Fiyat farkı yüzde 100’ü bulan pastırmada tartışma başladı

Güncelleme Tarihi:

Fiyat farkı yüzde 100’ü bulan pastırmada tartışma başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 11:52

Pastırma satış fiyatlarındaki fahiş fiyat farkı tartışma konusu oldu. Et ve Süt Kurumu’nda fiyat 61 lira. Kayseri’de fiyat 85-90 TL arasında değişirken kimi markalarda fiyat 120 lirayı buluyor.

Haberin Devamı

Ekşi Sözlük yazarlarının şu sıra ‘kafa yordukları’ konu pastırma fiyatları… Fiyat tartışmalarına geçmeden önce, pastırmaya ilişkin genel bir takım rakamları verelim. Hurriyet.com.tr’nin edindiği bilgilere göre Türkiye’nin yıllık pastırma üretimi 2 bin ton seviyesinde. Bu üretimin yüzde 80’inini bilindiği gibi Kayseri karşılıyor. Kalan kısım ise, Sivas, Kastamonu, İstanbul gibi birkaç şehirde üretiliyor.

YÜZDE 35’İNİ KAYSERİ SATIYOR
Söz konusu üretimin yüzde 35’i de yine Kayseri’deki mağazalarda satılıyor. Bu durumun sebebi ise, ‘iyi pastırmanın Kayseri’de alınabileceği’ algısının etkinliği…

ESK MAĞAZALARINDA 60 LİRA
Şimdi gelelim fiyatlara… Türkiye genelinde kendi kurum mağazaları yanı sıra franchise bayileri de bulunan Et ve Süt Kurumu’nda fiyat 60,90 TL.

Haberin Devamı

120 LİRAYA SATAN VAR
Ünlü et üreticisi Şahin’in sitesinde yer alan bilgiye göre ise Şahin marka pastırmanın 250 gramı 30 TL. Bir başka ifadeyle kilosu 120 TL. Namet’te ise bu fiyat 117 TL. Yılların markası Apikoğlu’nda pastırmanın kilogram fiyatı 80 TL’yken dikkat çekici bir fiyat ise Coşkun’da… Coşkun marka antrikot pastırmanın fiyatı 69,90 TL.

Fiyat farkı yüzde 100’ü bulan pastırmada tartışma başladı

KAYSERİ’DE KİLOSU 85 LİRA
Ortaya çıkan fiyat farkları ile ilgili yorum ise Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü’den geldi.

Şaban Ünlü, Kayseri genelinde mağazalarda sattıkları antrikot pastırmanın fiyatının 85-90 lira arasında olduğunu söyledi. Ünlü, “Benim kendime ait iki mağazam var. Orada, fiyatlara daha yükseğe gitmesin diye 80 liraya satıyorum. Ancak İstanbul, Ankara, İzmir’de bazı marketlerde fiyat 120 lirayı bulabiliyor. Buna da çeşitli gerekçeler sunuluyor. Dükkan giderleri, personel ücretleri vs. Öte yandan buralarda tüketici 100-200 gramlık aldığı için 5-10 liralık fazlalık gözüne gelmiyor” dedi.

ONLARIN PASTIRMASI BUT ETİNDEN
Ünlü “Et ve Süt Kurumu’ndaki (ESK) fiyatlar ile bizdeki fiyat arasındaki farkın sebebi ise şu: Bizim pastırma antrikottan yapılma. Ancak ESK’nın pastırması but etinden yapılıyor. Fark buradan ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!