Etibank'a İş Bankası modeli uygulanacak

Güncelleme Tarihi:

Etibanka İş Bankası modeli uygulanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

İş Bankası'ndaki kamu paylarının halka arzındaki başarı sonucu, Etibank'da da aynı yöntemin uygulanabilmesi için hazırlıklar başladı. Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, hazırlanan plan istenildiği gibi giderse Etibank'dan doğan 7 ayrı şirketin yüzde 25'i 1 Ocak 1999'dan itibaren halka arz edilecek.

Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, parçalayarak 7 ayrı Genel Müdürlüğe dönüştürdüğü Etibank'ı İş Bankası modelinde olduğu gibi halka arz yöntemiyle satma çalışmalarına başladı.

Yücelen'in bir ay önce 7 ayrı genel müdürlüğe dönüştürdüğü ve Eti Holding adını verdiği kurumun, her bir birimi için ayrı satışa çıkılacak. Yücelen, alt yapısını hazırlamak için üç gün sonra 7 ayrı genel müdürlüğün bilançolarını yayınlamaya başlayacak. Plan istenildiği gibi giderse, şirketlerin yüzde 25'i, 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren halka satılacak.

Yücelen, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede, bu çalışmadan iki muradı olduğunu söyledi. Merkezi yönetim anlayışı ile Türkiye'nin dört bir yanında faaliyet gösteren Eti Holding işletmelerini kontrol etme ve verimli çalışmasını denetleme imkanı bulunmadığını söyleyen Yücelen, şöyle dedi:

‘‘Örneğin Elazığ Ferro Krom tesislerine bir bilye yada bir metre kablo gerekse, Ankara'ya sormak zorunda kalıyorlar. Yönetim Kurulu kararıyla ihaleye çıkılıyor. Sistem çok yavaş işliyor. Ancak her bir tesisi bölgedeki halka belli oranlarda satmayı başarırsak, yerinden denetim ve yerinden yönetimi gerçekleştirmiş oluruz. Böylece işletmelerin hem karlılığı artar, hemde siyasi bazı baskılar azalır.’’

7 AYRI ŞİRKET

Mevcut sistemde karda ve zararda olan işletmelerin birbirine karıştırıldığını, zarar edenlerin kar edenlerin üzerine yıkıldığını söyleyen Yücelen, ‘‘Biz 2,5 aylık bir çalışmanın ardından Etibank'ı 7 ayrı genel müdürlüğü böldük ve Eti Holding'i kurduk. Şimdi Eti Pazarlama ve Dış Ticaret A.Ş, Eti Bor A.Ş, Eti Alüminyum A.Ş, Eti Krom A.Ş, Eti Bakır A.Ş, Eti Elektromatalurji A.Ş, Eti Gümüş A. Ş olmak üzere 7 alyı genel müdürlüğümüz var. Eti Holding bu yapısı ile 500 milyon dolar satış, 300 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyor. 46 trilyon lira da kar bekliyoruz’’ dedi.

Yücelen, ‘‘Böylesine karlı bir kurumun satışını niye savunuyorsunuz’’ sorusuna ‘‘Sorun sadece karlılık değil, bu yöntemle hem karlılığın ve verimliliğin artacağına, hemde yerinden yönetimin gerçekleşeceğine’’ dedi. Yücelen, kurdukları şirketlerin 30 Nisan 1998 itibariyle bilançolarını yayınlamaya başlayacalarını ve her üç ayda bir bilanço sunarak, 1 Ocak 1999'a hazırlık yapacaklarını ifade etti. Yücelen, bu genel müdürlükler arasında yalnızca Eti Bor A.Ş'nin durumunun farklı olduğunu belirterek, ‘‘Bu kurumun özelleştirilmesi söz konusu değil. Bu yüzden burada gerçekleştireceğimiz halka arzın limitini en fazla yüzde 40 olarak belirledik. İlk etapta ise ancak yüzde 10'unu satışa çıkarcağız’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!