Fransa coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Fransa coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 21:41

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda merkez sağ adayı Emmanuel Macron’un ikinci tura kalması piyasanın istediği hikâyenin gerçek olmasını sağladı. AB yanlısı liderin başarısıyla küresel piyasalar yeniden bahar havasına girdi. Borsa İstanbul da bu havanın etkisiyle 93 bin 802 puanla tarihi zirvesinden günü kapattı.

Haberin Devamı

DÜNYA piyasaları, Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Avrupa Birliği yanlısı, liberal aday Emmanuel Macron’un ikinci tura kalması ve 7 Mayıs’taki ikinci turda seçilmesine yüksek ihtimal verilmesini kutlamaya başladı. Euro, dolar karşısında 1.0935’e çıkarak 6 ayın zirvesini gördü. Altının ons fiyatı 2 haftanın en düşüğüne geriledi. Avrupa borsalarında bayram havası yaşanıyor. Fransa borsası CAC, yüzde 5’e yakın yükseldi ve tarihi zirvesini gördü. Almanya, İspanya, İtalya, Portekiz, İsveç tüm AB üyesi ülkelerde yüzde 1’i aşan yükselişler var. Elbette, bu bahar havası bize de yaradı. Türkiye’de Borsa İstanbul, en son 22 Mayıs 2013’te gördüğü 93 bin puanı dün aşmayı başardı. Günü yüzde 1.40  yükselişle 93 bin 802 puandan kapatan Borsa İstanbul, tarihinin en yüksek seviyesinden kapandı. Altın, Kapalıçarşı’da 146 liraya kadar düşerek 3 haftanın en düşük seviyesine indi. Dolar da kayıpta. Dolar, 3.5800 liraya kadar geriledi ve 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.5895 liradan yapıldı.

Haberin Devamı

DİKKATLİ OLMALI

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, “Macron’un seçilme ihtimalinin yüksek olması ile dünya genelinde Euro güç kazanırken, risk iştahı global bazda etkisini artırarak sürüyor. Artan risk iştahı paralelinde yalnızca gelişmiş ülke endeksleri değil, gelişen ülke endekslerinde de pozitif hava etkili oluyor” dedi. Haftanın ilerleyen günlerinde ise hem gelebilecek kâr satışlarına hem de hızlanan gündeme ilişkin dikkatli olmakta fayda olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu: “Trump’ın çarşamba günü vergi reformu yasası ile ilgili yapacağı açıklama doların dünya genelindeki değer kayıplarını telafi etmesine yardımcı olabilir. Siyasi gündemin yanı sıra bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı gündeme konu olacak. Yurt içinde ise çarşamba günü Merkez Bankası’nın toplantısı önem arz etmekte.”

KÜRESEL TREND

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, piyasalarda Macron’un 7 Mayıs’taki ikinci tur seçimlerini büyük olasılıkla kazanacağı iyimserliği fiyatlandığını belirterek “Avrupa borsalarına gelen yüzde 4-5 oranında alımlarla küresel bir trend oluştu ve Türk finansal varlıkları da o küresel trende eşlik eder vaziyetteler. Lira bazında endeks tarihi zirvesini yeniledi, bu zirve 4 yıllık bir zirveydi Haziran 2013’e ait. Ana sektör endeksleri banka ve sanayi de lira bazında rekor seviyelere gidiyorlar. Dolar, 3.60’ın altını gördü. Düşüşün devam edip etmemesini hükümetin ekonomik konulara ilişkin icraatleri belirler. Ekonomik reformlarla yoğunlaştığımızın mesajını yatırımcı tarafına verebilmemiz gerekir. 3.67 – 3.50 bir bant, 3.67 liranın üzeri yukarıya işaret eder. Kısa süreli olarak piyasalara para girişi var, devam edip etmeyeceğini saydığımız başlıklar belirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!