Fon, medya devi oldu

Güncelleme Tarihi:

Fon, medya devi oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2001 01:14

Bayındırbank ve Kentbank'a el konulmasıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun, medya sektöründeki payı biraz daha büyüdü.

Daha önce Sabah Gazetesi, ATV, Cine 5, Playboy TV gibi yayın kuruluşlarında pay sahibi olan Fon, şimdi de BRT ve Kent TV'de de etkili hale geldi.

Son bankacılık operasyonu ile devletin medya sektöründeki hisseleri arttı. Kentbank ve Bayındırbank'a el konulmasıyla birlikte BRT ve Kent TV'nin hisselerinin bir kısmı da devlete geçti. Etibank'a el konulmasından sonra ATV hisselerine sahip olan Fon, İktisat Bankası'na el konulmasıyla da Cine 5'ten Playboy TV'ye kadar birçok kanalın, Bank Kapital'le birlikte CTV'nin hissedarı olmuştu. El konulan bankalarla Fon sadece yayıncılığa değil, başta Sabah ve Yeni Asır olmak üzere birçok gazete ve derginin de hisseleriyle yazılı basına, radyolar ve dağıtım şirketleri de dikkate alındığında medyanın her alanına girmiş oldu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile onun üst örgütü BDDK şimdilik doğrudan yönetime temsilci atamamış olsa da, söz konusu medya kuruluşlarının üzerinde etkisi bulunuyor. Bu medya kuruluşlarında Fon'un izni olmadan hisse satışından yatırıma, önemli kararlar alınamıyor. Yani, hareketlerinin büyük bölümü Fon'un gözetiminde yürüyor.

MEDYA HOLDİNG

Dinç Bilgin eski bankası Etibank nedeniyle Fon'un ortak olduğu bazı medya kuruluşları şunlar:

Medya Holding 1 Numara Yayıncılık

ATV Televizyonculuk Sabah Yayıncılılık

Sabah Pazarlama Sabah Haber Ajansı

Sabah Kitapçılık Birleşik Basın Dağıtım

Gelişim Sabah Yayıncılık

Kiss FM, Radio Sport, Şık FM.

CİNE 5 VE PLAYBOY

Erol Aksoy'un eski patronu olduğu İktisat Bankası'nın devriyle birlikte Fon'un sahip olduğu şirketler:

Multicanal Pazarlama ve Dağıtım şirketi (Cine 5, Playboy TV, SuperSport, Maxi TV)

Batı Karadeniz Radyo ve Televizyon A.Ş. (Gala TV)

Kutyay Özel Radyo Televizyon Yayıncılık (Viva TV)

Medya İletişim Hizmetleri Sanayi (Radyo 5)

Mepaş Medya Pazarlama, Interaktif Komünikasyon Sanayi, Show Basın (Marie Claire, Marie Claire Maison, Oui Mariage/Beyaz Butik, Adres ve Voyager)

Eksen Yayıncılık Dağıtım Pazarlama.

YENİLERİ EKLENDİ

Etibank ve İktisat'ın ortaklarının ana faaliyet dallarından birinin medya oluşu nedeniyle çok sayıda şirketi bulunuyordu. Ancak bunun dışında el konular bankalardan da hissesi Fon'a geçen medya şirketleri oldu. Bunlarsa şöyle:

Ceylan Holding yönetimindeyken el konulan Bank Kapital'dan CTV, C Haber Ajansı.

Dün el konulan Mustafa Süzer'in bankası Kentbank'dan Kent TV.

Yine dün el konulan Kamuran Çörtük'ün Bayındırbank'ından ise BRT.

Fon'daki yayın kuruluşları?

Sabah Gazetesi

ATV

Aktüel Dergisi

Cine 5

Playboy TV

Marie Claire

BRT

Kent TV

Fast-food'a da girdi

Bu arada Fon'un sahip olduğu bankalar aracılığıyla girdiği sektörler de giderek çeşitleniyor. Bunlardan biri de Mustafa Süzer'in sahibi olduğu Kentucky Fried Chicken ve Pizza Hut'la fast-food gıda sektörü. Kentbank'ın büyük hissedarı olan aracılığıyla Fon'un 40 civarında restoranı oldu. Bayındır Grubu aracılığıyla Ankara'nın ünlü restoranlarından Amisos da Fon'un dolaylı da olsa ortak olduğu restoranlardan biri. Her ne kadar birçok şirket bankanın iştiraki olarak gözükmüyorsa da, yapılan son düzenlemelerle gerekli görülmesi halinde Fon, banka ortakları ve yöneticilerinin sahip olduğu bütün mal varlıklarına el koyabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!