Fukuşima’yı işleten Tepco Sinop’a nükleerden çekildi

Güncelleme Tarihi:

Fukuşima’yı işleten Tepco Sinop’a nükleerden çekildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2011 00:00

Japonya’da deprem sonrası bir çok patlamanın meydana geldiği Fukuşima Santralı’nın işleticisi ve müteahhidi olan Tepco, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer enerji santralının sürecinden çekildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen haftanın sonunda Türkiye’ye gelen Japon heyetinin bu süreçten çekildiğini belirtirken, heyetin yeni bir model teklif etmeyi düşündüğünü de açıkladı.

Haberin Devamı

Taner Yıldız, “İşletmenin, şu an bir çok nükleer santralin işletmecisi olan Tepco’nun olmaması önemli bir gelişmedir. Bundan sonraki süreçte neler olacak derseniz, biz esnek işbirliği alternatiflerini değerlendireceğimizi kendilerine belirttik” dedi.

Yeni model teklif edecek

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul ettikten sonra soruları yanıtlayan Taner Yıldız, şu açıklamayı yaptı: “Müzakerelerde Türkiye’ye teklif veren ve Fukişima’nın işleticisi olan Tepco, bu süreçten çekildiğini belirtti. Japonya’nın teklifi Türkiye’de özellikle yapımı, inşaat teknolojisiyle beraber, finansmanı ve işleticisi olarak 3 temel ayaktan oluşuyordu. Tepco’nun çekilmesi, bu süreç için önemli bir gelişmedir. Ancak Japonya Hükümeti, özellikle yetkili kişisiyle beraber müzakerelere devam etmek istediklerini belirttiler. Bunun için de yeni bir model teklif edeceklerini bize söylediler.  Fukuşima sonrası çıkarılacak dersleri, Fukişima kazasını da mutlaka değerlendireceğiz. Akkuya’da basınçlı su reaktörü teknolojisini tercih ediyoruz. Japonya’da kaynar su sistemi vardı, şimdi tekrar bu sistemi de gözden geçirdiğimizi kendilerine beyan ettik.”

Haberin Devamı

Zaman kaybedemeyiz

Japonların teklifini hızla değerlendirerek, bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildiren Yıldız, “Görüşmeler, bizden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı gecikti. Daha fazla zaman kaybetmek istemiyoruz. Japonya’nın başındaki bu sıkıntıyı son derece makul karşılamaya şu ana kadar gayret ettik. Uluslararası ilişkilerdeki nezaketimizi sürekli koruduk ama bir yandan zaman akıyor, bir yandan normal hayat devam ediyor. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve değişiyor. Bizler de tabii ki ihtiyacımızı zamanında karşılamak üzere tedbirlerimizi alacağız. Kısa süre içinde değerlendireceğimizi söyleyebilirim.”

Güney Kıbrıs’ın yaptığı meşru değil

TANER Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin özellikle Akdeniz’de, henüz uluslararası hukuk açısından mutabakata varılmamış bir bölgede herhangi bir petrol ya da doğalgazla alakalı çalışmalarını meşru görmediklerini belirterek, “Bunu normal görmüyoruz ve uluslararası hukukun burada işleyeceğini tekrar belirtiyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi münhasır ekonomik sahaların, özellikle komşu bütün ülkelerle mutabık kalınarak karar verileceği bir süreç vardır. Bu süreç tamamlanmamıştır. O açıdan, bu çalışmaların biz meşru olmayacağını her platformda belirteceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!