Ferrari yarış kazanıyor Fiat ‘çıkış yolu’ arıyor

Güncelleme Tarihi:

Ferrari yarış kazanıyor Fiat ‘çıkış yolu’ arıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2002 02:01

İngiliz The Guardian Gazetesi, Formula 1 yarışlarından yola çıkarak, İtalyan Fiat ve patronu Agnelli Ailesi'nin analizini yaptı. Gazete, ‘‘Schumacher belki bugün yarışı kazanacak. Ama, Ferrari'nin bağlı olduğu Fiat'ı kurtarmaya yetmeyecek. Fiat, bu hafta masaya oturacak’’ yorumu yaptı.

MOTORLAR çalışmaya başladığı, kırmızı bayrakla ‘‘start’’ verildiğinde Ferrari'nin pilotu Michael Schumacher, bugün belki de tarihin en başarılı araba yarışçısı olacak...

The Guardian Gazetesi'ne göre her yarış, arabaların mükemmel motor ve aksamları ellerinden geçen İtalya'daki otomobil yapımcılarının haklı bir gururu, övüncü oluyor. Bu başarı aslında çökmekte olan Fiat hanedanlığının. Fiat'ın patronu Agnelli'ler, İtalya'nın taçsız kraliyet ailesi sayılıyor. Çöküşteki imparatorluk Avrupa'yı Fiat markasıyla sarmıştı.

Ferrari, Fiat'ın kuzeni sayılıyor. Fiyat, Ferrari'nin sahibi olmasına karşın, ‘‘Spor Arabaları Bölümü’’nün ana şirketten ayrı bir yapısı ve fabrikası bulunuyor. Modern İtalya'nın bu taşıyıcı kayışı ne yazık ki yavaşlayıp durma riskiyle karşı karşıya. Agnelli Ailesi, Fiat'ı kurtarmak için önümüzdeki hafta hükümet ve sendikalarla masaya oturacak. Analizlere göre; Fiat ya kapanacak ya da General Motors'a satılarak Detroit'in arka sokaklarına taşınacak.

FIAT'I KURTARMIYOR

İngiltere Cardiff'deki Merkezi Otomobil Araştırmaları Direktörü Prof. Garel Rhys, Fiat ile Ferrari arasındaki yakınlığın sıradan insanlarca bilinmediğini vurgulayarak, ‘‘Ferrari'nin bu zaferinden Fiat yararlanamıyor. Ferrari'nin daha çok Fiat sattıracağını sanmıyorum' diyor.

Prof. Garel Rhys'a göre; serbest düşüşteki Fiat, tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. İtalyan sanayi devriminde kurulan şirket, ülkenin sanayileşme öyküsünün de önemli tanığı. Agnelli'lerin otomobil yapımını durdurması yalnızca kalbin sökülmesi değil, iç organların da işlevsiz kılınması gibi olacak.

Agnelli Ailesi bütçelerindeki kan kaybını durdurabilmek için 2 yıl önce Fiat'ın yüzde elli hissesini ABD devi General Motors'a sattı. Ne yazık ki şirketteki kan kaybı durmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!