‘Fatih’ Portekiz’in ‘Macellan’ projesine benziyor, başarılı olursa Türkiye lig atlar

Güncelleme Tarihi:

‘Fatih’ Portekiz’in ‘Macellan’ projesine benziyor, başarılı olursa Türkiye lig atlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2012 00:00

Intel Corp. Başkan Yardımcısı ve Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Christian Morales, “Fatih projesi çok iyi düşünülmüş, önemli bir proje başarılı olursa, Türkiye lig atlar. Bu proje Portekizlilerin Macellan projesine benziyor, ama bir adım önde. İstenirse, başka ülkelere de ihraç edilebilir” dedi.

Haberin Devamı

INTEL Corp. Başkan Yardımcısı ve Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Christian Morales, Türkiye’de özellikle Fatih projesinde yer almak konusunda çok hevesli olduklarını belirterek, “Fatih projesi çok iyi düşünülmüş, önemli bir proje başarılı olursa, Türkiye lig atlar. Fatih projesi kapsamında eğitimde yaratılan farkla işgücü kalitesi, girişimcilik ve teknolojik alanda büyük atılım sağlayan bir Türkiye dünyanın en önemli ekonomileri arasına girebilir” dedi. İlköğretim döneminde öğrencilere tablet bilgisayarlar üzerinden verilecek bir eğitim sürecini kapsayan Fatih projesinin Portekiz’in kısa süre önce gerçekleştirdiği ‘Macellan Projesi’ne benzeten Morales, “Macellan projesinde küçük çocukların kullanımına uygun disüstü bilgisayarlar yer almıştı. Ancak Fatih projesi bir adım ileriye giderek, tablet bilgisayar kullanıyor. Ayrıca içerik ve uygulamalar açısından Macellan’dan daha kapsamlı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhraç edebilirsiniz

Portekiz’in Macellan projesinde bilgisayarların üretimi aşamasında yer aldıklarını belirten Morales, şunları anlattı: “O projede 1 milyon bilgisayar ürettik. Bunlar Portekizli öğrenciler içindi. Ancak proje o kadar başarılı oldu ki, Portekiz bunu başka ülkelere ihraç etti. O dönemde 2 milyon bilgisayar üretilip içine uygun konular ve yazılımlar yüklenerek çeşitli ülkelere ihraç edilmişti. Türkiye de aynı şekilde Fatih projesini kendi ülkesinde uyguladıktan sonra başka ülkelere ihraç edebilir. Biz Fatih projesinin her aşamasıyla yakından ilgileniyor, projenin önemli bir parçası olmak istiyoruz.”

1.2 milyar insan

Dünya Ekonomik Forumu’nun İstanbul’da düzenlenen Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Bölgeleri zirvesine katılan Morales, şöyle konuştu: “Bu bölgede 1.2 milyar insan yaşıyor. Ve Türkiye bunların tam ortasında yer alan, yetenekli insanlarıyla dikkat çeken bir ülke. Türkiye’de mühendislik ve tasarım faaliyetleri çok sofistike bir durumda. Bölgeye model olabilecek özelliklere sahip. O nedenle İstanbul’u uzun zamandır bu bölgenin merkezi olarak konumlandırdık. 2005 yılında bu bölgeye yönelik 2 Ar-Ge merkezimiz varken, şu anda bunların sayısı 32’ye çıktı. Dünyadaki yeni yeteneklerin buradan çıkacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Akıllı telefon için Türk GSM operatörleri ile işbirliği istiyoruz

INTEL’in İngiltere başta olmak üzere Çin gibi büyük pazarlar dahil birçok ülkede GSM operatörleriyle işbirliğini yaptığını kaydeden Christian Morales, şunları anlattı: “GSM operatörleri işbirliği kapsamında birlikte akıllı telefon üretiyoruz. Ürettiğimiz akıllı telefonları önümüzdeki dönemde pazarda daha fazla göreceksiniz. Özellikleriyle akıllı telefon pazarında dinamikleri değiştireceği konusunda iddialıyız. Bu konuda Türkiye’deki GSM operatörleriyle de işbirliği yapmak istiyoruz. XBu ziyaretimde bu anlamda da contaklar kurmayı planlıyorum.”

Macellan projesi

PORTEKİZLİ bir kaşif olarak tarihe geçen Ferdinant Macellan, deniz yoluyla dünya turunu gerçekleştiren ilk kişi. 15’inci Yüzyıl’de İspanya Krallığı’nın desteğiyle denize açılan Macellan Büyük Okyanus’u aşan ilk insan olarak da tarihe geçti. Portekiz Eğitim Bakanlığı da öğrencilere dizüstü bilgisayar dağıtılması projesine ünlü kaşifin adını vermişti. Bu proje kapsamında 2008’de Portekiz’de 1 milyon öğrenciye dizüstü bilgisayar dağıtıldı. Üretilen düşük bütçeli bilgisayarlar hem küçük boyutta, hem de yere düşmeye karşı dayanıklı bir şekilde üretilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!