Finans değil havacılık merkezi olun

Güncelleme Tarihi:

Finans değil havacılık merkezi olun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 00:15

GLOBAL sermaye piyasalarına yönelik kötümser öngörüleri nedeniyle ‘Doktor Kıyamet’ olarak da anılan ünlü yatırımcı Marc Faber, Türkiye ekonomisinin yakın geleceği için iyimser olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Dün başlayan Sermaye Piyasaları Kongresi’ne konuşmacı olarak katılan Faber, İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olması konusunda, “Türkiye bir finans merkezi olmak istiyorsa, bol şans. Ama ben olsam finans merkezi olmayı çok dert etmezdim. Onun yerine ekonomik kalkınmayı hedefleyin. Çünkü o zaman zaten herşeyin de merkezi olursunuz. Bana kalırsa Türk Hava Yolları’nın son yıllardaki atılımı ve yeni havalimanı projesini de göz önüne alarak finans merkezi yerine havacılık merkezi olmaya odaklanması daha iyi olur. Çünkü bunu başarması daha kolay” dedi. Şu anda Türkiye’ye yönelik algının biraz negatif olduğunu belirten Faber, Hürriyet’e verdiği röportajda “Türkiye’ye ilişkin bir hassasiyet var ve bunun için de çok güçlü nedenler söz konusu. Ama Türkiye için hala doğru şeyi yapmak için bir fırsat var. Dikkat edin Hükümet’in doğru şeyi yapacağını söylemiyorum. Türkiye için doğruyu yapma fırsatı var diyorum” diye konuştu. Doktor Kıyamet Türkiye ekonomisi için ‘acı’ olarak nitelediği reçetesini ise şöyle özetledi:

Haberin Devamı

REÇETE ACI OLACAK

Türkiye’nin doğruyu yapma fırsatı Merkez Bankası ile başlıyor. Türkiye için faizleri yükseltmek ve bunu açık bir şekilde deklare etmesi en iyisi.
Böylece TL’yi Euro ve dolar karşısında istikrara kavuşturabilirsiniz, enflasyonu da düşürürsünüz. Sonuçta yatırımcı TL’nin güçlü olduğunu görünce özellikle yurtdışında parası olan Türkler paralarını yeniden Türkiey’ye getirirler.
Evet bu reçete elbette acı. Ama ben acı çekmeyecek demiyorum, iyileşmesinin yolunu söylüyorum.
Eğer lirayı istirkara karvuşturursanız yabancı para yeniden Türkiye’ye akar. Yapılması gereken doğru şey budur. Hükümet bunu yapabilir ama yapacağından şüpheliyim.
Türiye önümüzdeki dönemde yeni bir güç merkezi olan Asya bloku içinde yerini edinmeli.

Altın yeni ‘yükselendir’

ALTIN TL’ye karşı yeni yükselendir” diyen Marc Faber, hala altının iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünüyor. Yatırımcılara tavsiyeleri ise şöyle: “Dünyanın belki de en iyi ekonomistleri Fed, ECB gibi büyük merkez bankalarında çalışıyor ve onlar bile yanlış öngörülerde bulunuyor. O yüzden bana bir öngörü soruyorsanız söyleyemem. Söyleyebileceğim şey şu, mutlaka gayrimenkul yatırımınız olsun. Tek bir ülkeye, tek bir hisse senedine ya da emtiaya yatırım yapmayın.”

Haberin Devamı

Başçı’nın önündeki örnekler de kötü

MARC Faber’e Merkez Bankası Başkan Erdem Başçı’nın performansını da sorduk. İşte cevabı: “Benim hemen her hükümet ve merkez bankasına yönelik değerlendirmem düşüktür. Şu sıralar Hindistan Merkez Bankası Başkanı hariç Fed Başkanı Janet Yellen, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Darghi, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, hepsi için notum düşük. Dolayısıyla Erdem Başçı’yı da suçlayamıyorum, önündeki örnekler düşük. Cumhurbaşkanınız Erdoğanı da suçlayamıyorum o da aynı Barack Obama gibi popülist.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!