Fransa'dan gıda ithalatı durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Fransadan gıda ithalatı durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2001 00:00


Süleyman DEMİRKAN /ANKARA
Haberin Devamı

Türkiye, aralarında şarap, hardal, peynir ve sodanın da bulunduğu onlarca kalem Fransız gıda ürününün ithalatını durdurdu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, bu ürünlerin başka ülkelerden temin edileceğini açıkladı.

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, aralarında şarap, peynir ve sodanın da bulunduğu onlarca kalem Fransız ürününün ithalatını durdurdu. Türkiye'nin, Almanya'dan sonra, en çok ekonomik ve ticari ilişki içinde bulunduğu Fransa'nın sözde Ermeni Soykırım Tasarısı'nı onaylaması, bu ülke ekonomisinin önemli ölçüde kan kaybının yolunu açtı.

MGK ve Bakanlar Kurulu'ndan Fransa'ya ‘ekonomik yaptırım’a vize çıkmasınından ardından, büyük çaplı savunma ihaleleri ve bu ülkeden ithal edilen her türlü ürün de fiilen durduruldu. Daha önce de, Fransız firmaların kazandığı milyar dolarlık büyük çaplı savunma ihaleleri iptal edilmişti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlık, Fransa'ya ekonomik ambargo formülleri geliştirmeye başladı. Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in talimatıyla, bu bakanlığın yetkisinde olan ve ‘ithal izni’ anlamına gelen, ‘Kontrol Belgesi’ verme işlemini dondurdu.

İthal edilecek ürünler için ‘zorunlu’ olan ürün numuneleri, artık ikinci bir emre kadar sonuçlandırılmayacak. Analiz sonuçları ‘olumlu-uygun’ çıkmayınca da, bu ürünleri ithal etme olanağı kalmıyor.

Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile diğer uluslararası normlar çerçevesinde resmi bir yasak getirilemiyor. Bu nedenle Tarım Bakanlığı, bu tür zorluklar çıkartarak, adına ‘yasaklama’ denmese de fiilen ithalatı durdurup, yönlendirebiliyor.

Bakan Gökalp, bu ürünlerin ithalinin durdurulmasından ötürü, Türkiye'nin bir sıkıntı yaşamayacağını söyledi. Daha önce Deli Dana ve diğer hayvan hastalıklarının Türkiye'ye atlamasını önlemek üzere hayvan, et ve et ürünleri ile et ve kemik unu katkılı bebek ve kedi-köpek mamalarının ithalini durdurduklarını anımsatan Gökalp, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bu ürünleri artık başka ülkelerden satın alınacağını söyledi.

İthalatı durdurulan Fransız ürünleri

İTHALATI fiilen durdurulan kimi ürünler şöyle: Her tür mama, elma, şarap, şampanya, viski, gıda katkı maddeleri, yağlı-yağsız süttozu, tereyağı, peynir, bisküvi, gıda aroması, puding, kahve, maltısors, salyongoz, pizza, kuskus, alabalık füme, somon füme, ördek ciğer, kek, buğday-mısır ve pirinç gevreği çeşitleri, yoğurt sosu, sarımsaklı otlu sos, kuşkonmaz tozu, hardal, dijon hardal, yumurta sarısı tozu, vişne ve karpuz aromalı ciklet, yağlı süt tozu, müfsil, bonbon caremel, Lipored 90 Gelveş, Xenadrine, sodyum kazeinat, balık tutkalı, persalade, ton balığı, maltlık arpa, soda, mantar, kırmızı pancar konsantrası, SMA plus, sodyum asit, Evian kaynak suyu, pancar tozu, hindi soslu aroma, Pan dough blend, işlenmiş karabiber, karamelize süt tozu, kaşomel, soğan tozu, Glucidex ve Clearam serisi, yumurta akı tozu, kişniş oleoresini, smah poşet, turp sosu, balzamik sirke, şekerlemeler, kahve beyazlatıcı, kahve kreması, peyniraltı suyu tozu, kalsiyum karbonat, çeşitli meyve preperatları, maya özü, buğday unu, kuru maya, sürülerek yenilen süt ürünleri, Roule Cora, mikroorganizma kültürleri, düşük kalorili tatlandırıcılar, laktoz, vanalin, etil vanalin, zeytinyağlı enzim, baharat esansı, soğan salamura, tarhun, muhtelif gıdalar, sakız, potasyum karbonat, ekmeklik buğday, domates sosu, meyve şurupları, koku verenler, ambalaj malzemesi, kanyak katolizeri, Milupa, mentollü draje şeker, pişirilmiş mantar özü, muzlu ve çilekli, meyve tozları, k. havuç, portion, sliced, bamyhel marka peynirler.

Türkiye, Fransa'dan 3 milyar dolarlık ithalat yapıyor

DIŞ Ticaret Müsteşarlığı'ndan alınan bilgiye göre, Türkiye, Ocak-Eylül döneminde Fransa'dan 2 milyar 505 milyon dolarlık ithalatta, 1 milyar 215 milyon dolarlık da ihracatta bulundu. Ocak-Ekim döneminde ise iki ülke arasında 2 milyar 842 milyon dolarlık ithalat, 1.337 milyar dolarlık da ihracat gerkçekleşti. Genel sıralamada Fransa, hem dışalımda, hem de dışsatımda Türkiye'nin beşinci büyük partneri konumunda bulunuyor. Yine hem dışsatımda, hem de dışalımda Türkiye-Fransa ticaretinin omurgasını binek otomobili ve parçaları oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!