Faiz düşüşü hızlandı

Güncelleme Tarihi:

Faiz düşüşü hızlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hazine dün düzenlediği 364 günlük bono ihalesinde düşük faizle 255.8 trilyon liralık bono sattı. 16 Eylül 1998 vadeli ihalede, yıllık stopajlı faiz yüzde 129.10, yıllık bileşik net faiz ise yüzde 112.06 oranında gerçekleşti.

Hazine'nin dünkü ihalesine beklenildiği gibi oldukça yüksek teklif geldi. Hazine, 588 trilyon liralık toplam teklifin yarısından da daha az bir bölümünü karşılamayı tercih etti. Hazine'nin ihalede talebin sadece yüzde 43'lük bir bölümünü karşılamasıyla, faiz beklenilenden biraz daha düşük gerçekleşti. Bankalar, bugün Hazine'ye ihaleden aldıkları bonoların bedeli olarak 109 trilyon lira ödeyecekler.

Önceki gün yüzde 115'in de altına inerek yüzde 114'e düzeyine gerileyen bono oranları dün ihale öncesinde bir puan daha geriledi. Dünkü ihalede yıllık bileşik faizin yüzde 112 düzeyinde gerçekleşmesinin ardından bankacılık çevrelerinde, bono oranlarındaki düşüşün önümüzdeki günlerde de devam edeceği yorumları yapılıyor.

Döviz piyasalarında dün dış borsalarda paritedeki gelişmelere paralel dalgalı seyri sürerken gecelik repo ve faiz oranları dün de yüksekti. Bono oranlarındaki hızlı düşüşe karşın gecelik repo ve faiz oranlarının yüksek seyretmesi, piyasada kısa vadeli nakit ihtiyacının sürmesine bağlanıyor.

Borsa ise dün kâr amaçlı satışlar yaşandı. Yaklaşık iki haftadır sürekli artan borsa, dün binde 3 oranında kayıpla 2 bin 359 puandan kapandı. Borsada seans içinde artan kar satışlarının ardından alımların gelmesi borsada hızlı bir geriye dönüşün beklenmemesine bağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!