Fabrikalar ‘isyan tatili’ne girdi, Mısır’daki Türkler dönüşe geçti

Güncelleme Tarihi:

Fabrikalar ‘isyan tatili’ne girdi, Mısır’daki Türkler dönüşe geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 00:00

Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e yönelik protestoların büyümesi üzerine Türk şirketlerine ait fabrikalar üretime mola vermeye başladı. Olaylar üzerine Mısır’a giden Taha Holding Genel Koordinatörü İsmail Kısacık, “Fabrikaları tatil ettik. Bankalar kapalı olduğu için maaş ödemelerini yapamıyoruz. Ülkede gıda ve benzin sıkıntısı başladı. 40 kişilik ekibimizi Türkiye’ye getirdik” dedi.

MISIR’da geçen hafta başlayan ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’i hedef alan olayların büyümesi üzerine ülkede yatırımı bulunan Türkler fabrikaları, ofisleri ve mağazaları geçici olarak kapatıp Türkiye’ye dönüyor. Mısır’da üretimin durmaması için cumartesi akşamına kadar direndiklerini söyleyen Türkler, “Sokağa çıkma yasağı uzadı ve bankalar kapandı. Can güvenliği ile ilgili sorun yok. Ancak marketler kapalı ve yağmalandı. Bankadan para çekmek mümkün değil. Gıda sorunu nedeniyle Türk çalışanlarımızı ülkeye getirmeye başladık” dedi.

Üretim Türkiye’ye kaydı

Cumartesi sabahı Mısır’a giden Taha Holding Genel Koordinatörü İsmail Kısacık, fabrikaları tatil ettiklerini açıkladı. “Üretim tesislerimizi Mısırlı gençlere emanet ettik” diyen Kısacık, şöyle konuştu: “Fabrikaların bulunduğu bölgede çok fazla sorun yok. Türk çalışanlarımızın aileleriyle birlikte ülkeye dönüşünü sağladık. Bir kaç kişiyi fabrikada nöbetçi bıraktık. Üretim bölgesine giden yolu Mısırlı gençler kapadı ve burayı korumaya başladılar. Mısır’daki fabrikanın durması üzerine Türkiye’deki üretim tesislerine ağırlık veriyoruz. Olaylar son bulana kadar fabrikaları açmayacağız.”

Maaş ödemesi yapamıyoruz

Bankaların kapalı olması nedeniyle maaş ödemelerini yapamayacaklarını da belirten İsmail Kısacık, şu değerlendirmeyi yaptı: “Marketler yağmalandı ve kapalı. Bankaların çalışmaması da büyük bir sorun. Maaş ödememiz gerekiyor. Bankada paramız var ancak bankalar kapalı. İnsanlar günlük hayatlarına bu şekilde devam edemez. Ülkede gıda sorunu yaşanacak. Benzin istasyonlarına sevkıyat durdu. Benzin bulamak imkansız hala geldi. Olayların biran önce durması gerekiyor.”

Sokağa çıkma yasağı

Sokağa çıkma yasağının da uzamasının Mısır’da üretimi imkansız hale getirdiğini söyleyen Kısacık, “Fabrikalar şehir dışında. Servislerle çalışanların fabrikaya taşımak çok zor. Sokağa çıkma yasağı ve servis şoförü bulmamız imkansız hale geldi. Fabrikamız da çalışanlara yemek servisi de veriyorduk. Bu durumda yemek servisi de yapamıyoruz. hayat normale dönene kadar bekleyeceğiz” dedi.

Hayat normale dönünceye kadar beklemek gerekiyor

MISIR’daki olayların büyümesi üzerine ofisleri kapatıp Türkiye’ye döndüğünü belirten Polaris International Sanayi Bölgesi’nin ortağı Tunç Özkan, gelişmeleri şöyle özetledi: “Pazar günü sokağa çıkma yasağı uzadı. Fabrikalara işçi taşımaları zorlaştı. Çalışma saatleri kısaldı. Günde üç vardiya çalışan fabrikalar tek vardiya bile çalışamaz hale geldi. Artık bu durumda üretim imkansız görünüyor. Ofisimizi kapatıp Türkiye’ye döndük. Hayat normale dönene kadar fabrikalar çalışmayacak. Mısırlı üretici ciddi şekilde etkilenecek. Ülkede üretimin durması ihracata da etki yapacak.”

