Fransız enerji devi: Yeni dünyanın lideri Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Fransız enerji devi: Yeni dünyanın lideri Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Enerji sektöründe dünyanın önde gelen gruplarından biri olan Groupe Schneider'in Yönetim Kurulu Başkanı Didier Pineau-Valencienne, ‘‘Türkiye, yeni dünyanın tam merkezinde ve Türkiye bulunduğu bölgede lider oluyor’’ dedi.

Enerji sektöründe dünya devlerinden biri olan Fransız Groupe Schneider'ın Yönetim Kurulu Başkanı Didier Pineau - Valencienne, ‘‘Türkiye'yi yeni dünyanın lideri olarak’’ gösterdi. Türkiye dahil dünyada 130 ayrı ülkede faaliyet gösteren, toplam 61 bin 500 kişinin çalıştığı Groupe Schneider'ın Başkanı Penau - Valencienne, Türkiye'nin sahip olduğu stratejik konumu ile yeni dünyanın tam merkezinde yer aldığını söyledi.

Enerji, elektrik dağıtım, endüstriyel kontrol ve otomasyon ürünlerinde dünya lideri olan Groupe Schneider'ı yaklaşık 15 yıldır yöneten Pineau - Valencienne, Türkiye'ye ilişkin şu ilginç değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Türkiye, yeni dünyanın tam merkezinde ve etrafındaki ülkelerle kıyaslandığında da da çok ileri düzeyde bulunuyor. Siyasi gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni oluşumlar da Türkiye'yi bulunduğu bölgede lider konuma doğru götürüyor. Bakın bir örnek vereyim. Kuzeyinizde Karadeniz'in etrafındaki bütün ülkeler, siyasi olarak eski Sovyetler Birliği'ne bağlıyken, şu anda bağımsız birer ülke haline geldiler. Güneyde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bulunduğu Ortadoğu ve Ortadoğu'nun uzantısındaki ülkelerin yeraldığı bir bölge var. Türkiye bu sınırları saptadığımız bölgenin tam göbeğinde önemli bir yere sahip. Bu yepyeni ekonomik bir bölgedir. Bu yeni ekonomik alanda bir ülke daha var: Mısır. O ülke de bu ekonomik bölgenin bir parçası.’’

TÜRKİYE ÜS OLDU

1990'lardan bu yana merkezi İstanbul'da olmak üzere çeşitli kentlerde faaliyet gösteren Groupe Schneider'ın Başkanı Pineau - Valencienne, yeni ekonomik alan olarak nitelendirdiği bölgeki faaliyetleri için Türkiye'yi üs seçtiklerini açıkladı.

Pineau - Valencienne, yeni ekonomik bölgenin son yıllarda, kendileri için olduğu kadar, başta Amerikalılar olmak üzere, pek çok dünya devinin ilgi odağı haline geldiğine dikkat çekti. Bölgeyi iyi tanıdığını belirten Pineau - Valencienne, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Türkiye, bizim bu bölgedeki gelişmemizi ve hedeflerimizi yönlendirebileceğimiz en önemli ülkedir. İzmir'de imalat fabrikamız var. Halen 5 milyon Fransız Frangı düzeyindeki ticari hacmimizi önümüzdeki yıllarda artırmayı amaçlıyoruz. Dünyada çok hızlı büyüdüğümüz söylenebilir. Fakat yeni bölgedeki istisnai konumu nedeniyle Türkiye'de daha hızlı büyüme hedefliyoruz. Bu ekonomik alanda yoğunlaşırken merkez üs olarak Türkiye'yi seçtik. Türkiye yeni ekonomik bölgenin uçak gemisi durumundadır. Karadeniz, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerini de içeren bölgede Türkiye, artık yeni üssümüz.’’

Türkiye'deki enerji özelleştirmeleri ile doğrudan ilgilenmediklerini söyleyen Pineau - Valencienne, buna gerekçe olarak da şirket olarak enerji istasyonları kurmadıklarını gösteriyor. Türkiye'de elektrik malzemeleri dağıtımı ve otomasyonları üzerinde yoğunlaştıklarını hatırlatan Fransız Bakan, Türkiye'deki siyasi istikrarsızlıktan çekinip çekinmedikleri yolundaki sorumuzu da şöyle cevapladı:

‘‘Dünyanın pek çok yerinde faaliyetteyiz. Her gün pek çok ülkede farklı nedenlerle olaylar patlak veriyor, ayaklanmalar oluyor. Güney Afrika, Asya veya Latin Amerika, her neresi olursa olsun, Schneider'ın global pazarlara dönük uzun dönemli bir politikası vardır. Siyasi durumları ne olursa olsun, bulunduğumuz ülkenin koşullarını benimseyip, ona göre, faaliyetlerimizi sürdürürüz. Türkiye'de de, iktidarlar değişse bile bizim politikamız devam eder.’’

ELEC Fuarı İstanbul'da

Gelecek yıl uluslararası bir fuarımız daha olacak. Avrupa'da iki yıl arayla yapılmakta olan ve elektrik, otomasyon, aydınlatma sektörlerini içeren uluslararası ELEC fuarları, gelecek yıldan itibaren Türkiye'de de düzenlenmeye başlıyor.

Avrupa'da en son geçen hafta Fransa'da yapılan Uluslararası ELEC Fuarı, gelecek yıl 19-23 Haziran tarihleri arasında Beylikdüzü'ndeki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek ve iki yıl ara ile tekrarlanacak. Elektrik sektöründe dünya devlerini de buluşturacak olan ELEC İstanbul fuarı, iki profesyonel dernek olan EMSAD (Elektromekanik) ve AGİD (Aydınlatma) tarafından da destekleniyor.

Türkiye ve bölgesindeki elektrik, otomasyon ve aydınlatma sektöründeki yüksek potansiyelin, dünyada açık ve uluslararası isim yapmış böyle bir ticari faaliyeti gerekli kıldığını belirten TÜYAP Fuar Organizasyon yetkilileri, ‘‘Bu nedenle dünyanın bu sektördeki başlıca firmalarını İstanbul'a taşıyacak olan bir organizasyona, ELEC İstanbul'a karar verdik’’ diyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!