Fotoğraf dünyasında devrimin kapısı aralandı

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraf dünyasında devrimin kapısı aralandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 23:29

Dijital fotoğraf makinelerinde yeni bir dönemim kapısı aralandı. Aynasız olarak geliştirilen yeni nesil makineler, kullanıcılara sağladığı kolaylıklarla öne çıkıyor. Satış fiyatları ise her keseye uygun.

Haberin Devamı

ÇOK değil, bundan sadece 15 yıl önce dijital fotoğraf makineleri hayatımızda yoktu. Sadece filmler ile hayatımızdaki anları ölümsüz hale getirebiliyorduk. Dijital dünya ile fotoğrafçılık tamamen değişti ve dijital refleksli (DSLR) makineler hayatımıza girdi. Daha çok profesyonel kullanıma yönelik olarak geliştirilen bu makinelerin en önemli özelliği dijital ile aynayı birleştirmesiydi. Ancak bu dönem de artık yavaş yavaş sona eriyor. Bunun yerine ise aynaya sahip olmayan refleks fotoğraf makineleri tüketicilere sunuldu. Aynalı makinelere göre birçok avantajı olan bu yeni makinelerin lenslerinin değiştirilmesi ise profesyonel çekimlerin yapılabilmesini sağlıyor. Aynasız makinelerin fiyatları ise her keseye uygun. 800 TL’den başlayan bu cihazların satış fiyatları 12 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

‘GELECEK ONLARIN’

Peki aynasız fotoğraf makineleri fotoğraf dünyasında neler değiştirdi? Bu sorunun cevabını Hürriyet Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt’a sorduk. Karakurt ‘aynasız’ kelimesini duymasıyla beraber ‘geleceğin makineleri’ demesi bu teknolojideki geleceği açıklamaya yetiyor. Bu yeni kategorideki cihazların faydalarını profesyonel bir bakış açısı ile anlatan Karakurt, “Birincisi daha hafif. Eskiden 20 kiloluk çantayla dolaşabilen biri artık 5 kilolik bir çantayla gezebilir. Bizim meslekte, ağır yük taşımaktan omuz ve omurga hastalıkları yaşayan çok. Bu yüzden aynasız makineler ileride kolaylık sağlayacak. İkincisi duyarlılık. Daha az ışıklı ortamlarda daha iyi kalite verebiliyor. Daha sessiz fotoğraf çekmesi ise önemli bir avantaj. DSLR ile çekildiğinde duymayan kalmıyor“ diyor. Aynasızların algılama süresinin DSLR makinelere yeni yeni yaklaşmaya başladığını belirten Karakurt şunları söylüyor: “Şu anda aynasızlara geçmek için çok erken. 4-5 yıl test etmemiz gerekiyor. Yeni bir makineye geçmek dünyanın en zor kararı. Test ederken o anın geri dönüşü yoksa ve tek bir kareyi kaçırırsam kafayı yerim. O yüzden hayatta test makinesiyle bir çekime gidemem. Ya o anda bir fotoğraf kaçırırsam.“

Haberin Devamı

Canon
EOS M3
Fotoğraf makineleri konusunda iddialı markalardan  biri olan Canon, EOS M3 modeli ile aynasız DSLR fotoğraf makineleri kategorisinde yer alıyor. 24.2 megapiksel CMOS sensör ve 12 bin 800’e kadar ışık duyarlılığına sahip olan modelin ekranı selfieler için 180 derece eğilebiliyor. Saniyede 4.2 kare tam çözünürlüklü sürekli çekim yapabilen EOS M3’ün satış fiyatı 1999 TL.

Fujifilm
X-T10
Tıpkı eski fotoğraf makineleri gibi bir tasarıma sahip olan model, 6 farklı lens seçeneği ile dikkat çekiyor. 16.3 megapiksellik sensöre sahip olan Fujifilm X-T10, 0.5 saniyede açılıyor ve 0.06 saniye odaklama yaparak hızlı çekim imkânı sunuyor. Modelin Türkiye’deki satış fiyatı 1999 TL.

