Etler aynı, fiyatları farklı

Güncelleme Tarihi:

Etler aynı, fiyatları farklı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2013 14:33

Ramazan'a günler kala, kırmızı ette fiyat tartışması yeniden alevlendi. Türkiye'de Et ve Süt Kurumu mağazalarında 17,75 liraya kıyma ve 22,50 liraya kuşbaşı et satılırken, diğer işletmelerde aynı ürünler yüzde 80'lik fiyat artışıyla müşterilere ulaşıyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Tunç, kıyma için 17, kuşbaşı et için 23 TL'den fazla ödenmemesi gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Ramazan öncesi Et ve Süt Kurumu mağazalarında kıymanın kilogramı yüzde 4 indirimle 17,75 lira, kuşbaşının kilogramı ise yüzde 2,2 indirimle 22,50 liradan satışa sunuluyor.

Et ve Süt Kurumunun fiyatları düşürmesine rağmen, diğer işletmelerin fiyatlarında azalma olmadı. Kurumun 17,75 liraya sattığı kıyma, diğer işletmelerde 30 lira, 22,50 liraya sattığı kuşbaşı ise 35 liradan alıcı buluyor.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç,  et fiyatları üzerinden yüksek miktarda haksız kazanç elde edildiğini savundu.

Ramazan ayı öncesinde et üretiminde sıkıntı yaşanmayacağını belirten Tunç, Et ve Süt Kurumunun aldığı son kararla tüketicilerin ucuz et alacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kurumun fiyatları düşürme kararının provoke edilmeye çalışıldığına dikkati çeken Tunç, "Et ve Süt Kurumu'nun piyasada etkisi büyük. Bu fiyat indirimiyle tüketicimiz, 17 liraya kıyma, 23 liraya da kuşbaşı yiyecek. Bunun üzerinde verilen her para haksız kazanç demektir. Tüketicilerimiz bu noktada dikkatli olmalı" diye konuştu.

Tunç, tüketicilerin fiyatlar konusunda bilinçli olması gerektiğini ve yüksek fiyatlardan et satın almaması gerektiğini aktardı.

Ramazan ayı öncesinde hazırlıkların tamamlandığını dile getiren Tunç, "Et tüketimi konusunda hiçbir sıkıntı olmayacak. Vatandaşlarımız, Ramazan dolayısıyla et tüketiminden haksız kazanç sağlamaya çalışanlar karşısında dikkatli olmalı. Bu tür yerlerden alışveriş yapmamalı. 24 liranın üzerinde kuşbaşı satmak büyük bir haksızlıktır" ifadesini kullandı.

 "Et ve Süt Kurumu, karkas et satışına başlayabilir"

Haberin Devamı

Türk insanının daha çok kıyma ve kuşbaşı et tükettiğine işaret eden Tunç, "Bu ürünlerin fiyatı da belli bir aralıkta. Kuşbaşı fiyatları 24, kıyma da 22 lira. Bazı büyük işletmeler bu ürünlerin fiyatını arttırarak büyük kazanç sağlıyor. Halkımız fiyatlar konusunda dikkatli olsun. Bu ürünleri yüksek fiyattan almaktan kaçınsın" diye konuştu.

Tunç, Et ve Süt Kurumunun fiyatlarda gerekli müdahaleyi yaptığını ancak piyasa genelinde yüksek fiyattan satışın devam ettiğini ifade etti.

Fiyatların düşmemesi halinde Et ve Süt Kurumu'nun karkas et satışına da başlayabileceğine dikkati çeken Tunç, "Şu anda Et ve Süt Kurumu, piyasanın yüzde 3'lük kısmına hakim. Geri kalan kısım da büyük tüccarlar hakim. Burada üretici ve tüketici arasındaki halkalar azalmalı. Bu şekilde fiyatlar daha da düşecektir çünkü bu insanlar çok para kazanacak diye fiyatlar artıyor" şeklinde konuştu.

"Yüzde 80'e varan fiyat farkı"

Haberin Devamı

Tunç, Et ve Süt Kurumu ile özel işletmelerin aynı ürünleri yüzde 80'lik fiyat farkıyla sattığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Et ve Süt Kurumu, fiyatlarını indirdi ama buna rağmen kazanç salıyor. Diğer işletmeler de fiyatlarını düşürmeli. Yükselen fiyatları düşürmek istemiyorlar. Bu işletmelere yüzde 15'lik kazançlar yetmiyor. Et satışından yüzde 60 kar elde etmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı fiyatlarda düşüş olmuyor."

Tunç, burada haksız kazancın söz konusu olduğunu anlatarak, "Bazı bölgelerde fiyatlar 40 liraya kadar yükseliyor. Aynı hayvanın eti satılıyor ama fiyat aralığı yüzde 80'e ulaşmış durumda. Et ve Süt Kurumu, en kaliteli hayvanı bu fiyatlara satıyor, kurumun 17.5 liraya sattığı kıyma, bir anda 30 liraya yükseliyor. Bu tamamen aldatmacadır" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!