Fransa’ya bastırın o tasarıyı durdurun

Güncelleme Tarihi:

Fransa’ya bastırın o tasarıyı durdurun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2006 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketlerinden soykırım tasarısının yasalaşmasını engellemek için baskı unsuru olmalarını istedi. Endişe ve üzüntülerini dile getiren yöneticilere Başbakan, "12 Ekim’e kadar bu konudaki faaliyetlerinizi azaltmadan devam ettirin" dedi.

SÖZDE Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tasarının 12 Ekim’de Fransız Meclisi’nde görüşecek olması, Türkiye’de bu konudaki tepkileri artırırken, Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketlerinin yöneticilerinden destek istedi. Erdoğan, tasarının gündeme geldiği mayıs ayında Ankara’da görüşmeye çağırdığı Fransız şirketlerin yöneticilerini dün bir kez de İstanbul’da davet etti. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıya, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Danone, Peugeot, Renault, Lafarge, Carrefour, Sodexho gibi Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız şirketlerinin yöneticileri katıldı.

ARA VERMEDEN ÇALIŞIN: Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıda Erdoğan, bu tasarının yasalaşması halinde Türkiye ve Fransa arasındaki siyasi nedenlerden dolayı kültürel ve ticari ilişkilerin de zarar göreceğine dikkat çekerek, endişelerini dile getirdi. Başbakan, "Demokrasinin beşiği olarak anılan bir ülkede fikir özgürlüğüne karşı böyle bir tasarının gündeme gelmesinin yanlışlığını" vurgularken, Türkiye’deki Fransız şirketlerinden bu tasarının çıkmaması için destek istedi. Şirket yöneticileri de, Erdoğan’ı son derece haklı bulduklarını vurgulayarak, bu konudaki endişelerini ve üzüntülerini iletti. Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, Fransız Devlet Başkanı Chirac’a ve Fransa’daki genel merkezlerine gönderdikleri mektupların bir örneğini Başbakan’a sunan yöneticilerden, Başbakan Erdoğan "12 Ekim’e kadar çalışmalarınızı azaltmadan devam ettirin" isteğinde bulundu.

ERTELEME YETERLİ OLMAZ: Toplantıda genel kanı, "Yasanın Meclis’ten geçeceği, ancak Senato’dan geçmeyeceği" yönünde olurken, 12 Ekim’deki görüşmenin ertelenmesinin ise Türkiye açısından yeterli olmayacağı vurgulandı. Sodexho Genel Müdürü ve Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Eşref Hamamcıoğlu, bu tasarının her iki ülkenin de menfaatine olmadığını dile getirdi. Fransız şirketlerinin yöneticileri olarak, çok rahatsız olduklarını söyleyen Hamamcıoğlu, şöyle konuştu: "İki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması, iki ülkeye de zarar verir. Temennimiz, bu işin ertelenmesi değil, tamamen gündem dışına çıkarılması. Çünkü 12 Ekim’de ertelenmesi demek, aynı konunun birkaç ay sonra yeniden gündeme gelebileceğini gösterir. Bunun için daha stratejik bir plan gerekiyor. "

Konsolosluğa bilgi verildi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’la yapılan toplantının ardından Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların yöneticileri Fransız Konsolosluğu’na giderek bir toplantı da orada yaptı. Başbakan Erdoğan’ın ve kendilerinin bu konudan duydukları rahatsızlığı Fransız Konsolosa aktaran yöneticiler, aynı zamanda şirket merkezlerini bilgilendirerek Türkiye’ye bu konuda destek verilmesi gerektiğini iletti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!