FIFA’da 140 milyon dolarlık rüşvet skandalı

Güncelleme Tarihi:

FIFA’da 140 milyon dolarlık rüşvet skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2012 00:00

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) rüşvet skandalıyla çalkalanıyor. FIFA yöneticileri ve icra kurulu üyelerinin bugüne kadar toplamda 140 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İlk etapta FIFA’nın iki icra kurulu üyesinin 41 milyon dolarlık rüşvet aldığı belirlendi. İsviçre Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 1974-1998 yılları arasında FIFA’nın başkanlık koltuğunda oturan Joao Havelange’nin, bir pazarlama şirketinden 1.53 milyon dolarlık rüşvet aldığı kaydedildi. Soruşturmanın ortaya çıkardığı skandalda ikinci isim ise Havelange’ın üvey oğlu Ricardo Teixeira oldu. 1974-1998 yılları arasında FIFA’da icra kurulu üyeliği görevini yürüten Teixeira’nın ise 12.2 milyon dolar rüşvet aldığı kaydedildi. Ancak araştırmalara göre FIFA’daki rüşvet skandalı boyutunun 140 milyon doları bulduğu tespit edildi.

41 milyon dolar

FIFA icra kurulu üyelerinin söz konusu rüşvetleri, batık durumda olan spor pazarlama şirketi ISL’den aldığı belirtilirken, ikilinin 1992 ve 2000 yılları arasında aldığı toplam rüşvetin ise yaklaşık 41 milyon dolar olduğu kaydedildi. Rüşvet skandalında en büyük payı Havelange ve Teixeira’nın aldığı ifade edilirken, ISL’in 1989-2001 yılları arasında da FIFA yöneticilerine 140 milyon dolardan fazla rüşvet ödediği açıklandı. FIFA, 2002 ve 2006 yıllarındaki Dünya Kupası organizasyonlarının yayın hakkı gelirlerini ISL’e devretmişti.

Haberin Devamı

Blatter tehlikede

Joao Havelange’nin varisi Sepp Blatter’in de rüşvet skandalından, en başından bu yana haberdar olduğunun ortaya çıkması halinde, kariyerinin riske girebileceği kaydedildi. Havelange’ın, 1963 yılında Olimpiyat Komitesi’nde de yer aldığı ancak hakkında ortaya atılan iddiaların ardından istifa ettiği hatırlatıldı. Brezilya Futbol Birliği’nin 23 yıl boyunca başkanlık görevini yürüten Teixeira, geçtiğimiz mart ayında, sebep belirtmeksizin hem FIFA hem de Brezilya Futbol Birliği’ndeki görevlerinden istifa etmişti. 96 yaşındaki Havelange, iki ay boyunca ayak bileği ve
kalbindeki rahatsızlıklar nedeniyle yatırıldığı hastaneden mayıs ayında taburcu olmuştu.

Soruşturma skandalı ortaya çıkardı

RÜŞVET aldığı iddialarının yıllardır konuşulduğunu ancak soruşturmayla birlikte bunun kanıtlanmış olmasına rağmen, Joao Havelange halen FIFA’nın Onursal Başkanlığı görevini yürütüyor. FIFA yöneticilerinin rüşvet aldığı iddialarına ilişkin açılan dava, ikilinin açıklanmayan miktarda yaptığı ödemenin ardından 2010 yılı mayıs ayında sonlandırıldı. Daha sonra temyiz mahkemesine yapılan başvuruyla birlikte, savcılık konuyla ilgili geniş kapsamlı soruşturma başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!