Firmalara çocuk istismar cezası

Güncelleme Tarihi:

Firmalara çocuk istismar cezası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2015 12:41

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, Reklam Yönetmeliği kapsamında çocuk oyuncuların yer aldığı reklamlarla ilgili firmalara ilk cezayı kesti.

Haberin Devamı

Reklamlarda çocukların saflığı, şirinliği, sempatikliği kullanılarak istismar edildiğini belirleyen bakanlık firmalara 220 bin lira
ceza verdi.

Bakanlık, çocuklar kullanılarak yapılan reklamları yasaklayan Reklam Yönetmeliği’nin ardından firmalara ilk cezayı kesti. Bakanlık, gelen şikayetler üzerine çocukların “Bu gördüğün can değil mi? Ellere var da bize yok mu? Bize de bize de bize de...” şeklindeki ifadelerinin bulunduğu reklamları inceledi.

ŞİRİNLİKTEN KAZANÇ SAĞLANDI
Bakanlık uzmanları, 8-10 küçük çocuğun şarkı söylediği reklamdaki ifadelerin aşırı tüketilmesi tavsiye edilmeyen et ürünlerinin çocuklar tarafından aşırı tüketimini teşvik ettiğine karar verdi. Kararda incelenen reklamların çocuklara sağlıksız beslenme alışkanlığı edindirebileceği ve “Ellere var da bize yok mu?” şeklindeki sözlerin de tüketim için ebeveynleri ikna etmeye çalıştığı belirlendi.

Haberin Devamı

Karar metninde “Reklam filminde çocuk oyunculara ve bu çocuklar arasındaki diyaloğa yer verilmek suretiyle, çocukların saflığı, şirinliği ve sempatikliği kullanılarak ticari kazanç elde edilmeye çalışıldığı, böylece çocukların istismar edildiği, görüş ve kanaatine varıldı” denildi. Bakanlık bu nedenle reklamların yılbaşında yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ile Tüketicinin Korunması Kanunu hükümlerine aykırı olduğuna karar verdi. Reklam yayınları durdurulurken firmaya da 220 bin lira idari para cezası geldi.

ÇOCUK İSTİSMARI YASAKLANDI
Ticari Reklam Yönetmeliği’nde çocukların fiziksel, zihinsel, ahlaki, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilecek hiçbir ifade ya da görüntü içeremeyeceği hükmü bulunuyor. Yönetmelikte reklamlarda hasta, çocuk, yaşlı ve engellilerin istismar edeci ifade ve görüntülerin bulunamayacağı maddesi de yer alıyor.

BAKMADAN GEÇME!