Haberin Devamı

Nikon
Nikon J5
Fotoğraf makineleri sektörünün iddialı oyuncularından biri olan Nikon, aynasız DSLR kategorisinde Nikon J5 modeliyle yer alıyor. 20.8 megapiksellik sensöre sahip olan modelde, fotoğraf aktarımı ise Wi-Fi ve NFC ile yapılabiliyor. 160 ile 12 bin 800 ISO’luk ışık hassasiyeti değerlerine sahip olan Nikon J5 10-30mm’lik lens ile beraber geliyor. Modelin satış fiyatı ise 1899 TL.

Olympus
OM-D
Aynasız fotoğraf makineleri içinde geniş ürün gamına sahip olan Olympus, OM-D modeliyle dikket çekiyor. 16 megapiksel çözünürlüğe sahip olan model, 14-42mm lens ile tüketicilere sunuluyor. Arkasında 3 inçlik ekran bulunan Olympus OM-D’in ışık hassasiyeti ise 25 bin 600 ISO’ya kadar çıkabiliyor. Modelin satış fiyatı 1799 TL.

Haberin Devamı

Panasonic
Lumix GF5
Japon teknoloji şirketi Panasonic, Lumix GF5 modeli ile aynasız DSLR fotoğraf makinelerinde temsil ediliyor. 12.1 megapiksellik bir sensöre sahip olan modelin ışık hassasiyeti ise 12 bin 800 ISO’ya kadar çıkabiliyor. Arkasında 3 inçlik bir ekrana sahip olan Lumix GF5, saniyede 4 kare çekebiliyor. Modelin Türkiye’deki satış fiyatı 899 TL.

Pentax
Q-S1
5 adet gövde rengi ile tüketicilere sunulan Q-S1, Pentax’ın aynasız makinelerdeki temsilcilerinden biri. 12 bin 800 ISO’ya kadar ışık hassasiyetine sahip olan modelin arkasında 3 inçlik bir ekran bulunuyor. Görüntüleri kirleten toz taneciklerini önleyen toz önleme sistemi, net ve bulanıklıktan uzak görüntüler için dahili sarsıntı azaltma sistemi ve saniyede beş kareye kadar yüksek hızlı sürekli çekim özellikleri modelde öne çıkıyor. Q-S1’in satış fiyatı ise KDV hariç 373 Euro.

Haberin Devamı

Samsung NX300M
Aynasız fotoğraf makinesi seçenekleri arttıran Samsung’un son modellerinden biri NX300M oldu. 20.3 megapiksellik sensöre sahip olan modelin ışık duyarlılığı 100 ile 25 bin 600 arasında değişiyor. 18-55mm’lik lens ile birlikte gelen NX300M’in arkasında ekranı selfie çekebilmek için 180 derece yukarı çevrilebiliyor. Modelin satış fiyatı 1499 TL.

Sony
Şirketin son kozlarından biri olan A6300 serisini tüketicilerin beğenisine sundu. 24.3 megapiksellik bir sensöre sahip olan model, 425 noktadan odaklama yapabiliyor. 0.05 saniyede odaklama yapabilen cihaz ayrıca 51 bin 200 ISO’ya çıkıp, saniyede 11 kare çekiyor. 7 Nisan’da satışa çıkacak olan Sony A6300’ün fiyatı lens seçeneklerine göre 3 bin 999 TL’den başlıyor.

HAFTANIN TRENDİ

Tüm bilgisayarları dokunmatik yapıyor

AKILLI telefonlarla beraber dokunmatik ekranlara çok alıştık. Ancak bilgisayarlar ise bu yeni konspete çok ayak uydurabilmiş durumda değil. Bunun geliştirilen ‘AirBar’ adındaki yeni icat, tüm bilgisayar ekranlarını dokunmatiğe çeviriyor. Bunun için bilgisayarların USB girişine ince uzun bir çubuk takılıyor. Işık teknoloji ise geliştirilen cihazın satış fiyatı yaklaşık 200 TL.


