Fenerbahçelilerden 80 milyon dolarlık baraj

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçelilerden 80 milyon dolarlık baraj
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 09:27

Fenerbahçeli Aziz Yıldırım, Nihat Özdemir, Ali Yıldırım, Mahmut Uslu ve Murat Özaydınlı’nın ortak olduğu Kirazlık Barajı’nda bürokratik ve teknik engeller aşıldı ve inşaat başladı.

Haberin Devamı

80 milyon dolarlık santralde projelendirmeyle sondaj bitti, yollar yapıldı, kazı ve dolgu çalışmaları başladı. 2.5 yılda bitirilecek baraj 150 milyon kilovatsaat enerji üretecek.

Vatan Gazetesi'nden Necla Dalan'ın haberine göre, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile yöneticiler Nihat Özdemir, Ali Yıldırım, Murat Özaydınlı ve eski yönetici Mahmut Uslu’nun ortak olduğu Siirt’teki Kirazlık Hidroelektrik Barajı, 1 yıllık gecikmeyle start aldı. Bürokratik konular, altyapı ve projelendirme çalışmaları nedeniyle geciken 80 milyon dolarlık santral yatırımında projelendirme ve sondaj bitti, yollar yapıldı. Kazı ve dolgu çalışmalarına başlandı. Proje tamamlandığında Kirazlık Hidroelektrik Santrali yıllık 150 milyon kilovatsaat enerji üretecek.

Kirazlık Hidroelektrik Santrali, Limak Holding’in Siirt’te Botan Çayı üzerinde projelendirdiği 465 milyon dolarlık Alkumru Hidroelektrik Santrali’nin eteğinde konumlandırıldı. Alkumru’nun 5 kilometre aşağısında olan ‘Fenerbahçe Barajı’ Kirazlık için Limak Holding iştiraklerinden Baren Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Limited şirketi adına 49 yıllık üretim lisansı aldı. Fenerbahçeli ortaklar 2.5 yıl içinde santrali tamamlamayı planlıyor.

Haberin Devamı

Bayramdan sonra gidecekler

Projeyle ilgili bilgi veren Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir, “Kirazlık Hidroelektrik Santrali’nin 2011’de enerji üretmeye başlamasını planlıyorduk. Ancak sondaj ve projelendirme çalışmaları biraz gecikti. Yeniden projeye hız verdik, sondaj ve projelendirme çalışmalarını bitirdik, yollarını yaptık. Dolgu ve kazıya başladık. İnşallah 2-2.5 yıl içinde bitirip enerji üretimine başlayacağız. Bu santral bir etek santrali olacak. Çünkü Alkumru’nun eteğinde yer alacak ve tamamen ona paralel üretim yapacak” diye konuştu.

Nihat Özdemir, ortaklarının barajın yerini bir kez gördüğünü ancak Ramazan ve bayram bittikten sonra hep birlikte inşaat alanını ziyaret edeceklerini sözlerine ekledi.

240’ı Siirtli, 600 kişiye iş yaratacak

ENERJİDEN turizme, inşaattan havalimanı işletmeciliğine kadar birçok sektörde iddialı oyunculardan biri olan Limak Holding’in 20 binin üzerindeki çalışanının 12 binden fazlası Doğu ve Güneydoğu’da bulunuyor. Kirazlık Hidroelektrik Santrali’nin inşaatında 600 kişinin çalışacağını anlatan Nihat Özdemir, “Alkumru’da olduğu gibi bu santralin inşaatında da Siirt ve çevresindeki köylerden gelenler çalışacak. 600 kişilik istihdamın yüzde 40’tan fazlası Siirt ve çevresinden olacak. Alkumru’da da şu anda çalışan 1.800 kişinin 600’ü Siirt ve çevresindeki 23 köyden” diye konuştu.

Haberin Devamı

Alkumru’da üretim Aralık’ta başlıyor

ALKUMRU projesindeki son durum hakkında da bilgi veren Nihat Özdemir, santralin Aralık 2010’da elektrik üretmeye başlayacağını, Mayıs 2011’de ise resmen açılışının yapılacağını belirtti. 267 MW’lık Alkumru, yıllık 1 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Nihat Özdemir, bölgedeki baraj sayılarını 5’e çıkaracaklarını ve toplam yatırımlarının 1.5 milyar dolara ulaşacağını da belirterek, 2012 sonunda 1 milyar MW kurulu güç, 3 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle hidroelektrikte Türkiye’deki en büyük 5 gruptan biri olacaklarını anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!