DTM, Mısır ve Tunus için kriz masası kurdu

TOPLUMSAL olaylar yaşanan Tunus ve Mısır’da iş yapan, ihracat yapan, yatırım yapan Türk girişimcilere yardımcı olmak üzere iki ayrı kriz masası kurulduğunu açıklayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “Son dönemlerde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeleri, kaygı ve üzüntüyle izliyoruz. Bu çerçevede; Tunus’ta meydana gelen gelişmelerden sonra, hükümetin kurulmasından dolayı memnuniyet duymaktayız. Kısa sürede adil ve demokratik seçimlerin yapılmasını bekliyoruz. Her iki ülke de, Türkiye’nin çok ciddi ekonomik ve ticari ilişkilerinin bulunduğu ülkeler. Mısır’da çok önemli müteahhitlik firmalarımız faaliyet gösterirken, büyük sanayi tesisleri, showroomlar ve mağazalar inşa etti. Devlet olarak gereken tedbirleri alıyoruz. Bu çerçevede, ayrı ayrı Mısır ve Tunus Kriz Masaları oluşturduk. DTM bünyesinde oluşturduğumuz, o ülkelerde görev yapan ticaret müşavirleri, ülke masaları sorumluları, ilgili bürokratlar, TOBB, TİM, Türkiye Müteahhitler Birliği, DEİK İş Konseyi Başkanları’nın bulunacağı Kriz Masalarına girişimcilerimiz, hem telefon hem de maille ulaşabilirler.”

Temsa ve Kordsa Mısır’da üretime 1 hafta ara verdi

SABANCI Holding iştiraklerinden Temsa Global ve Kordsa Global’in Mısır’da faaliyet gösteren tesislerinde, ülkede yaşanan olaylar nedeniyle bir hafta süreyle üretime ara verildi. Mısır’daki gelişmeleri değerlendiren Sabancı Holding Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Pekarun, şöyle konuştu: “Tesislerde görev yapan çalışanlarımız haftasonu itibarıyla Türkiye’ye döndü. Ülkedeki olaylar Temsa Global ve Kordsa Global’in üretim tesislerini direkt etkilememekle birlikte sokağa çıkma yasağı ve iletişim olanaklarının kısıtlanması nedeniyle bu kararı aldık. Bir hafta sonra durumu yeniden değerlendireceğiz.”

Beymen güvenlik için kepenk indirdi

Demet CENGİZ BİLGİN
BEYMEN’in 2005 yılında Kahire’deki Four Seasons Nil Plaza Oteli’nin giriş katında açtığı mağaza da ülkedeki karışıklık nedeniyle mola verdi. Sokak gösterilerinin arttığı perşembe-cuma günü personelin güvenliğini düşünerek geçici olarak mağazayı kapatma kararı aldıklarını belirten Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı, “Olaylar çok şiddetlenmeden hemen önlem aldık” dedi.
Kahire’deki Four Seasons otelinin giriş katında olduklarını ancak mağazanın sokağa kapı ya da penceresi bulunmadığını anlatan Çapçı, otelin çok iyi korunduğunu, Beymen’in de çok korunaklı bir noktada yer aldığını söyledi. Çapçı Beymen mağazasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizim olduğumuz otelde bankalar, mücevherciler var. Gayet iyi korunuyor. Hiç sorun yaşanmadı. Herhangi bir yağmalama yok. Zarar, ziyan yok. Mağazamız kapalı. Olaylar yatışana kadar da kapalı tutacağız. Olumsuz bir şey bundan sonra da olmaz.”
Türk çalışan Türkiye’de
Beymen Kahire mağazası çalışanlarının gayet iyi durumda ve evlerinde bulunduklarını vurgulayan Çapçı, “Personel iyi, hepsi evinde. Bir Türk personel var. Operasyondan sorumlu müdür yardımcımız... Şimdi Türkiye’de. O da gayet iyi” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!