‘Ev’deki yabancı duruma uyandı

Güncelleme Tarihi:

‘Ev’deki yabancı duruma uyandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2015 22:43

Yabancılara ev satan bazı gayrimenkul firmaları yerliye ayrı yabancıya ayrı fiyat tarifesi uyguluyor. Aynı evin yabancıya yüzde 30’a varan oranda daha pahalı satıldığını söyleyen sektör temsilcileri, yabancıların da bu uygulamayı fark ettiğini ve güven sorunu başladığını söylüyor.

Haberin Devamı

BAŞTA Körfez ülkeleri olmak üzere yabancıların Türkiye gayrimenkul pazarına ilgisi son yıllarda artıyor. Ancak yabancıların inşaat şirketlerine güveninin sarsıldığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Ofisimize gelen yabancı bir alıcı fiyatları görünce ‘bu hangi liste’ dedi, anlamadık. Araştırma yapınca gördük ki kimi firmalar yerli ve yabancıya ayrı fiyat uyguluyor. Yabancı zaten bazı firmaların imar sorunları nedenli ile bize uzakken bir de fiyat konusunda böyle bir uygulama kendi ayağımıza kurşun sıkmak olur” dedi. Yabancıya mülk satısında Türkiye’nin henüz yolun başında olduğunu belirten Durbakayım, nitelikli yatırımcının Türkiye’den uzaklaşabileceği uyarısında bulundu. Yabancıya yüksek fiyatla ev satışı yapmayı altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benzeten Durbakayım, hükümetin önlem alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

KUVEYT’İ KAYBETTİK

Arapların İstanbul’da en çok tercih ettiği bölgelerin başında Esenyurt-Beylikdüzü geliyor. Bu bölgede konut geliştiren ve yoğun yabancı satışı yapan firmalardan biri de Demir İnşaat. Yabancı yatırımcıya uygulanan bu durumun tüm sektöre zarar verdiğini söyleyen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Aynı evi yabancıya yüzde 25-30’a varan oranda daha pahalıya satıyorlar. Daha önce Kuveytli yatırımcılar Esenyurt’ta yarım kalan inşaatlar nedeniyle pazara küstü. Şimdi bu fiyat farkını öğrenince en büyük yatırımcı olan Suudi Arabistanlılar da güvenini kaybedebilir” dedi. Hamit Demir, fiyat konusunda bir Arap müşterisi ile yaşadığı olayı şöyle anlattı:, “İstanbul’da bir Arap yatırımcı 490 bin liraya ev alıyor. Aynı kişinin akrabasına aynı projeden ve aynı büyüklükteki bir ev 400 bin dolara satılıyor. Bizim de müşterimiz olan yatırımcı durumu fark edince bizden destek istedi, kendisine avukat bulduk. ”
Demir, aracı kurumlarında yüzde 10-15 komisyon talep ettiğini, bu durumunda fiyatları etkilediğini kaydetti.
Yabancı yatırımcıların konusunda da yanıltıldığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise, “Şehrin gelişim çeperlerine götürüp ‘İstanbul’un merkezi, Boğaz manzaralı’ diyorlar. Ama bu evlerin inşaatı bitip anahtar verilince tüm gerçekler ortaya çıkacak” dedi. Fiyat konusunda aracı kurumların da belirleyici olduğunu söyleyen Çelik, şunları söyledi: “İnşaat firması, aracı kuruma ‘ev 100 bin lira ben komisyon vermem ne kadar satarsan üstü senin’ diyor. O zaman iş komisyoncunun insafına kalıyor” dedi. Çelik, KONUTDER olarak yabancı alıcıların mağduriyetlerini önlemek için çalışma başlattıklarını dile getirdi.

3 ayda 4 bin ev aldılar

Haberin Devamı

YABANCILARIN Türkiye’de yaptıkları yatırımlar, alan bazında 2014’te 2013’e göre yüzde 86, yatırım yapan kişi sayısında ise yüzde 55 artış gösterdi. 2013 yılında Türkiye’den 4.3 milyon metrekare mülk edinen yabancılar, 2014 yılında 8 milyon metrekare alım yaptı. Yatırım yapan kişi sayısı 2013’te yaklaşık 17 bin iken, 2014’te 27 bin olarak gerçekleşti. Yabancılar bu yılın ilk 3 ayında ise markalı konut projelerinden yaklaşık 4 bin 300 ev aldı.

Denetim yapılmalı

ARAP yatırımcılara gayrimenkul satan firmaların başında Ağaoğlu geliyor. Yabancının istismar edilmemesi gerektiğini belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Merdivenaltı firmalar ayrı ayrı fiyat listesi ile satış yapıyor. Gözümüz gibi bakmamız gerek yatırımcıya karşı bu uygulama ülkeye zarar verir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!