FED ekonomi politikasını değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

FED ekonomi politikasını değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

ABD Merkez Bankası (FED), Amerikan ekonomisindeki büyümenin hızla yavaşlaması karşısında, durgunluğa sürüklenmemesi için para politikasını değiştirip gevşetmeyi planlıyor. FED'in faiz hadlerini ise Ocak ayında düşürmesi bekleniyor.
Haberin Devamı

FED Başkanı Alan Greenspan ile ekibi, Salı günü düzenledikleri toplantıda, para politikasında odağı, yüksek faiz hadleri aracılığıyla enflasyonla mücadeleden, ekonomik durgunluk tehlikesi karşısında alınacak tedbirlere kaydırmayı ele aldı.

ABD'nin para politikasını yönlendiren FED Başkanı Greenspan ve ekibinin açıklamasını değerlendiren First Union şirketinin baş ekonomisti David Orr, "Bu, ekonominin karşı karşıya bulunduğu riskler karşısında 180 derece dönüşe işaret ediyor" dedi.

FED, iki yıldır ilk kez, Amerikan ekonomisinde öngörülebilir gelecekte zayıflık yaratabilecek şartlara yol açabilecek riskler dengesini algıladığını açıkladı. FED, daha önce, enflasyonu, şimdiye kadarki en uzun süreli kesintisiz büyümeyi sürdüren ekonomiye yönelik en büyük tehdit olarak görüyordu.

Ekonomi çok erken mi yavaşladı?

Amerikan ekonomisinin Nisan-Haziran dönemi sonu itibariyle yüzde 5.6 olan geçen 12 aylık büyüme hızı Temmuz-Eylül dönemi sonunda 12 ay itibariyle yüzde 2.4'e düşünce, bazı analistler, ekonominin çok erken ve süratle yavaşladığı endişesine kapıldı.

FED'in TSİ dün geceki toplantısından sonra Amerikan ekonomisini tehdit eden unsurların uzun listesi şöyle saptandı: enerji maliyetlerindeki yükselişten dolayı toplam talep ve şirketlerin karlarındaki azalma ve düşüşler, tüketicilerin ekonomiye ve piyasaya güveninin aşınması, şirketlerin ciroları ve satışlarındaki azalmalara dair göstergeler ve mali piyasaların bazı katmanlarındaki gerginlik.

Faiz düşüşünde Ocak ayı beklentisi

Amerikan ekonomisinde bu göstergeler ve arka plan karşısında, ekonomistler, FED'in 30-31 Ocak'daki toplantısından faiz hadlerinde çeyrek puanlık indirim bekliyor.

Ekonomistlere göre, Ocak ayı sonundaki faiz indiriminin arkası Mart ayındaki toplantıda da gelecek ve ekonominin durumuna göre, ilerki aylarda yeni faiz indirimleri gündeme gelebilecek.

Wall Street'deki yatırımcılar ile Amerikan İmalat Sanayicileri Ulusal Birliği Başkanı Jerry Jasinowski gibi, üyeleri, ekonomideki yavaşlamanın etkilerini özellikle hisseden reel sektördekiler, FED'in dünkü toplantısından faiz indirimi kararı çıkmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradı.

FED'in dünkü toplantısında kısa vadeli faiz oranları aynı düzeyde, yüzde 6.5'de tutulmasına karar verildi. ABD'deki ticari bankalar, milyonlarca tüketici ve iş dünyasına kullandırdığı kredilere yılda yüzde 9.5 faiz işletiyor. ABD'de ticari faiz oranları son dokuz yılın en yüksek düzeyinde.

Yeni Başkan Greenspan'e karşı

ABD'nin yeni seçilen devlet başkanı George W. Bush, Amerikan ekonomisindeki yavaşlama karşısında, yeniden canlanma için 1.3 trilyon dolarlık vergi indirim vaad ederken, FED'in uzun yıllardır başkanlığını yürüten Greenspan, öteden beri, bütçe fazlalarının iç borçların ödenmesi ve bu yükün azaltılmasında kullanılmasından yana ve büyük ölçülerde vergi indirimlerine karşı.

Wells Fargo şirketinin baş ekonomisti Sung Won Sohn'a göre, FED'in gelecekte faiz hadlerini indireceğini ima etmesi, Bush ekibine, "sadece para politikasıyla da, ekonomideki yavaşlamanın önlenebileceği" sinyalini verdi.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi, Internet'de FED'in "http://www.federalreserve.gov" adresinden edinilebilir (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!