Faizler düştü, banka müşterisi ‘kral’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Faizler düştü, banka müşterisi ‘kral’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

FAİZLERDEKİ hızlı düşüş, tüketici kredilerinde patlama yarattı. Bankalar bir taraftan kredi fazilerini indirirken, diğer taraftan da kredi vadelerini uzatmaya başladı. Böylece, banka müşterisi artık ‘‘kral’’ oldu.

BANKACILARIN yeni dönemde ‘‘müşteriler kral olacak’’ açıklamaları daha 2000'in başında gerçekleşmeye başladı. Bireysel kredi faizlerinde yaşanan düşüş, tam gaz sürüyor. Bankalar, bir taraftan kredi faizlerini aşağı çekerken, diğer taraftan da kredi vadelerini uzatmaya başladı. Artık, tüketici kredisi kullananlar isterlerse, 36 ay vadeli de borçlanabiliyor.

Bankacılık hizmeti giderek daha fazla müşteri memnuniyetine endekslendi. Müşteriler ise kullanacağı kredi için düşük faizli ve uzun vadeli seçeneklere yöneliyor. Bu durumda kár marjları düşen bankalar da müşterilerinin istekleri doğrultusunda faizleri düşürüp vadeleri uzatma yoluna gidiyor.

VAKIFBANK’TAN 36 AY

‘‘Öncelik müşteride’’ kavramıyla 1999 yılının sonunda bir ilki gerçekleştirerek 30 yıla varan vadelerde konut kredisi kullandıran Vakıfbank, bireysel kredilerde de vadeyi 36 aya kadar uzattı. 36 aya varan vadelerde kullandırdığı bireysel kredi faiz oranlarını taşıt kredisinde yüzde 3.25, tüketici kredisinde de 4.25'e çeken Vakıfbank, müşterilerin krallığını ilan eden ilk bankalar arasında yerini aldı.

Vakıfbank'tan yapılan açıklamada, müşteri memnuniyeti için faizlerin düşmesine paralel olarak vadelerinde uzatılması gerektiği belirtildi. Açıklamada, uzun vadeli bireysel kredilerin müşterinin gelir düzeyine göre belirlendiği belirtilirken herhangi bir sınır koyulmadığı ifade edildi.

YÜZDE 2'LERE DÜŞTÜ

Taşıt kredisi faiz oranları ise Bank Ekspres'in yüzde 3.35'e ardından Vakıfbank'ın yüzde 3.25'e indirmesiyle yüzde ikiler seviyesine kısa sürede ineceği sinyallerini verdi. Ve kısa süre sonra Alternatifbank'ın faiz oranı yüzde 2.95'e indirmesiyle yüzde 2'ler seviyesine rekabet de başlamış oldu.

Taşıt kredisinde yaşanan düşüşe paralel olarak tüketici kredileride hızla düşme trendine girdi. Şu an için geçerli olan en düşük faiz oranını yüzde 4 ile Bank Ekspres kullandırırken, vatandaşlar bu imkan sayesinde nakit para için kuyruğa girdi.

Faizde düşüş kredi kartlarına da yansıdı

HAZİNE bonosundan repoya, mevduat faizinden bireysel kredi faizine kadar tüm faiz cinslerinde yaşanan düşüş kredi kartı faizlerine de yansımaya başladı. Bireysel kredi oranlarını aylık yüzde 3.25 seviyelerine indiren bankalar kredi kartı faizlerini de indirmeye başladılar. Şu an için kredi kartlarındaki en düşük nakit çekim ve kredilendirme faiz oranı yüzde 4.99 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Gerek müşterilerin şikayetleri gerekse enflasyonla mücadele programı karşısında kredi kartı faiz oranlarını da düşeren bankalar, ellerinde kalan kárdan da feragat etmek zorunda kalıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!