Faize duyarlı kesim bireysel emekliliği benimsedi, 3 bin kişi sisteme girdi

Güncelleme Tarihi:

Faize duyarlı kesim bireysel emekliliği benimsedi, 3 bin kişi sisteme girdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 00:00

Bireysel emeklilik şirketlerinin faize duyarlı kesimi sisteme çekmek için yaptıkları çalışmalar sonuç vermeye başladı. Gelire endeksli senetlerin içinde bulunduğu fonlar çıkartan şirketler, kısa sürede 3 binin üzerinde kişiyi sisteme kattı.

EMEKLİLİK şirketlerinin alternatif fonlar çıkartarak, faize duyarlı kesimi bireysel emekliliğe çekme girişimleri sonuç vermeye başladı. Kısa sürede 3 binin üzerinde katılımcı sisteme girdi. Katılımcıların oluşturduğu fon toplamı ise 6 milyon TL’yi geçti. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, faize duyarlı oldukları için belirli bir kesimin bireysel emeklilik sisteminin sağladığı avantajlardan faydalanamadığını belirterek, gelire endeksli senetleri içeren emeklilik yatırım fonunun kurulmasına izin verilmesi ile birlikte bu kesimin de bireysel emekliliğe çekilmesine imkan tanındığını söyledi. Şirket olarak geçtiğimiz yılın ortalarında ‘esnek alternatif fonu’ bu kesimin hizmetine sunduklarını ifade eden Adalı, “Daha ilk günden itibaren de yoğun ve olumlu geri dönüşler almaya başladık. Bu konuda da Türkiye Finans Katılım Bankası ile sözleşme imzaladık” dedi. Erhan Adalı, bu sayede kısa sürede 2 bin 167 kişinin sisteme katıldığını ve 3.5 milyon TL’ye yakın da fon büyüklüğü oluşturulduğunu kaydederek, önümüzdeki dönemde 60-70 milyon TL’lik fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gelire endeksli fon kuruldu

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, bireysel emeklilik sisteminden bugüne kadar faize duyarlı kesimin yararlanamadığını belirterek, “Bir taraftan bu kişiler mağdur ediliyordu diğer taraftan bireysel emeklilikle ilgili mevcut potansiyelin tahminimce yüzde 15’lik kısmından şirketler yararlanamıyordu. Yeni uygulama ile kişilerin sisteme katılmalarının önü de açılmış oldu” dedi. Yusuf Yeşilırmak, faize duyarlı kesime yönelik oluştur ulan ‘gelire endeksli emeklilik fonu’nun dışında yeni fon kuruluşları ile ilgili çalışmalar sürdür düklerini de ifade ederek, şunları söyledi: “Yeni oluşturulacak söz konusu fonların içerisinde yer alacak alternatif yatırım araçları çeşitlendirilecek ve arttırılacaktır. Yeni oluşturulacak fonlarda; katılım bankaları hesapları, özellikle yurtdışında ihraç edilmiş olan döviz cinsinden sukuklar, İslamik Endeks olan borsalarda hisse senedi yatırımları gibi katılımcının risk algılama tercihine hitap edebilecek alternatif yatırım araçları bulunacaktır.”

Çalışmalar meyvesini verdi

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, faiz gelirine duyarlı kesimin bireysel emeklilik sisteminin kapsamına alınabilmesine yönelik yürütülen çalışmaların meyvelerini vermeye başladı ğını söyledi. Uğurlu, bu amaca yönelik olarak, emeklilik yatırım fonlarına ilişkin yapılan düzenlemeler ile gelire endeksli senetler, katılım bankaları nezdinde açılan katılma hesapları ve söz konusu duyarlılığa uyumlu şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapan emeklilik fonlarının kurulması nın mümkün hale geldi ğini ifade ederek, bu fonların ilk örneklerininde görülmeye başlandığını kaydetti. Mete Uğurlu, şunları söyledi: “Şirket olarak biz de söz konusu hedef kitleye yönelik geliştirdiğimiz, faiz geliri içermeyen ‘alternatif esnek fon’ için kuruluş iznini aldık. Yakın zamanda bu fonu içerecek emeklilik ürünlerini hedef kitleye ulaştırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde, başta altın olmak üzere kıymetli madenlere, gayrimenkul kira gelirine veya girişim sermayesine dayalı emeklilik yatırım fonlarının kurulabilmesine yönelik yapılabilecek mevzuat düzenlemeleri, söz konusu hedef kitleye sunulabilecek ürün çeşitliliğinin de artırılabilmesine olanak sağlayacak.”

Olumsuz bir yaklaşımla karşılaşmadık

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, faize duyarlı kesimi bireysel emeklilik sistemine çekmeye yönelik çalışmaların çok yeni olduğunu, asıl etkilerinin önümüzdeki yıldan başlayarak görüleceğini belirterek, şunları söyledi: “Yaptığımız çalışmalarda bugüne kadar faize duyarlı kesimden olumsuz hiç bir şey duymadık. Aksine, memnuniyet oranı oldukça yüksek. Esnek alternatif fonumuzun getirisi de oldukça risksiz. Düşünün, hem vergi avantajını kullanarak yatırdığınız katkı payları üzerinden anında yüzde 54’e varan getiri, hem de enflasyonun üzerinde ve çok sapması olmayan bir gelir elde ediyorsunuz. Sektörün geneline bakarak yaptığımız projeksiyonlar dahilinde 2020 yılı için faize duyarlı kesime yönelik toplamda 5,5 milyon katılımcıya ulaşılacağını öngörüyoruz. Mevzuat netleştikçe ve kapsamı genişledikçe yeni enstrümanlarla fon çeşitliliği de artacaktır.”

