Faiz yüksek tansiyon normal

Güncelleme Tarihi:

Faiz yüksek tansiyon normal
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dün piyasaların endişe ettiği kadar zor geçmedi. Repo ve TL piyasalarında faizlerin yüzde 100'ün üzerinde kalmasına rağmen panik ortadan kalktı. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, faizlerin kendiliğinden soğumasını bekleyeceklerini ve kur politikasında değişiklik olmayacağını açıkladı.

PARA piyasaları dün, TL sıkışıklığı nedeniyle yüksek faizlerin hakim olduğu sakin bir gün geçirdiler. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'nın günlük bazda 378 puan gerileyip 10 bin 809 puandan kapandığı haftanın son iş gününde, bana piyasasında en fazla işlem gören 20 Haziran 2001 tarihli tahvilde oran ortalama yüzde 48, repo piyasasında ortalama gecelik faiz yüzde 113.87, İnterbank gecelik faizlerindeki ortalama faizse yüzde 113 oldu. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, dün yaptığı açıklamayla kısa vadeli faizlerin kontrol altında kendiliğinden düşmesini bekleyeceklerini ve kur politikasından sapma olmayacağını belirtti.

Dün sabah saatlerinde sakin olan bankaların döviz talepleri, öğleden sonra artış eğilimi gösterdi. Bankalar cuma günü Merkez Bankası'ndan 387 milyon dolarlık döviz alımı yaptılar. Sabah saatlerinde biraz daha düşük seyreden gecelik faiz oranları, bankalardan gelen döviz talebinin öğleden sonra artmasıyla günün ikinci yarısında yükseldi.

Merkez Bankası dün sabah beş ve yedi günlük iki ayrı repo ihalesi açarak piyasaya 1 katrilyon 750 milyar lira verdi. Merkez Bankası'nın açtığı repo ihalesinde hedeflediği faiz oranı yüzde 80-90 olarak öngörülmüştü. Ancak, üç bankanın yüksek oranlı tekliflerle ihaleye girmesi sonucunda beş günlük repo ihalesindeki faiz yüzde 140.76, yedi günlük ihaledeki faizse yüzde 135.21'e çıktı. Merkez Bankası dün akşam, üç gün kotasyonlu bir ihale daha açarak piyasayı yüzde 120'den 890 trilyon lira daha fonladı.

Dün piyasalardaki gecelik oranlar yine yüzde 100'ün üzerinde seyretti. İnterbank'ta gün içinde yüzde 130 seviyesine yükselen gecelik faizler, ortalamada 113 seviyesinde kalarak, önceki günün 28 puan üzerine çıktı. Gecelik repo faizlerindeyse gün içinde en yüksek yüzde 120 görüldü, gecelik repo kapanışta ortalama yüzde 113.87 olarak önceki günün 21 puan üzerine çıktı. İMKB ise iki seanstaki toplam 264 trilyon 728 milyar liralık işlem hacmiyle günüyüzde 3.38 oranında düşerek kapattı. Haftayı 10 bin 808 puandan tamamlayan İMKB-100 Endeksi'nin haftalık bazda kaybı yüzde 15.7 oldu.

Demiralp: Sistemi bozacak banka yok

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp geçen hafta boyunca yaşanan gelişmeler hakkında yaptığı açıklamada, bankacılık sektörüne yapılan müdahalelerin amacının sistemi sağlığına kavuşturmak olduğunu belirterek, ‘‘Yapılan müdahaleler sonucunda sistemik riski bozacak banka mevcut değil’’ dedi. Demiralp, ‘‘Bankacılık sektörüne bugün yapılan müdahaleler, 5-10 yıl önce yapılsaydı, sektör çok daha sağlıklı olabilirdi’’ dedi. Sektörün düzenlenmesine yönelik önlemlerin devam edeceğini ifade eden Demiralp, ‘‘Yapılan müdahaleler yerinde. Batan bankaların ekonomiye maliyeti 10 milyar dolara yaklaştı. BDDK, Hazine ve Merkez Bankası, Türkiye'deki bankacılık sektörünü düze çıkaracak tedbirler almaya devam edecektir’’ diye konuştu.

Gazi Erçel: Kaçan yabancılar ‘sıcakçı’

MERKEZ Bankası Başkanı Gazi Erçel, geçen hafta içinde Türkiye'den çıkış yapan dövizin, sıcak döviz olduğunu belirtti. Erçel, Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz artışını baskı altına almayacağını da ifade ederek faizlerin piyasa koşullarıyla düşmesinin bekleneceğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ‘‘2000'de Türkiye'de yüzde 7 oranında büyüme bekleniyor. Bu yıl kamu sektörünün faiz dışı fazlasının yüzde 3'lere gelecek. 2001'de ise yüzde 5'in üzerinde olacak. Vergiler açısından iş dünyasına yönelik büyük bir sürprizse yok’’ şeklinde konuştu. Yılbaşında 3.8 milyar dolar olarak öngörülen ödemeler dengesindeki açığın 8.3 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Erçel, ‘‘Bunun nedenleri arasında petrol fiyatları ve ithalatının artışı, altın ithalatı ve Euro-dolar dengesizliği geliyor. Devalüasyon söylentileri yersiz, IMF programı ile ilan edilen para ve kur politikalarının aynen devam edecek. Kur politikamızı sektirmeden uygulayacağız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!