Faiz yüzde 120'yi aştı

Güncelleme Tarihi:

Faiz yüzde 120yi aştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yüksek enflasyon beklentisi faizlerdeki artışı da körüklüyor. Bono piyasasında oranlar dün yüzde 120'yi aşarak yüzde 122'ye kadar yükseldi. Bono oranlarının önümüzdeki günlerde yüzde 123-124'ü de denemesi ve yüzde 125'e kadar çıkması bekleniyor. İkinci elde bono oranlarının dün tekrar yükselişe geçmesi bankacıları fazla şaşırtmadı.

Bazı bankacılar, faizlerde dünkü yükselişi yabancıların kağıttan çıkmalarından kaynaklandığını söylerken, en belirleyici faktörün ağustosta enflasyonda medyana gelecek artış rakamı olacağına dikkat çekiyorlar. Zaten hükümetin akaryakıtla başlayan ve ardından tüm ürünlere dalga dalga yayılan zamların etkisi de piyasalarda yeni algılanmaya başlandı. Son zam dalgası, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in yıl sonu itibariyle önce yüzde 100'ü bulur deyip sonra çark ettiği bu enflasyon beklentisinin de gerçekleşmesine büyük katkısı olduğu kesin.

Piyasada nakit sıkınıtsının sürmesi nedeniyle gecelik repo ve faiz oranları yüksek seyrini dün de korudu. Merkez Bankası verilerine göre, piyasa dün 53.4 trilyon lire eksi rezervle açıldı. Gecelik repo oranları dün de yüzde 80 düzeyinde gerçekleşti.

Döviz piyasalarının seyri dış borsalarda paritedeki gelişmeye paraleldi. Merkez Bankası, sabah saatlerinde paritenin dolar lehine artmasını dikkate alarak 165 bin 900 lira olarak belirlediği doların zorunlu devir kurunu, gün içinde 165 bin 600 ile 166 bin lira arasında değiştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!