Fonların 1 trilyona euro çıkması mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

Fonların 1 trilyona euro çıkması mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 13:29

Euro bölgesinin maliye bakanlarından bazıları euro bölgesi kurtarma fonlarının 1 trilyon euroya çıkarılmasının mümkün olmadığı işaretini verdi.

Haberin Devamı

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen euro bölgesi maliye bakanları toplantısına başkanlık yapan Euro Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jan-Claude Juncker, euro bölgesi kurtarma fonlarını 1 trilyon euroya çıkarmaktan uzak olduklarını söyledi.

Finlandiya Maliye Bakanı Jutta Urpilainen de Avrupa Komisyonu'nun kredi kapasitesinin 940 milyar euroya çıkarılması önerdiğini, bu rakamın “ülkesi için çok yüksek olduğunu” ifade etti.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan ise Avrupa Komisyonu'nun önerisine olumlu yaklaşarak, “Bu çok çarpıcı bir rakam ve piyasalara açık sinyal gönderecek” dedi.

ABD ve Çin'in yanı sıra uluslararası kuruluşlar euro bölgesinin borç krizine karşı savunmasını önemli oranda güçlendirmesi çağrısında bulunmuştu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Başkanı Angelo Gurria, euro bölgesinin krizle mücadele fonunun en az 1 trilyon euro düzeyinde olması gerektiğini söylemişti.

Euro bölgesinin krizle mücadele için 500 milyar euroluk kalıcı Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve 440 milyar euroluk geçici Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) bulunuyor. Azami kullanımları 500 milyar euroyla sınırlanan 2 fondan EFSF'nin 192 milyar eurosu Yunanistan, Portekiz ve İrlanda için kullanıldı.

Euro bölgesinin üzerinde çalıştığı modellerden birinde ESM'nin 500 milyar euroluk taze sermayeye sahip olması ve EFSF'nin halihazırda kullanılan fonlarının dahil edilmesiyle yaklaşık 700 milyar euroluk büyüklüğe ulaşılması bulunuyor.   
            

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!