamladık. Garanti bu konuda da öncülüğünü sürdürüyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!