Ev alana sigorta

Güncelleme Tarihi:

Ev alana sigorta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Beş yıldır emlak piyasasında faaliyet gösteren Uğurcan Emlak krizi aşmak için bir kampanya başlattı. Bundan böyle ondan ev satın alanların evi, kiralayanların ise eşyaları bir yıllığına sigortalanacak!

Gayrimenkul sektörü son yılların en ciddi krizlerinden birini yaşıyor. Durgunluğa karşı başvurulan ilginç yöntemlerden biri Bostancı çevresinde çalışan Uğurcan Emlak tarafından uygulanıyor.

Uğurcan Emlak, sattığı evleri 1 yıllığına sigortalıyor, kiraladığı evlerin eşyalarını da 2 milyar lira limitle sigortalıyor. Beş yıldır emlakçılık yapan Uğurcan Emlak'ın sahibi Ersan Yazıcı ‘‘Son zamanlarda piyasa çok durgun bu sayede biraz hareketleneceğimizi düşünüyoruz’’ diyor.

Ancak sektördeki durgunluk bu tür kampanyalarla hemen çözülecek gibi değil. Kriz özellikle lüks konutta kendisini gösteriyor. On yıldır moda haline gelen kent merkezinden uzakta villa sitelerinde yaşam şekli, Alkent 2000, Kemer Country gibi projelerde karşılığını buldu. Sonuçta, ihtiyaçtan fazla villa yapıldı. Ama artık bu tarz konutlar zor satılıyor. Lüks konut satışlarındaki durgunluk yüzde 20'lere varan indirimlere neden oldu. Ama emlakçılar bunun bile hareketlenmeye yetmediğini söylüyor.

Gayrimenkul piyasasında orta ve üzerinde gelir düzeyinde olanlara konut üretmek bir çözüm gibi görülüyor. Emlakçılar en alt ve en üst gelir grubundan pek umutlu değiller.

Emlakçılar ne diyor?

Uzel İnşaat Gayrimenkul Yatırım Departmanı Pazarlama Müdürü Necdet Malikoğlu: ‘‘Konutların talep görmesi yıllar alıyor. Ülkemizin en büyük projesini gerçekleştiren grubun bile 1990'dan beri satılmamış dairelerinin, hatta müstakil konutların olduğunu öğrendik. 1998'de pazarlama faaliyetiyle 100-150 bin dolarlık konutlara talep olduğunu gözledik. Özendirici olması açısından alım satım vergisi indirilebilir.’’

Pamir & Soyuer Gayrimenkul Danışmanlık'tan Ali Pamir: ‘‘Emlak piyasası krize daha dayanıklı. Çünkü kredi sınırlı, yatırımcılar öz kaynaklarını kullanıyorlar ve diğer kaynak ihtiyacını ön satışlarla finanse ediyorlar. Ticari gayrimenkulde bir arz fazlası yok. İstanbul A sınıfı ofis piyasalarında boşluk oranı yüzde 5. Durgunluk devam ederse beklentimiz ticari emlakin dolar bazında en fazla yüzde 20 değer kaybedeceği ve satışın gerileyeceği doğrultusunda. Ancak bu durum gayrimenkul yatırım fonları ve yüksek gelir grubu için fırsatlar da doğurabilir.’’

Rımıc Uluslararası Gayrimenkul Hizmetler A.Ş: ‘‘Kriz, diğer ürünlere göre rakamların daha yüksek olduğu konut piyasasını daha olumsuz etkiledi. Önceki yıllara göre 97 ve 98'de dolar bazında fiyat artışı daha düşük. Yıllardan beri en karlı ve riski en düşük yatırım aracı olan gayrimenkulun giderek azalan kar marjlarıyla çalışılan ve rekabetin hakim olduğu günümüzde uzun vadede çok karlı olduğu gözönüne alınarak alım için en doğru zamanda olduğumuz söylenebilir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!