Ford'un Türkiye atağı

Güncelleme Tarihi:

Fordun Türkiye atağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ford Motor Co.'nun Yönetim Kurulu Başkanı Alex Trotman, 19 Mart'ta Türkiye'ye geliyor. Ford-Otosan'ın 250 milyon dolarlık yeni fabrika yatırımının yeri ve ayrıntıları Trotman'ın

katılacağı toplantılarda açıklanacak.

ABD'nin en büyük otomobil üreticilerinden Ford, Türkiye'de atağa kalkıyor. Ford Motor Co.'nun Yönetim Kurulu Başkanı Alex Trotman, Ford'un yeni fabrika yatırımıyla ilgili olarak 19 Mart'ta Türkiye'ye geliyor. 20 yılı aşkın süredir Ford Motor'un Türkiye'ye en tepe yöneticisinin gelmediğine dikkat çeken otomotiv çevrelerinde, 64 yaşındaki Trotman'ın bu ziyareti, Türkiye'ye verdiği önemin göstergesi olarak yorumlanıyor.

Ford Motor Co.'nun Yönetim Kurulu Başkanı Alex Trotman, Türkiye'yi ziyareti sırasında Ankara'da da temaslarda bulunacak. Trotman'ın gelişi nedeniyle 20 Mart Cuma akşamı İstanbul'da Başbakan Mesut Yılmaz'ın da katılacağı bir resepsiyon düzenlenecek. Ford'un yeni fabrikasının kurulacağı yerin Trotman Türkiye'deyken kamuoyuna açıklanacağı belirtiliyor.

250 MİLYON DOLAR

Ford-Otosan, yeni fabrika için Hükümet'ten yan sanayiye yakın yer istiyor. Bursa'da böyle bir alan bulunamayınca, Seka'nın Gölcük yolundaki arazisinin bir bölümünün Ford yatırımına verilmesi gündeme gelmişti. Ford yöneticilerinin daha önceki ziyaretlerinde konuyu Başbakan Mesut Yılmaz'a ileterek yardımcı olmasını istemişlerdi.

Ford yetkilileri, Hükümet'le yaptıkları görüşmelerde toplam 250 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarının altını çizmiş, yılda asgari 100 milyon dolarlık ihracat garantisi vermişlerdi.

Başbakan Yılmaz, Ford Otosan'ın araziye ilişkin isteklerini Yüksek Planlama Kurulu toplantısında gündeme getirdiği ve konuyla ilgilenilmesini istediği ifade edilmişti.

FORD İLE KOÇ EŞİT

Ford Motor ile Koç Holding, bir süre önce yapılan anlaşmayla, Otosan'daki hisselerini eşitlemişler ve şirketin adını Ford-Otosan olarak değiştirmişlerdi. Koç Holding ile Fort Motor Company'nin Otosan'daki hisselerinin eşitlenmesiyle yapılan yeni organizasyona göre, Ford Otosan'ın üreteceği Ford markalı otomobiller, ticari araçlar ve yedek parçalar Ford Motor Company tarafından dünya pazarlarına ihrac edilecek. Ford-Otosan'ın İstanbul'daki fabrikasında üretim eskisi gibi devam edecek. Arazi aranan yeni kurulacak fabrikası ise daha çok ihracata dönük üretim yapacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!