Fon kurduk, 1200 kişiyi sisteme kattık

VAKIF Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, faize duyarlı kesimin bireysel emekliliğe katılabilmesinin yolunun üç yıl önce Sermaye Piyasası Kurulu tarafından açıldığını belirterek, şunları söyledi: “Emeklilik fonlarının içerisinde en az yüzde 30 devlet borçlanma senedi bulundurulması zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Yani, faiz geliri içermeyen enstrümanlardan meydana gelen emeklilik fonu oluşturulabilir hale gelindi. Henüz İMKB’de İslamik Endeks’in oluşmadığı, başta altın olmak üzere kıymetli madenlerle ilgili fonların kurulmadığı, ihraç edilmiş gelir ortaklığı senetlerinin bulunmadığı piyasalarda faizsiz emeklilik fonları için en önemli kıymeti gelire endeksli senetler oluşturuyor. Bu yapı içerisinde bizim de kurduğumuz faizsiz emeklilik fonları, ağırlıklı olarak gelire endeksli senetler içerdi. Bu yönüyle ilk ve yeni bir ürün olması, farklı bir katılımcı kitlesine hitap etmesi nedeniyle de bu emeklilik fonuna farklı ve ciddi bir ilgi oluştu. Fonun halka arzından bu yana kısa süre geçmiş olmasına rağmen fon büyüklüğü 2 milyon 500 bin TL’ye, katılımcı sayısı ise bin 200 kişiye ulaştı.”

Kıymetli maden fonları kurulabilir

ANADOLU Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, mevzuatın uyumla hale gelmesi, fonların daha da çeşitlenmesi halinde faizsiz model ile çalışan tasarruf sahiplerinin yastık altında bulunan varlıklarının ekonomiye kazandırılacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekleşmesi beklenen önemli gelişmelerden biri, bireysel emeklilik fonlarındaki yatırım alternatiflerinin artması olacak. Bugünlerde anapara korumalı ve garantili fonlar bankacılık sisteminde öne çıktı. Yatırım aracı olarak bireysel emeklilik fon yapısı içerisinde de bu tür fonların kurulması yönünde çalışmalar var. Başka yatırım araçları da etkin hale geldikçe bireysel emeklilik sistemi de onu kendi yatırım yelpazesi içine sokacaktır. Öncelikle altın olmak üzere, kıymetli maden fonlarının kurulması söz konusu olabilir. Özel sektör tahvillerine daha fazla yatırım yapabilme imkânları üzerin de duruluyor. Önümüzdeki yıllarda gayrimenkul fonlarına ait gelişmeler yaşanabilir. Faize duyarlı kesime yönelik çıkarılacak fonların, ileriki dönemlerde ürün çeşitliliğinin sağlanması durumunda, kıymetli madenler ve diğer faizsiz ürünlere de yatırım yapabilecek konuma gelecektir. Bu sayede potansiyel katılımcıların sisteme olan ilgisi artacak ve sektöre giren fon tutarında büyüme görülecektir. ”

Gıda sektöründe risk yönetimi masaya yatırılıyor

GIDA ve içecek sektöründe risk yönetiminin önemi masaya yatırılıyor. Bu yıl 7.’si düzenlenecek olan Nart Risk Managemen Forum’da “Gıda ve İçecek Sektöründe Risk Yönetimi” tartışılacak. 14 Eylül Salı günü The Ritz Carlton Otel’de düzenlenecek Forum’a yerli ve yabancı konuşmacılar katılacak.Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, 2004 yılından bu yana Nart Risk Management Forum’unu düzenlediklerini belirterek, toplantıların risk yönetimi ve sigorta sektöründe yapılan en önemli uluslararası organizasyonlardan biri haline geldiğini söyledi. Levent Nart, toplantının bu yılki konusunun “Gıda ve İçecek Sektöründe Risk Yönetimi” olduğunu da ifade ederek, toplantıya Tarım Bakanı’nın yanı sıra konuyla ilgili kuruluşların yetkililerinin konuşmacı olarak katılacaklarını vurguladı. Nart, toplantıda; gıda ve içecek politikalarında dünyada ve Türkiye’de yeni boyutların yanı sıra yeni teknolojilerin getirdiği risklerin ve bu risklerin yönetiminin tartışılacağını söyledi.

Kapkaç, gasp da artık sigorta kapsamında

AXA Sigorta’nın bir çok teminatı bir araya getirdiği paket ürünü Ailem Sigortası, tek bir poliçe ile tüm aile fertlerini sigortalama imkanı sunuyor. Ailem Paket Sigortası’yla kazadan kapkaça kadar birçok riske karşı koruma sağlanıyor. Axa’dan yapılan açıklamada, Ailem Sigortası’nın; kaza, kapkaç, gasp, üçüncü kişilere verilebilecek zararlar ve hukuksal uyuşmazlıklar gibi gündelik yaşamda sıkça karşılaşılan çeşitli riskler düşünülerek hazırlandığı ifade edildi. Yeni ürün ile sigortalanan aile fertlerinin herhangi bir kaza sonucunda oluşabilecek tedavi masraflarının, sürekli sakatlık ve ölüm tazminatlarının ferdi kaza güvencesi kapsamında karşılandığının belirtildiği açıklamada, ürün hakkında şu bilgilere yer verildi: “Hukuksal koruma teminatı ile de dava masrafları güvence altına alınabiliyor. Aile sorumluluk teminatı üçüncü şahıslara verilebilecek haklı ve haksız talepleri teminat altına alıyor. Kapkaç teminatı ise aile bireylerinin kimlik belgelerinin ve anahtarlarının gasp ya da kapkaç sonucunda çalınması ve hasarlanması durumunda doğan maddi zararları karşılıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!