Fon, Demirbank'ı dünya devi HSBC ile evlendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Fon, Demirbankı dünya devi HSBC ile evlendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2001 01:46

Kasım krizinde zor duruma düşen ve Fon'a devredilen Demirbank, dünyanın en büyük 5'inci bankası HSBC ile evleniyor.

Demirbank'ın üçte birinin HSBC'ye satışı 2 ay içinde tamamlanacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TSMF), Demirbank'ın satış prosedürü çerçevesinde, bu banka için teklif vermiş bulunan yatırımcılardan İngiliz HSBC Bank'ın teklifini değerlendirmeye elverişli bulduğunu açıkladı. TMSF'den yapılan açıklamaya göre, Demirbank tüzel kişiliği bilançosunun yaklaşık üçte birini almayı teklif eden HSBC Bank, bankayı Türkiye'deki HSBC Bank A.Ş ile birleştirecek. Söz konusu yatırımcı kuruluş ile imzalanacak ‘gizlilik taahhütnamesi’ çerçevesinde başlanacak hisse satış ve devir sözleşmesi üzerindeki görüşmelerin 2 ay içine tamamlanması hedefleniyor.

Açıklamada, Demirbank'ın satışına başlanılmasının, güçlü ekonomiye geçiş programının ana unsurlarında biri olan bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması ve TMSF bünyesinde yer alan bankaların en az toplumsal maliyetle sisteme kazandırılması açısından önemli bir aşama olduğu vurgulandı.

HSBC Bank, el konulmadan önce de Demirbank'la ortaklık görüşmesi yapıyordu. O dönemde HSBC'nin Demirbank'a 1 milyar dolar dolayında teklifte bulunduğu biliniyordu. Bankaya el konulmasından sonra HSBC, dönemin BDDK Başkanı Zekeriya Temizel ile görüşüp, Demirbank'ı istedi. Ancak, teklif ettiği para 500 milyon dolara düşünce, Temizel'in onlara yanıtı ‘‘Ölü gömücülüğü yapıyorsunuz’’ oldu.

SÜMERBANK ERTELENDİ

Öte yandan, açıklamada, Fon bünyesinde bulunan Sümerbank'ın satışı ile ilgilenen Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) bu bankada gerekli incelemeleri yapması ve teklifini hazırlaması konusunda 22 Haziran tarihine kadar süre verildiği hatırlatıldı.

Bu sürenin tamamlanmasına müteakip OYAK'ın verdiği teklifin 25 Haziran 2001 tarihinde TMSF'ye teslim edildiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, OYAK tarafından sunulan teklifin Fon tarafından detaylı incelenebilmesi ve gerekli analizlerin yapılabilmesi için 19 Temmuz 2001 tarihi olarak belirlenen değerlendirme süresinin Sümerbank hisselerinin satışı konusunda alıcıyla yapılan görüşmeler ile teklife ilişkin değerlendirmelerin henüz sonuçlanmaması nedeniyle, bu teklife ilişkin karar verme süresi 27 Temmuz 2001 tarihine kadar uzatıldı.

Dünyanın en kárlı bankasıydı

Geçen yıl Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen 48 yıllık Demirbank, Türkiye'nin başarılı bankalarından biriydi. Bankanın başarısı son olarak The Bankers'ın yaptığı sıralamada, özsermaye kárlılığı itibariyle dünya bankaları sıralamasında liste başı olmasıyla da tescil edildi. The Bankers'ın, dünya bankaları arasında geçen yılın dokuz aylık bilançolarına göre yaptığı araştırmada Demirbank, 100 trilyon liralık kárıyla özsermaye sıralamasında lider olmuştu. Demirbank'ın hakim sermayedarı Cıngıllıoğlu ailesinden Yönetim Kurulu Başkanı Halit Cıngıllıoğlu, Avrupa kökenli pek çok bankanın milyar dolarlık ortaklık teklifini reddebilecek kadar bankasına güveniyordu. Banka krize yakalanmadan önce 5.6 katrilyon liralık (Dönem dolar kuruna göre 7 milyar dolar) devlet iç borçlanma senedi portföyüne sahipti. Bu rakam devletin toplam iç borç stokunun yüzde 18.5'ine denk geliyordu. Demirbank, 2000 yılında bu piyasada tam 100 katrilyon liralık işlem yapmıştı. Günlük ortalama işlem hacmi 540 trilyon liraya ulaşıyordu. Bu yüksek işlem hacmi sayesinde Hazine, daha kolay ve daha ucuz borçlanma imkánına kavuşmuştu. Kasım krizi sırasında yükselen faizler nedeniyle elindeki kağıtlar değer kaybedince özkaynakları eridiği gerekçesiyle bankaya Fon tarafından el kondu. Cıngıllıoğlu, Ulusalbank'ını da aynı nedenle devlete teslim etmek zorunda kaldı.

674 milyar dolarlık dev

Merkezi Londra'da bulunan The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) Grubu, bireysel, ticari, kurumsal ve yatırım bankacılığı ile sigortacılık alanlarında faaliyet gösteriyor. Dünyanın en büyük 5'inci bankası olan HSBC, 79 ülkede 6.500 şube ve ofisi ile 20 milyonun üzerinde müşterisine 160.000'in üzerinde personeli ile hizmet veriyor. Grubun varlıklarının aktif toplamı 674 milyar dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!