Fintech girişimcilerine Canko’dan 5 öneri

Güncelleme Tarihi:

Fintech girişimcilerine Canko’dan 5 öneri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 12:15

Finans teknolojileri (FinTech) denilince Türkiye’de ilk akla gelen isimlerin başında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko geliyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda girişimciler destekleyen bir isim olan Soner Canko’nun önerileri şu şekilde:

1-Paydaşlarınızı belirleyin: Fintech ekosistemindeki diğer oyuncuları, yatırımcıları, hızlandırma programlarını, mentorları araştırın. Kimin ne iş yaptığını, hangi alanda başarılı olduğunu, kimin hangi alanda geri kaldığını analiz edin. Bu size, giriştiğiniz işteki belirsizlikleri azaltma, rakiplerinizi ve işbirliği tanıma imkanı verecek.

2-Sorunlu alana odaklanın: Fintech girişimleri, sahip oldukları kaynakların sınırlı olduğunu unutmadan hareket etmeli. Bir bankanın yaptığı tüm işleri yapmaya kalkışmak büyük bir hata olur. Bunun yerine, müşteriler için sorunlu olan ve iyileştirebileceğinizi düşündüğünüz alanlarda basit, uygulanabilir çözümler üretmeye çalışın.

Haberin Devamı

3-İyi bir ekip kurun: Araştırmalara göre başarılı girişimlerin yüzde 80’inin 1’den fazla kurucusu var. Bu yüzden tek başınıza hareket etmeniz başarılı olma ihtimalinizi azaltacaktır. İşi sahiplenecek, zaman ayıracak, kolay pes etmeyecek karakterde alanlarında uzman en az 2 kişilik bir ekip kurmanızı öneriyorum. Takımdaki bir kişinin teknik yönü güçlü olmalı. Diğeri ise fikri ve ürünü geliştirecek özelliklere sahip olmalı. Aynı özelliklere sahip 2 kişiden oluşan bir girişimin başarılı olma ihtimali de düşük. Yapılan bir diğer araştırma ise ekipte en az bir kadının bulunduğu girişimlerin, tamamı erkeklerden oluşan girişimlerden daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

4-Sahaya inin, çevik olun: Sunacağınız hizmeti kullanacak olan son kullanıcıyı tanımanız, beklentilerini anlamanız gerekiyor. Bu yüzden gerek fikir aşamasında, gerek sunacağınız hizmetin şekillendiğinde geri bildirim toplamanız, potansiyel müşterinizle bire bir etkileşim kurmanız büyük önem taşıyor. Alacağınız geri bildirimler doğrultusunda, hızlı biçimde hizmeti farklılaştırmanız gerekiyor.

5-Mevzuata hakim olun: Faaliyet göstereceğiniz alandaki ya da gireceğiniz pazardaki düzenlemelere ve mevzuata hakim olmanız, öngörmediğiniz sorunlar yaşayıp başarısız olmamanız için çok kritik. Bu kapsamda sektördeki uzman kişilerden destek alın.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!