OYUN DÜNYASI

Uncharted 4 için geri sayım

PLAYSTATION’ın en sevilen oyun serilerinin başında olan Uncharted’ın yeni bölümü için geri sayım başladı. Daha önce 3 bölüm ile oyunsevelerin karşısına çıkan Uncharted’ın yeni bölümünün adı ‘Bir hırsızın sonu’. Hikaye kurgusu ve grafik performansıyla dikkatleri üzerine çekecek oyun 29 Mart’ta ön satışı başlayacak. Ön sipariş veren oyunseverlere ise hediyeler verilecek. Oyunun satış fiyatı ise 229 TL.


UYGULAMA

Ses paylaşılan sosyal ağ: Anchor

FACEBOOK ve Twitter gibi sosyal ağlardan sıkılan ve yeni heyecan arayanlara bir önerimiz var. ‘Anchor’ adındaki uygulama yazı veya fotoğraf yerine sesli notların paylaşılmasını sağlıyor. Sesinizi kaydedip gönderdikten sonra sesli notunuz takipçileriniz ile paylaşılıyor. Takipçileriniz paylaştığınız sesli notlara kendi kaydettikleri sesli notlarla yanıt verebiliyor. Bu da sosyal ağı eğlenceli bir hale getirebiliyor. iOS işletim sistemlerine indirebilen uygulama ücretsiz olarak App Store’da.

 

ÜRÜN KARŞILAŞTIRMA

‘Cep’te kamera kapışması 

AKILLI telefonda rekabeti yeni oyuncuları Samsung Galaxy S7 ve LG G5...  Türkiye’de satışa çıkmak için gün sayan iki modelin birbiriyle kıyasıya mücadele edeceği bir taraf var. O da kamera. Çekim hızlarından, diyafram açıklığına kadar birçok kamera özelliğinde her iki model bir birine meydan okuyor. Bu iki yeni akıllı telefonu kamera özellikleri bakımından karşı karşıya getirdik.


LG G5

LG, bir önceki amiral gemisi G4’te, F1.8 diyafram değerine sahip 16 megapiksel arka kamerasıyla beğenileri toplamıştı. Şirket bunu LG G5 ile bir adım daha ileriye götürdü. LG G5 kamerasında 135 derece açılı, f/1.8 değerinde 16 megapiksel + 8 megapiksel olmak üzere çift arka kamera yer alıyor. OIS destekli bu kamerada lazer otofokus ve çift tonlu LED flaş desteği bulunuyor. Çift kameranın sağladığı avantajların başında ise düşük ışıkta daha iyi sonuçlar var. Ayrıca alan derinliği için çalışan ikinci arka kamera ile birlikte çekilen fotoğrafın odak noktasını değiştirmek mümkün oluyor. LG G5’in önünde ise 8 megapiksellik bir kamera var. Bu ön kamerayla 1080p Full HD videolar kaydedebilmek mümkün. Nisan ayında satışa çıkması beklenen LG G5’in 2 bin 500 TL’lik fiyat etiketine sahip olması bekleniyor.


Samsung Galaxy S7

Gece çekimlerinde yakaladığı fotoğraf kalitesiyle öne çıkan Samsung, bu özelliği Galaxy S7 modeliyle geliştirmiş durumda. Arka tarafta 12 megapiksellik bir kameraya sahip olan modelin çift pikselli (Dual Pixel) F/1.7 diyafram açıklığına sahip kamera bulunuyor. Daha geniş diyafram açıklığı ile aydınlık lens sunan çift piksel teknolojisiyle düşük ışık koşullarında bile çok daha hızlı perde (shutter) sürati ve çok daha isabetli, hızlı otomatik odaklanma (autofocus) özelliğiyle öne çıkıyor. Model ayrıca 4K video çekebiliyor. Galaxy S7 modellerinin ön kamerası ise 5 megapikse çözünürlüğünde ve arka kamerasında olduğu gibi f/1.7’lik diyafram açıklığı sunuyor. Samsung Galaxy S7’nin satış fiyatı 2 bin 799 TL’den başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!