Fon’a geçen şirkette yetki Canikli’de

Güncelleme Tarihi:

Fon’a geçen şirkette yetki Canikli’de
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2017 20:20

RESMİ Gazete’de yayımlanan 680 sayılı KHK’nin 81. maddesiyle terör örgütleriyle ilişkisi, irtibatı nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen şirketlerin satışına, tasfiyesine bakan karar verecek.

Haberin Devamı

KHK’daki hükme göre bu yetki, TMSF’nin ilişkili olduğu bakan olarak bu hükümette Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’de olacak.

BASİRETLİ TÜCCAR GİBİ

Değişiklik öncesi bu şirketlerin ve malvarlıklarının satışına TMSF karar verebiliyordu. 680 sayılı KHK’nin 81. maddesiyle bu şirketlerin, soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar TMSF gözetiminde, Fon’un ilişkili olduğu Bakanın atadığı yöneticiler tarafından ticari teamüllere uygun olarak ve basiretli tüccar gibi yönetilmesi hükmü getirildi. Buna göre, bu şirketlerin yöneticilerini, soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar yönetmek üzere Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli atayacak.

FESİH VE SATIŞ YETKİSİ

Yine bu şirketlerin mali durumu, ortaklık yapısı, piyasa koşulları veya diğer sorunları nedeniyle mevcut halin sürdürülebilir olmadığının tespit edilerek şirketin ya da varlıklarının satılmasına veya feshi ile tasfiyesine TMSF’nin ilişkili olduğu bakan, yetkili kılındı. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, dava süreci, soruşturmaları devam eden şirketlerin satış yetkisinin fonda olduğunu, ancak yeni düzenlemeyle bu yetkinin Başbakan Yardımcısına geçtiğini söyledi. Gül, “Genel olarak yaklaşımımız davalar devam ederken satışının uygun olmayacağı yönünde. Ancak bazı davaların uzun sürebilecek olması nedeniyle işletmelerin yönetiminde sıkıntılar olabilir. Bu tür durumlarda da satış, tasfiye gibi nihai kararı Başbakan Yardımcımız verecek” dedi.

Haberin Devamı

‘BU DEHŞET BİR MADDE’

CHP Trabzon Milletvekili, Avukat Haluk Pekşen, “Bu dehşet bir madde. Eğer bir şirkete CMK 128. madde kapsamında el konulmuşsa, yargılama süresi, hukuki tasfiye süreci beklenmeksizin derhal TMSF’ye devredilecek ve TMSF tarafından da ilgili bakanın onayıyla derhal satılabilecek veya tasfiye süreci hukuki sonucu beklenmeksizin düzenlenecek. Yani hak sahipleri, tasfiye süreci veya satış sürecini durdurma haklarından tümüyle mahrum bırakıldı. Bu madde yürürlükte olduğu sürece Türkiye’de hiçbir özel sektör şirketi güvende değildir” dedi.

İŞTE O MADDE

MADDE 81- 10/11/2016 tarihli ve 6758 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 19’uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.“(3) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya Hazineye devredilen şirketler hariç olmak üzere; birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki şirketler, soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun gözetiminde, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun ilişkili olduğu Bakanın atadığı yöneticiler tarafından ticari teamüllere uygun olarak ve basiretli tüccar gibi yönetilir. Bu şirketlerin yöneticileri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun ilişkili olduğu Bakan tarafından atanır ve görevden alınır. Şirketin yahut varlıklarının veya 5271 sayılı Kanunun 128 inci maddesinin onuncu fıkrasında belirtilen malvarlığı değerlerinin satılmasına veya feshi ile tasfiyesine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun ilişkili olduğu Bakan tarafından karar verilebilir. Satış ve tasfiye işlemleri ilgili şirketin yönetim kurulu tarafından yerine getirilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun ilişkili olduğu Bakan onayıyla belirlenir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!