Fabrika atıkları "çevreci kömür" oldu

Güncelleme Tarihi:

Fabrika atıkları çevreci kömür oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2009 11:13

Adana'da bir firma AR-GE çalışmaları kapsamında, kül, alçı taşı ve binde 2 oranında gıda fabrikası atıklarını hammadde olarak kullanıp geliştirdiği “Polyekton” adlı kömürün patentini aldı.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde faaliyet gösteren Ekton İnşaat Müteahhitlik Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kahraman, yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalarla ciddi çevresel atıkları ekonomiye kazandırdıklarını bildirdi.

Kahraman, bir bilim kuruluşu gibi çalışıp, tamamen kendi imkanlarıyla yaptıkları Araştırma-Geliştirme çalışmalarını Hitit Üniversitesi... Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuncer Acar'ın öncülüğünde gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi termik santrallerin atıkları olan kül ve alçı taşı çevresel sorun yaratıyor. Biz bunları alıp hammadde olarak kullandık. Kül ve alçı taşının içine binde 2 oranında gıda fabrikası atıklarını ilave ettik. Bu atıklarla külü ve alçı taşını karıştırdığınız zaman bir yapıştırıcı mamul çıktı. Daha önce bu tür bir yapıştırıcılar şeker kamışı fabrikalarından sağlanan 'meles' adı verilen atıklardan yapılıyordu. Ancak, ülkemizde şeker kamışı üretimi sınırlı olduğundan bu yapıştırıcı için hammadde sıkıntısı yaşandı. Son dönemlerde İran'dan bile meles getirildiğini görüyoruz. Ayrıca, Biz bu çalışmayla kül, alçı taşı ve gıda fabrikası atıklarıyla kömürden daha iyi yanan, daha az kül bırakan, koku yaratmayan bir kömür elde ediyoruz. Oysa, meles biraz koku bırakıyor.”

Kahraman, Türk Patent Enstitüsü'nden marka tescili aldıkları “Polyekton”un deneme üretimini yaptıklarını ancak, seri üretime geçmediklerini belirterek, “Bu üretimi Avrupa'da yapsak devlet teşviki alırdık ancak, geliştirdiğimiz bu ürünün seri üretimine geçmek için kriz ortamını atlatmayı bekleyeceğiz” dedi.

PAMUK SAPLARI DA DEĞERLENECEK

Kahraman, geliştirdikleri yeni ürünün yanı sıra tarım ülkesi Türkiye'de pamuk üretiminden sonra tarlada kalan sapları da değerlendirmek için araştırma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“İtalya'da pamuk saplarından ve koza çubuklarından da benzer preslerin yapıldığını yerinde inceledim. Onlar, pamuk saplarıyla şöminelerde yanan kaliteli kömür üretiyorlar. Dolayısıyla pamuk saplarını da bu sıkıştırmada kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Yani, alçı taşı, kül, gıda maddesi artıkları ve pamuk sapları yeni bir yakacak ürün olarak Türkiye'de de üretilebilecek.”

Kahraman, hedeflerinin ülkenin atıklarını ekonomiye kazandırmak olduğunu belirterek, “Türk insanı her şeyin en kalitesini, en güzelini, en ekonomik olanını tüketmeyi hak ediyor. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede geniş imkanlarımız varken yurt dışına döviz kaptırma lüksümüz olamaz. Ülke ekonomisine ve çevreye bu katkılarımızdan dolayı teşvik gibi devlet destekleri almasak da araştırma çalışmalarımızı sürdürüp seri üretime geçeceğiz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!