Faizdeki düşüş borsaya yaradı

Güncelleme Tarihi:

Faizdeki düşüş borsaya yaradı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine'nin önceki gün bir ilki gerçekleştirerek eylül ayına ait borç programını açıklamasıyla faizlerde başlayan düşüş dün de sürdü. Bono piyasasında oranlar, önceki güne göre 2-3 puan daha gerileyerek yüzde 120'ye geriledi.

Bono oranları, daha iki gün öncesinde yüzde 125'in de üzerine çıkmıştı. Faizlerde iki gündür yaşanan düşüş, Hazine'nin reform niteliğindeki açıklamasıyla piyasalarda belirsizliğin ortadan kalkmasına bağlanıyor. Fakat piyasada sağlanan birazcık şeffaflığa karşın, fonlama maliyeti yüksek düzeyini koruduğu için faizlerin bu seviyelerin altına gerilemesi beklenmiyor. En azından gelecek hafta, ağustos ayına ait enflasyon verileri açıklanıncaya ve Hazine ihalesine kadar, faizlerin bugünkü seviyelerini koruması bekleniyor. Bankacılar, Hazine'nin borç programı açıklamış olmasının, oranların yüzde 120'nin altına inmesine yetmeyeceğini ve yıl sonuna kadar faizlerin yüksek seyrini sürdüreceği görüşünde.

Bono oranlarındaki düşüş borsayı olumlu etkiledi. Bir süredir düşüş trendinde olan borsa dün 48 puan birden artarak bin 973 puana yükseldi. Düşüş günlerinde 10-15 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacminin, dünkü yükselişte 20 trilyon liranın üzerine çıkarak, 21 trilyon liraya ulaşması dikkat çekti. İşlem hacmindeki artış, yatırımcıların düşük fiyatlardan borsadan alım yapmaya başladığı şeklinde yorumlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!