Florya’ya marina

Güncelleme Tarihi:

Florya’ya marina
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2016 21:34

2007 yılında yapılan ihale sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Florya’daki denize sıfırı konumdaki araziyi 30 yıllığına kiralayan 5 ortaklı İstanbul Akvaryum, 2011’de ilk olarak Akvaryum’un açılışını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

2012’de aynı arazi üzerinde AVM’nin yapımını da tamamlayan firma, son olarak 2016’nın nisan ayında tesisin önemli halkalarından biri olan otelin de açılışını yaptı. Tüm bu tesislerin 300 milyon dolarlık yatırıma mal olduğunu ifade eden İstanbul Akvaryum Genel Müdürü Mehmet Sami Milli, şimdi ise marina ve cruise limanı projelerini hayata geçirmek için harekete geçtiklerini söyledi.

İZİNLER BEKLENİYOR

Marina ve cruise limanı projesi için 40 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını ifade eden Milli, “Marinanın 400 yat,tekne bağlama kapasitesi olması hedefleniyor. İki de cruise gemisi yanaşabilecek şekilde bir yapı olmasını arzu ediyoruz. 6 idareden izin alındı. Ancak daha izin almamız gereken yerler var. Bu yatırımın da tamamlanması ile birlikte birbiriyle entegre çok ciddi bir turizm merkezi haline dönüşmüş olacağız” dedi.
Turizmdeki sorunları aşabilmek için tek bir akvaryumun, otelin, AVM’nin ya da marinanın yeterli olmayacağının altını çizen Milli, “Artık birbirine bağlı tesislerin yapılması gerekiyor. Böylece otelinizde konaklayan tesis içindeki AVM’de alışveriş yapabilir ya da bir restoran da yemek yiyebilir. Teknesini marinaya bağlayan biri tesislerdeki diğer etkinliklere katılabilir. Tüm bu yatırımlar bir araya geldiğinde büyük bir turist potansiyeli de oluşturmuş olduk. Dünyanın en büyük tematik akvaryumu, neredeyse tüm odaları deniz manzaralı bir otel, dünyaca ünlü markaların içinde yer aldığı bir AVM ile turizm sektöründeki sıkıntıları aşmayı amaçladık” dedi.

Haberin Devamı

AKVARYUMU GÖRMEK İÇİN 1.5 MİLYON ZİYARETÇİ

TESİSLERDEKİ akvaryum hakkında bilgi veren Aqua Florya Akvaryum Müdürü Dilek Çağanoğlu da, “Burada kullanılan tüm ürünler yurtdışından getirildi. Şu anda Avrupa’nın en büyük rehabilitasyon merkezi konumundayız. Bir balık hastanesi gibiyiz” dedi. Akvaryum’un kendi içinde bir hikayesi olduğunu belirten Çapanoğlu, “Yurtdışındaki akvaryumlarda kendi coğrafyalarındaki canlılılar tanıtılıyor. Biz kendi sularımızdan, Karadeniz’den başladık. Oradaki ekolojiyi aktardık. Daha sonra Ege ve Akdeniz’i ele aldık. Ondan sonra diğer deniz ve okyanuslarına açıldık. En sonunda ise Amazon yağmur ormanları ile konsepti tamamladık. Tüm bitkiler Kosta Rika’dan geldi” diye konuştu. Özellikle Ortadoğulu turistin tesislere büyük ilgi gösterdiğine dikkat çeken Çetiner, “Sadece akvaryumu görmek için şehir içi ve şehir dışından turlar planlanıyor. Akvaryuma yılda 1.5 milyon ziyaretçi geliyor. Hedefimiz bunun üzerine çıkmak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TESİSLERİMİZ KAÇAK DEĞİL, HER ŞEY YASAL

OCAK 2016’da söz konusu tesisin Sayıştay Denetim Raporlarına göre tamamen kaçak olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Aynı rapora göre İBB tarafından yapılan ihalenin de kanunu aykırı biçimde yapıldığı belirtilmişti. Konu ile ilgili de sorularımızı cevaplayan Sami Milli, “Sayıştay’ın bu raporu kesinlik taşınmıyordu. Ellerindeki bulgulara göre rapor hazırladılar. Biz de çıkan rapor sonrası tüm belgelerimizi kendilerini ilettik. Yap-işlet-devret şeklinde hazırlanmış bir proje. Yasal zemine oturmayan hiçbir çalışma yapılmadı. Sayıştay’ın tüm iddialarının boş olduğunu göstermiş olduk. Planlarımız, ruhsatımız ve iskânımız var. Belediye ile aramızda da hiçbir sorun yok. İhale de yasalara uygun yapıldı. Şu anda belediye ile anlaştığımız kira bedeline KDV dahil mi değil mi onun açığa kavuşmasını bekliyoruz. Başka da bir durum yok. Kaçak değil, tamamen yasal konumdayız” dedi.

Haberin Devamı

306 ODASI İLE DENİZE SIFIR OTEL

OTEL hakkında değerlendirmelerde bulunan Crowne Plaza Genel Müdürü İlker Yörükoğlu ise, “Türk turizminde doluluklarda ciddi düşüşler var. Ayrıca Ramazan ayının da doluluklarda büyük etkisi oldu. Ramazan öncesi yüzde 45-50’lerdeydi doluluk. 3 aylık bir otel için umut vaat edici bir oteliz. Kompleks olmanın büyük bir avantajı var. Eğer böyle bir kompleks olmasaydık, bu kadar hızlı bir geri dönüş alamazdık. Konumumuz dolayısıyla tatil oteli gibiyiz ancak şehrin içindeyiz. Denize sıfır bir oteliz. Otelden çıkıp sahilde yürüyüş yapabiliyorsunuz. Ya da akvaryumda köpekbalıkları ile dalış yapabiliyorsunuz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!